Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Vásárhely a legnagyobb magyar vidéki város

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhely ma 48 ezer 798 hektárjával – Budapest után – a második legnagyobb közigazgatási területtel bíró települése Magyarországnak. Ez azoknak a gazdálkodó családoknak köszönhető, akik a XVIII. században úgy döntöttek, városszéli földjükön tanyát építenek, és tovább növelik gazdaságukat.
Szeged területe mindössze 28 ezer 84 hektár, a megyeszékhelyen viszont három és félszer annyian élnek, mint Vásárhelyen.


A közigazgatási területet nézve Magyarországon a második legnagyobb kiterjedésű település Hódmezővásárhely, 48 ezer 798 hektárral. Az alföldi várost ezen a téren egyedül Budapest előzi meg, a maga 52 ezer 516 hektárjával. Mindennek fényében fölértékelődik a vásárhelyi önkormányzat törekvése: a külterületeken is hozzáfogott a csatornázás előkészítéséhez.

Hódmezővásárhely nagysága annak köszönhető, hogy kiterjedt külterülettel rendelkezik. A belterülete – 2192 hektár – szinte elenyésző a 46 ezer 90 hektáros külterülete mellett. A fennmaradó 514 hektár pedig zárt kerti besorolást kapott.

A tanyásodásnak köszönhető, hogy Vásárhely napjainkban ekkora területtel rendelkezik. A XVIII. század végéből származó írásos emlékek szerint ezen a környéken is egyre több, földdel rendelkező városi döntött úgy, hogy külterületi birtokán házat épít. Eleinte még be-bejártak a belvárosi otthonukba, de idővel végleg kint maradtak. Ezáltal folyamatosan gyarapodott Vásárhely területe is, mert a helyiek újabb és újabb legelőt, rétet vettek birtokba. Ez a településszerkezet változott a szocializmus idején, sokan a városba költöztek, kisebb falvakká alakultak a tanyaközpontok.

Az ország száz legnagyobb kiterjedésű településének listáján egyébként hét Csongrád megyei is szerepel. Szeged mindössze 374 hektárral marad le a 10-es lista utolsó helyén álló Hortobágytól, így a tizenegyedik. Makó területe 22 ezer 923 hektár, ezzel a huszadik. A 38. Csongrád (17 ezer 389 hektár), a 80. Székkutas (12 ezer 399 hektár), a 84. Ásotthalom (12 ezer 254 hektár) és a 95. Balástya (11 ezer hektár).

Vásárhelyen korábban jóval többen laktak, mint napjainkban. Egykoron az ország egyik legnépesebb településének számított. Míg 1742-ben mindössze nyolcezren éltek itt, addig 1910-ben már 62 ezer 465-en. Ez a szám azóta lassan csökken, nemrég ötvenezer alá esett. De a népességfogyás egyik fő oka az volt, hogy Vásárhely több külterülete – így Mártély, Székkutas és a Békés megyéhez tartozó Kardoskút is – önállóvá vált.

Lakosságszám szerint a 22.

A lakosság száma szerint is Budapest áll az első helyen, 1 millió 696 ezer 128 fővel. Debrecen a második 204 ezer 124 fővel, Miskolc a harmadik 172 ezer 637 fővel. Szeged 164 ezer 883 fővel a negyedik a legnépesebb magyar városok sorában. A 47 ezer 485 fővel mindössze a 22. magyar város Vásárhely: hatalmas külterületén mindössze 4086-an laknak.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Amati 2007. december 18. 21:31
  „Én nem vagyok ingerült, inkább nagyon jól szórakozom. :DD

