Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Vándorkiállításon a háborús fotók

Hódmezővásárhely - Első világháborús, még üveglemezre készült fotókat gyűjt a vásárhelyi Hegyi Endre fényképész.
Az olaszok terveznek egy magyarországi konferenciát az első világégésről, amelynek „illusztrációja" az ő képanyaga lenne, valamint a vásárhelyi iskolákat érintő vándorkiállítást szervez az anyagból, és tervezi egy könyv megjelentetését is. A közelmúltban kiállításon tekinthették meg a fotókat az érdeklődők.

– Harminc éve gyűjtöm az üveglemezeket, az arra készült, főleg az első világháborút dokumentáló fotókat. Érdekelt a históriájuk is, megtudtam, kik voltak a fényképészek, felkutattam hozzátartozóikat, akiktől, például Búzás István 96 éves lányától további értékes lemezeket kaptam, a padlásról kerültek elő. Ezekhez főként 2013-ban jutottam hozzá, de a piacon is találtam kincseket.

Első világháborús fotókat gyűjt a vásárhelyi Hegyi Endre fényképész. Fotó: DM
Első világháborús fotókat gyűjt a vásárhelyi Hegyi Endre fényképész. Fotó: DM

A kiállításon a már említett Búzás István mellett Nagy-György János képei szerepeltek, összesen 5-600 katonát örökítettek meg, és nem a harcokat, a mindennapi életet, az embert ábrázolják – fogalmazott Hegyi Endre. Nem propagandafotósok vagy haditudósítók voltak, egyszerű bakák: Nagy-György utász volt, Búzásnak pedig szabó volt a civil foglalkozása, a fronton is javította, foltozta a tisztek ruháit. Érdekesség, hogy a kiállítást szervező Hegyi Endrének és a megnyitó olasz vendégének, Antonio del Fabrónak a nagyapja is harcolt az olasz fronton, előbbiét Igaz Jánosnak hívták, Makóról vonult be és híradós volt Isonzónál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János : Állok minden vizsgálat elé

Támogatni fog egy ésszerű és átgondolt törvényjavaslatot arra vonatkozóan, hogy a képviselők családtagjainak vagyoni helyzete is átlátható legyen – jelentette ki Lázár János. Tovább olvasom