Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Változott a vásárhelyi gyógyszertári ügyelet és készenlét

Hódmezővásárhely - Eddig bárki bármilyen gyógyszerért elmehetett a készenléti szolgálatot adó patikához éjjel, felhívhatta telefonon az ügyeletes gyógyszerészt, aki ment. Mostantól fogva ezt már csak az ügyeletes orvos teheti meg, sürgős esetekben. A változásnak anyagi okai vannak.

Alaposan megváltozott ettől a héttől a hódmezővásárhelyi gyógyszertárak ügyeleti és készenléti rendszere. Gyakorlatilag megszűnt a tavaly szeptember óta éppen csak megszokott rendszer, mely szerint az éjszakai ügyeletet és készenlétet minden héten más-más, összesen hét patika látta el. Tegnapig hétköznapokon este 8 és 10 óra közt tartottak ügyeletet, majd másnap reggelig tartott a készenléti szolgálat. Ez azt jelentette, hogy a gyógyszertár ajtaján olvasható mobilszámon bárki a gyógyszertárba hívhatta az ügyeletes patikust.

– Mostantól fogva csak a mindenkori ügyeletes orvos hívhatja fel a készenlétben lévő patikust, de csak abban az esetben, ha a betegnek sürgősen gyógyszerre van szüksége, s a készítmény nem áll az orvos rendelkezésére – mondta lapunknak Kőhegyi Ferenc gyógyszerész.
Az ünnepnapokon és a hétvégeken marad az eddigi rend, azaz reggel 8-tól este 8-ig nyitva tart a Központi gyógyszertár és az Ibolya patika.

Kőhegyi Ferenc szerint nem bírják kigazdálkodni a patikák az ügyelet költségét. Fotó: Tésik Attila
Kőhegyi Ferenc szerint nem bírják kigazdálkodni a patikák az ügyelet költségét. Fotó: Tésik Attila

Szombaton a készenlét ideje este 8-tól másnap reggel 8-ig, illetve vasárnap este 8-tól hétfő reggel fél 8-ig tart. Ünnepnapokon az épp ügyeletes gyógyszertár 8–12 óra között ügyeletet, ezt követően másnap reggelig készenléti szolgálatot tart. Ez az, amit már csak az ügyeletes orvos hívhat fel.

Bővült a kör

Az országos tiszti főgyógyszerész, helyt adva a vásárhelyi patikusok kérésének, az Aranykígyó, az Árpád fejedelem és a Sárkányfű patikát is bevonta az vásárhelyi ügyeleti rendszerbe.

A Zrínyi patika tulajdonosa, a megyei gyógyszerészkamara elnöke hozzátette: a változás oka, hogy a vásárhelyi gyógyszertárak, amelyekből már tizenhat működik, válságos helyzetbe kerültek. A betegek, illetve a felírt patikaszerek mennyisége nem, csak a gyógyszertárak száma növekedett.

– A könyvelőnk kiszámolta, hogy ha a Zrínyi patikában nem én, hanem valamelyik kollégám adná a készenlétet, akkor az hetente százezer forintba kerülne. Miközben csak 7-8 ezer forint értékű gyógyszert váltanak ki ez alatt az idő alatt – világított rá az ügyelet anyagi terheire Kőhegyi Ferenc.

Olvasóink írták

 • 4. félnótás 2008. május 22. 08:00
  „Csak megjegyezném: Az APEH szerint a legnagyobb pénzforgalmat tavalyelőtt egy pesti magánpatika bonyolította le 45 milliárd (!!!) forinttal.
  És ugye a benzinkút ne áruljon gyógyszert, a patika meg árulhat kozmetikumot (drágábban általában).
  A baj, hogy a paitikusok is beleléptek a politika mocsarába, néhányan örömmel.”
 • 3. sulyoked 2008. május 21. 18:31
  „Igen, a patika közfeladatot lát el. Az utóbbi évekig ezt jól el is látta. Csakhogy a szabad patikanyitások miatt (elvileg, hogy a kezdő gyszerészek is nyithassanak gyszertárat,... ha-ha-ha) a multik szép lassan elintézik a hazai patikusokat. A patika nem bolt, a közintézménynek kellene lennie. Sajnos politikusaink (eü. minisztereink) helytelen döntése miatti "szabad" verseny ezt eredményezte. Tőkebeáramlás, de kinek is a zsebébe?”
 • 2. nicknick 2008. május 20. 13:53
  „tavaly sírtak-ríttak a patikusok, hogy nem adhatnak ügyeletet a városban, most meg befuccsolnak!?
  Ha jön a fogfájás, hasgörcs akkor az ügyeletes orvosra is várni kelljen!?
  Igenis legyen a benzinkúton patika vagy egy Tescóban non-stop!”
 • 1. bibika 2008. május 20. 12:17
  „A patika közfeladatot lát el?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis fizetnek a mártélyi adósok

Mártély - A mártélyi önkormányzatnak tavaly közel 17 millió forintos kintlévősége halmozódott fel,… Tovább olvasom