  És nem sértettem meg senkit, csak akik meg akartak sértődni.”
 • 39. gyalogkakukk 2007. december 18. 21:19
  „Amati!
  Hogy felment az agyvized??
  Te egy egész várost sértettél meg, de láthatod, a többség ezt nem vette jó néven.
  A főnököd az egész országot sértegeti (pl öregecskedő feleségeket...aztán k...a ország...)
  Fogékony vagy a "tanokra", GRATULA”
 • 38. triatlonos 2007. december 17. 15:45
  „Szép kis vita kerekedett Amati két megjegyzéséből: 1. Parasztpárizs 2. alig vártam, hogy elköltözzek. Aztán elszabadultak az indulatok, és mindenki mondta a magáét, és minősitett anélkül, hogy tényleg elolvasta volna a hozzászólást. Kialakult a két tábor, amely arányaiban leképezi az ország véleményét. Egy dologban teljesen igaza van Amatinak, a másik oldalnak is lehet igaza, de az emberek megtanulták a képviselőktől, hogy amit az ellentábor mond az rossz. Természetesen én is az egyik oldallal szimpatizálok - ezért kedvelem Vásárhelyt - de nem elvtelenül. Szivesen elfogadnám Lázárt, és cserébe egy "dörzsöltebbet" ajánlok Amatinak - úgyis rokonok - de az egyik tűz, a másik viz, mindkettő veszélyes lehet, ha nincsenek felügyelet alatt!”
 • 37. limuxer 2007. december 17. 13:39
  „Sziasztok!

  Milyen jót el tudtok filózni ezeken a dolgokon és milyen hangnemben. Persze tisztelet a kivételnek. Én szépnek tartom Vásárhelyt. Szép főtér, széles útcák. Mindig szeretek megérkezni. Szeretem a tájszólásunkat, változatos és állítólag jó hallgatni is. Sajnos a tanyavilágnak annyi. Mennyi mindent tudhattak az akkoriak, amiről nekünk fogalmunk sincs a mostani rohanó világban.”
 • 36. Amati 2007. december 17. 11:37
  „De mi ez a "Ti"?
  Folyamatosan megbélyegeztek, és a számba adtok olyanokat amit egyáltalán nem mondtam. Ez visszataszító.

  Egyszer sem írtam le ezeket a szavakat, amiket mondasz. Sztem üldözési mániád van. Miért kell ez?”
 • 35. ditti 2007. december 17. 10:58
  „A jobboldal mindig "fröcsög", ugye? Ti bezzeg nem teszitek ezt!!!
  Aki jobbos az náci, antiszemita, hazug, stb...
  Igaz már a fél bal oldal börtönben van, bírósági perekre jár, de azért a jobboldal fröcsög!!!
  Gratulálok!
  Tubi te milyen programon voltál Csongrádon? Vásárhelyen augusztus 20-án azért lehetett válogatni. És nem mond, hogy nívótlan volt, mert neves színésézek az operavilág magyar nagyjai és híres együttesek léptek fel. Azért megnézném mi volt Csongrádon! Kadlott Karcsi?
  Igazad van gyalogkakukk!!!
  Akármennyire is fáj a jobb oldal az értelmiség nagy részét magában foglalja. A bal oldal a nyugdíjasok és néhány agymosott, ja meg az szavazza meg akinek érdeke fűződik hozzá!
  Nem baj éltessétek még őket, de Vásárhely akkor király hely!”
 • 34. Amati 2007. december 17. 07:23
  „Hát tényleg szégyen ami itt megy némelyek részéről. Egyedül Triatlonos értette meg mit is akartam mondani, a többiek csak fröcsögnek, ráadásul teljesen feleslegesen.
  Na ezt az elvakultságot, és a józan gondolkodás hiányát nem szeretem a mintaváros minta"polgáraiban".”
 • 33. Tubi 2007. december 17. 05:29
  „Ez félelmetes!!! Miért van az, hogyha valaki nem ért egyet a politika egyik résztvevőjével sem, az már Gyurcsányimádó???
  Egyébként a vásárhelyi programokról csak annyit, hogy szívesebben át megyek Szegedre, vagy Csongrádra ha jó műsort akarok látni. Strandolni pedig Majsát, vagy Cserkeszőlőt választom. Aki már volt ott, az tudja miért.
  Amati! Ne menj ki az utcára, mert ezek megköveznek. Én egyetértek veled. Ezért engem is meg fognak kövezni!!”
 • 32. Almáspite 2007. december 16. 22:17
  „Szégyen amit Ti csináltok! Miért nem tudjátok elfogadni egymás véleményét? Ezért nem jut az ország egyől a kettőre!

