Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Varázslószobrot is készített a vásárhelyi gyékényes

Hódmezővásárhely - Majd másfél évtizede tanulta meg a népi mesterség alapjait a vásárhelyi Geráné Szemenyei Olga gyékényes, akinek munkáit országszerte ismerik. A hagyományos papucsok, díszpárnák, szatyrok mellett még afrikai varázslószobrot is készített.
Geráné Szemenyei Olga a 90-es évek közepén munkanélküli lett – ennek köszönheti, hogy gyékényszövőként országszerte ismerik.

– Korábban a porcelángyár személyzeti osztályán dolgoztam. Amikor ott megszűnt az állásom, elhatároztam: olyan szakmára képeztetem át magam, amelyben a kézügyességemet kamatoztathatom. Az ügyintéző a számítógépen kereste a nekem megfelelő tanfolyamokat. Mellé álltam, hogy lássam, akad-e valami kedvemre való. Ács-állványzó és kőműves nem akartam lenni, végül megakadt a szemem a gyékényszövésen – vázolta Geráné Szemenyei Olga, milyen előzmények után vehetett részt a tanfolyamon. A hagyományos népi mesterség rejtelmeit Makón tanulta az egyik ismert tápéi gyékényestől. Kiss Lászlóné a tanfolyam egy éve alatt adta át tudását a résztvevőknek.

Varázslószobrot is készített a vásárhelyi gyékényes. Fotó: DM/DV

Varázslószobrot is készített a vásárhelyi gyékényes.
Fotó: DM/DV


– Hagyományosan szatyrokat, tojás-, gyümölcs- és kenyértartókat, papucsokat szőnek gyékényből. Ezeket én is csinálom, de a kedvenceim az emberalakok. Az ugyanis a legérdekesebb számomra, hogy az „élettelen" növényből „élő" figurát készítsek. Persze a papucsokat, táskákat vagy párnákat is nagyon szeretem, hiszen azok valóban természet- és emberközeliek. Ha felveszek egy gyékénypapucsot, az kellemes viselet: nyáron hűvös, télen pedig meleg– árulta el.

Legszívesebben vajgyékénnyel dolgozik. Azt mondja, a mogyorógyékényt azért nem szereti, mert bármennyi ideig is áztatja be szövés, fonás előtt, merev marad. – A gyékényből készült tárgyakat ma már inkább díszként használják. A legnagyobb kihívást számomra egy afrikai varázslószobor elkészítése jelentette, amelyet egy fotó alapján kellett megalkotnom – tette hozzá Geráné Szemenyei Olga, akinek munkáival a vásárhelyiek legutóbb a Szent István-napi ünnepségsorozaton találkozhattak.

Olvasóink írták

  • 2. mivan? 2011. szeptember 06. 21:45
    „Szerintem a túl sok politikai cikk helyett ilyeneket kellene írni!”
  • 1. booo 2011. szeptember 06. 16:51
    „Nagyon aranyosak az alkotások! Rettenetesen nagy kézügyesség és nem kevésbé kreativitás kell ezeknek a dísztárgyak lekészítéséhez!
    Gratulálok és további jó munkát, egészséget kívánok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

77 hallgatóval indul a képzés a BKF-en

A tervezett 4 szakból idén 2 indul el a BKF vásárhelyi kihelyezett tagozatán, ahol 77 főiskolai hallgató kezdi meg tanulmányait. Tovább olvasom