Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Váratlanul segítséget kaptak Rátfaiék

Hódmezővásárhely - Betegségek miatt került kilátástalan helyzetbe a vásárhelyi Rátfai család: a férjnél 7 éve Parkinson-kórt diagnosztizáltak, a feleség epilepsziával küzd. Az asszony levélben kért segítséget politikusoktól és üzletemberektől, a legtöbbre még válasz sem jött, majd jelentkezett egy szentendrei csoport. Felkarolta őket, és most már kezd jobbra fordulni az életük.
Végső elkeseredésében már több mint 40 helyre, a leggazdagabb magyarok közül 10 embernek, minisztereknek, más politikusoknak is elküldte életükről szóló történetét Rátfai Maja, aki férjével, Istvánnal és kisebbik gyermekükkel, Viktorral él Hódmezővásárhelyen. Az asszony írását többen válaszra sem méltatták, de az elmúlt hetekben felfigyelt rá egy szentendrei csoport, amely felkarolta őket, így számos támogatásban részesültek, még külföldről is érkezett adomány.

– Nagyon nagy segítséget kaptunk az utóbbi napokban. Elképzelni sem tudtuk ezt – fogalmazott a vásárhelyi asszony. Az élelmiszer- és ruhacsomagok mellett anyagilag is támogatták őket, egy notebookot is kaptak. – Nagyon hálásak vagyunk – folytatta Maja, majd elmondta, azokat a ruhaneműket vagy tárgyakat, amelyeket nem tudnak használni, elajándékozzák más rászorulóknak.

A Rátfai család anyagi helyzete az elmúlt 4 évben romlott meg drasztikusan. – Borzasztó volt látni, amikor a gyerekünk hajnali 3 órakor azért kelt fel, hogy megegye a másnapi uzsonnáját – mesélte szomorúan az asszony. Maja 33 évig ápolónőként dolgozott. Lebenyi epilepsziával küzd, emellett kétszer volt agyi infarktusa, és pánikbeteg is, ami az epilepsziával alakult ki. A rohamok számát gyógyszeres kezeléssel vissza tudta szorítani, de előfordult, hogy anyagi okokból nem tudták kiváltani a recepteket, ilyenkor gyakrabban jelentkezett a probléma.

István egyéni vállalkozó volt, aki tetőablakok, kémények és padlásfeljárók forgalmazásával foglalkozott, majd embereivel be is építtette ezeket. 10 éve egyik napról a másikra észrevették, hogy nehezebben mozog, s már az autót sem úgy tudja irányítani. Reumatológiai problémára gyanakodtak, de 3 évvel később kiderült, Parkinson-kóros. Mára szinte teljesen lelassult, kerékpárral még, ha nehezen is, de tud közlekedni.

Váratlanul segítséget kaptak Rátfaiék. Fotó: Antal Sándor (Galéria)

– A nagyobbik fiunk, Gábor diplomázott, már kétgyermekes családapa. Mindent megadtunk neki, de a kicsivel, Viktorral sem volt gond az első 9 évben – mondta Maja. A megtakarításaikat felélték, mindenüket eladták, amit nélkülözni tudtak. Betegségük miatt évek óta nem tudnak munkát vállalni. Korábban ők segítettek másokon: az árvízkárosultaknak, a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak is adtak – most ők kerültek ilyen helyzetbe.

Kettőjük bevétele, a rokkantnyugdíj és a családi pótlék közel 140 ezer forint. Az egy főre jutó „magas" jövedelmük miatt megvonták Maja közgyógyellátását és a gyermekvédelmi támogatást. A 140 ezerből fedezik a havi 50 ezer forintos rezsit, a gyógyszereket, amely szintén 50 ezer körül van. Ami megmarad, azt ételre és Viktorra költik, aki most érettségizik. Ez is problémát jelent, vagyis jelentett, mert a már említett segítséggel ki tudták fizetni az angol nyelvvizsgáját, illetve a felmerülő iskolai pluszköltségeket. Viktor a vásárhelyi Eötvös-iskola végzős diákja. A fiú folytatja tanulmányait, ha minden jól megy, ősztől Szegeden mentőápolónak tanul majd.

Számos segítséget kapott a Rátfai család. István és Maja a ruha adományokat mutatja. A szerző felvétele

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradnak az orvosi ügyeletek Vásárhelyen

Továbbra is a PANACEA 2000 Kft. látja el Hódmezővásárhelyen a központi orvosi ügyeletet. Tovább olvasom