Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Vásárhely, a nagy gyümölcsöskert

Hódmezővásárhely - Vásárhely olyan, mint egy hatalmas gyümölcsöskert. Falusias, kertvárosias részein a házak előtt rengeteg a gyümölcsfa, főként szilva és meggy, de előfordul barack és cseresznye is. Ezeket sokszor dézsmálják az utcán közlekedők.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nyugodtan szedhet a szilvából, fiatalember, de még nem érett – közölte a vásárhelyi Nagy András János utcai háza tornácán reggeliző idős házaspár, amikor azt kérdeztem, megdézsmálhatom-e a gyümölcsfájukat. Hallgattam rájuk, hagytam érni a lekvárnak valót. Másutt kérdés, kérés nélkül szedtem pár szem szilvát – mostanában ez érik, a meggy túlérve a járdán hever, taposunk rajta –, nem zavartak el, valószínűleg észre sem vettek, pedig olykor a nyitott ablak előtt „partizánkodtam".

A Mandula utca egyik társasháza előtt kiderült, nem én vagyok az egyetlen ingyenkosztos: két szilvafán is a következő felirat díszlett: „Méreggel permetezve. Az esetleges mérgezésért felelősséget nem vállalunk!" Ha igaz, megfontolandó tanács, ha nem, ügyes trükk. Minden rosszindulat nélkül az utóbbira gondolunk, mert a termőre fordult fát már nincs értelme vegyszerrel kezelni, a férges gyümölcsök úgyis lehullanak. – Az egyik idősebb lakó ültette és gondozza a szilvafákat – mondta a neve elhallgatását kérő lakó –, egyébként ha a gyerekek leszednek és megesznek pár szemet, azért nem szólunk, viszont aki zsákkal, cekkerrel érkezik „szüretelni" cefrének vagy lekvárnak, azt természetesen nem hagyjuk szó nélkül.

Grúber Imre szigorú gazda, cikkünk szerzője is csak néhány szem szilvát szedhetett az utcán álló fákról. Fotó: DM/DV
Grúber Imre szigorú gazda, cikkünk szerzője is csak néhány szem szilvát szedhetett az utcán álló fákról.
Fotó: DM/DV

A Rákóczi és Jókai utca sarkán lévő ingatlanban élő Imre Istvánné megengedőbb volt, igaz, előtte bekopogtattam, és megkérdeztem, szedhetek-e a szilvából: – Nem tiltakozom, ha szednek a szilvából vagy a meggyből, hiszen a fák közterületen állnak, igaz, valószínűleg az egyik korábbi tulajdonos ültette, vagyis a házhoz tartoznak. Akadnak olyanok, mint ön, megkérdezik, de 50 százalék nem érdeklődik. Mivel azt gondolják, tilosban járnak, tartanak a leleplezéstől, sietnek, kapkodnak és roncsolják a fát, letörik az ágait. Jómagam csak ezt sajnálom, hiszen úgyis megengedném a „szüretelést".

Vásárhely valódi gyümölcsöskert, a város falusias, kertvárosias részein rengeteg gyümölcsfa található – főként szilva és meggy, de akad cseresznye és barack is. Amennyiben ezek egy tagban lennének, csinos méretű gyümölcsöst alkotnának. Ebből a virtuális kertből négy-öt szilvafa Grúber Imre Dáni utcai háza előtt áll, ez az utca különösen gazdag gyümölcsfákban, szinte minden ingatlan előtt található legalább kettő-három, nemritkán több, két sorban elrendezve.

– Nem szedhet a fákról, ezeket én ültettem, gondozom, minden munkát magam végzek, így a termés is az enyém – közölte szigorúan a gazda –, persze ha a gyerekek megesznek három-négy szemet, azért nem csinálok botrányt, de a termés zömére igényt tartok. Magvaválók, még most érnek, augusztus végén szedhető, és jó lekvár lesz majd belőle – zárta mondandóját Grúber Imre.

Olvasóink írták

 • 4. CsengeleMSN 2013. augusztus 01. 16:19
  „És ott van az az eset, amikor a tulaj nem szedi le a gyümölcsöt, és kint az utcán kárba veszik. Pedig lenne olyan járókelő aki hozná a létráját és szívesen leszedné a meggyet, cseresznyét, barackot.
  Ami az utcán van, az közös, az mindenkié, a terület amin van az is közös, nem csak a háztulajdonos járhat a járdán sem,
  de a havat azért nem közösen hanem egyedül kell eltakarítania!”
 • 3. mivan? 2013. július 29. 12:26
  „Hmvhely Nagy gyümölcsöskert: csak sok benne a <moderálva>.....”
 • 2. Secem 2013. július 27. 09:26
  „1. balihoho - Teljesen egyetértek! De olyat kijelenteni hogy a közterületen lévő fa a tulajdonosé, az kicsit erős! Ha közterületen kivánja megtermelni a cefrének befőttnek valót, hát fizessen közterület használati díjat és akkor kizárólag legyen az övé. De mivel nem magánterületen van, igy bárki szedhet belőle egy pár szemet/darabot. Az más kérdés, hogy egy rendes érzésű ember, látja hogy a lakó gondozza a szép fát és nem nyúl hozzá, inkább megveszi a boltban.
  A méreggel történő riogatás pedig a legrosszabb, mert hamar rájönnek a "dézsmálók", gyerekek a szívatásra és nem veszik komolyan. Viszont ha tényleg egy permetezés után valaki megbetegszik, a saját lelkiismeretével kell hogy elszámoljon!
  Valóban szép a város, de a megyében egyetlen egy szebb város van -zöld területekkel kapcsolatban- az pedig CSONGRÁD!”
 • 1. balihoho 2013. július 26. 07:07
  „Kétségtelen, hogy vitára ad okot, hogy valójában kié is, a közterületen, az utcákon, járdák, utak mellett álló, ültetett fák. Az hogy közterületen állnak, egyértelművé teszi, hogy bárki szedhet terméséből, de az is nyilván való, hogy ahol szemmel láthatóan, az ingatlan tulajdonos gondozza, akkor nem illik csak úgy dézsmálni, hanem szóljunk, hogy lehet-e néhány szemet szedni? És mint a cikkből is kiderül, a legtöbb konfliktust ez esetben is a rongáló, vandálok okozzák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjárta a bíróságot a Vásárhelyi testamentum

Többéves huzavonát követően a bíróság zárta le Erdős Péter festőművész Vásárhelyi testamentum című alkotásának ügyét. Tovább olvasom