  Engem hidegen hagynak a csodálatos számok!

  Minden nagyon szép, minden nagyon jó!”
 • 31. gyalogkakukk 2007. december 16. 21:06
  „Sötétségben ti éltek, 41 + 4 éve, de legalább szürkülne már...
  15 %-on álltok, józanodnak az emberek, de téged még azért fizetnek, hogy hamis eszméidet hírdetsd...
  Sok gulyáslevest kell főznötök 2010-ben, hogy visszaszerezzetek szavazóitokból.
  Holnap megint egy őrültséget szavaztat meg a főnököd, a magyar nép ellen hoznak törvényt.”
 • 30. Amati 2007. december 16. 20:30
  „Nekem világos, de úgy látom neked nagyon sötét, hogy miről van szó.”
 • 29. gyalogkakukk 2007. december 16. 20:27
  „Amati!
  Te vagy elfogult, szinte lihegve védelmezed vezéredet (Gy.F-et), nem akarod észrevenni, milyen eszement dolgokat csinált eddig. Szeressed, imádjad, csak ne akard,hogy mi is süketek és vakok legyünk.
  Gondolom, te megtalálod a kiskapukat, hogy a zsebed degeszre legyen tömve.
  Vásárhelyt nem kell szeretned, ott van Szabolcsban Penészlek, ott "király" lehetsz.
  A jobboldal hívei értelmiségiek, illetve intelligens,olvasott szakmunkások, gondolkodni tudó nyugdíjasok, nagyrészt példás családban élő,becsületes emberek.
  A birkák a ti oldalatokon találtatnak. Világos-e?????????”
 • 28. triatlonos 2007. december 16. 16:04
  „Az ujságirói kérdéssel teljes mértékben egyetértek.
  A politikai vitakulturában van mit javitani, mert most nulla!
  Mindkét oldal nevel ki magának "szimpatizánsokat", és talán ebben van a lényeg, hogy Vásárhely Rapcsák óta nem követte az országos trendet!
  Abban is teljes mértékben egyet értek, hogy a "szimpatizánsnak" sem kell elfogadni mindent, még akkor sem, ha a saját oldaláról jön! Erre egy igazán jó példa a holnapi Parlamenti szavazás!”
 • 27. Amati 2007. december 16. 15:34
  „Hát te aztán szemellenzős vagy, hogy ezt olvastad ki. Leírom tömörebben, hátha megérted: mindegyik oldal nevel pártbirkákat.
  Tessék, megint ott egy szó: elmebeteg. Ja, ezt mintha hallottuk volna már: nem ideggyenge? Ismét egy birkaság.

  Neked másképp nem megy?

  Én gyűlölködtem? Ez is érdekes, így ferdülnek el a dolgok.”
 • 26. ditti 2007. december 16. 15:17
  „Értem az összefüggést Amati!
  A VTV jobbos ezért butít!!! Persze ha balos lenne akkor meg objektív volna, ugye?
  Aki "pártbirkákat" nevel az nem a jobb oldal hanem az elmebeteg GY.F.
  Azért mégis csak a politika az ami miatt nem szerethető a város?
  Kiváncsi vagyok mi nem tetszik? Az ingyentelkek a fiataloknak, az alacsonyabb vízdíj a többi városhoz képest, az uszoda, a felújított utak, a gyönyörű belváros, a díszkivilágítás, a rengeteg program ünnepek alatt, stb...
  Ezért igazán lehet ezt a várost gyűlölni!!!!
  Lehet mindenkinek véleménye, de azért el kell fogadni a többségét!!!”
 • 25. Amati 2007. december 16. 14:57
  „És? Ezt utálom a legjobban, hogy az embernek nem lehet semmiről sem SAJÁT véleménye, értékítélete, mert mindjárt rásütik, hogy ilyen meg olyan.
  Egy újságíró, tévés ne tegyen fel ilyen kérdéseket pl . amikor az embereket megkérdezik rovatukban, hogy mit szól a kormány nemzetrontó politikájához, meg mit szól ahoz, hogy tönkreteszik a nyugdíjasokat. Nem az újságírónak kell meghatározni az emberek véleményét.
  Ugyanígy nem polkitikai vitaműsor az, hogy a másik oldalt nem engedjük megszólalni. Ez primitívség, és mint választó kérem ki magamnak.
  Bárki legyen is kormányon, ez ellen mindíg szólni fogok.
  De sok másért is ugyanúgy. Pl. azért is ha bármeliyk oldalról a legnagyobb hülyeségeket akarják megetetni velünk, szimplán hülyére véve mindenkit.
  Az elég baj, hogy a politika saját véleménnyel nem rendelkező, önálló gondolkodásra képtelen "pártbirkákat" nevel ki, akik minden moslékot felzabálnak, amit eléjük vetnek.
  Ébresztő mindenkinek, az, hogy valaki valamivel szimpatizál, nem egyenlő azzal, hogy mindent elfogad ami onnan jön.”
 • 24. triatlonos 2007. december 16. 13:05
  „Ki irta a 17. hozzászólásban? Mit jelent?
  Apropó mintaváros: jól példázza a "független" VTV. Hát népbutitásban valóban mintaszerű.
  Konkrét választ kérek! Köszönöm.”
 • 23. Amati 2007. december 16. 12:25
  „Kíváncsi voltam mikor jön elő a politikai minősítés. Ezen is túlvagyunk.”
 • 22. triatlonos 2007. december 16. 12:02
  „T. Amati!
  Minden ember számára a Szülőföld az a hely, amellyel elfogultnak kell lenni, még akkor is, ha az ember eltávolodik tőle. Bizonyára Ön számára van számtalan dolog - politikai jellegű - ami nem tetszik. Ha azt figyelembe veszi, hogy a politika a hazudozás tudománya, akkor nem veszi komolyan. Az a média, ami Önt bosszantja bizonyára elfogult, de csak érdekből, mert a léte függ a politikától. De ez mindenütt igy van. Nem kellene vele foglalkozni.
  Számomra Szilvásvárad - Szalajkavölgy az a hely, ahova mindig szivesen megyek, mostmár megtehetném, hogy odaköltözzem, de mégsem teszem, mert a gyökerek ehhez a Maros parti kisvároshoz kötnek. Pedig gond itt is van, nem kevés!
  Fiaim, akik meghallgatták a "nagyformátumú" tanácsait Ausztriában és Dániában élnek folyamatosan kapacitálnak a váltásra, de nem megy, mert a gyökerek...!”
 • 21. ditti 2007. december 16. 11:00
  „Amati!

  Tiszta sor, hogy neked csak a politikai elfogulságodnak nem tetszik Vásárhely. A helyi TV-ben az van ami történik a városban. Ha a szocik volnának hatalmon akkor ők lennének benne, tiszta sor. Ez így van mindenütt, minden városban!
  De azért kicsit nézzél szét ebben a városban és meglátod, hogy mennyire más mint a többi. Úgy fejlődik, ahogyan kell és igyekeznek a lehetőségekhez képest munkahelyeket is teremteni.
  Persze nem biztos, hogy minden sikerül, de ennek a kormány az oka nagyrészben!
  Remélem ott ahol laksz kolbászból van a kerítés!!!
  De azért érzékelteti egyes emberek lelki sivárságát az, hogy saját szülővárusokról hogyan beszélnek! Szégyen, hogy egyesek hovás süllyednek!”
40 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre költözött a vásárhelyi kórház gyógyszertára

Hódmezővásárhely - Új helyre költözött az intézményen belül az Erzsébet-kórház gyógyszertára, mely így már a Zrínyi utca felől is megközelíthető, elérhető a betegek számára. Tovább olvasom