Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Vásárhely csatlakozik az Egészséges Városok projektjhez

Hódmezővásárhely - Az országban egyedülálló Egészséges Vásárhely program tavaly indult, és már az első évben sikeres évet zárt. Idén folytatják és tovább fejlesztik a programokat. Vásárhely – Csongrád megyéből elsőként – csatlakozni akar a WHO Egészséges városok projektjéhez. Az önkormányzat az EVP-re idén közel 100 millió forintot áldoz.
Tavaly április 12-én, a női szűrőnappal indult útjára az Egészséges Vásárhely program (EVP), amelynek startját komoly előkészítés előzte meg. – Már az első évben valamennyi korosztályt megszólítottunk, és a tervezett programok megvalósultak – mondta Csányi Péter, az EVP programigazgatója. A Magyar Rákellenes Ligától használatra kapott szűrőbusszal Csongrád és Békés megye 18 településén tavaly 875 mammográfiás vizsgálatot végeztek el. Az idei üzemeltetésre pályázaton nyertek 9 millió forintot, ennek köszönhetően június 30-áig több mint 20 csongrádi és békési kistelepülésre látogat el a busz.

– A rákszűrésbe, az ÁNTSZ-szel együttműködve, bevonjuk a háziorvosokat is. Az év végéig a 24 vásárhelyi praxisból 13 csatlakozott az emlőszűrő programhoz, április végéig erre a többinek is lehetősége nyílik. Az első hét praxisban a korábbiakhoz képest 4 százalékkal nőtt a szűrésen részt vevők aránya, vagyis az EVP kétszáz nőt mozgósított. Idén más daganatos megbetegedésekre is fokozottabban figyelünk, de az emlőrákszűrésé marad a prioritás – közölte Csányi Péter.

A humán papilloma vírus (HPV), a méhnyakrák kórokozója elleni védőoltást 237 hetedikes – a 261-ből ennyien igényelték –, lány kapta meg ingyenesen, ez személyenként 90 ezer forintos terhet jelentett volna a családoknak. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és szűrésére is koncentrálnak, 230 önkormányzati dolgozót vizsgáltak meg, és az eredmények alapján megtörtént a kockázatfelmérés. A háziorvosok és foglalkozás-egészségügyi orvosok bevonását is tervezik.

Fotó: Tésik Attila
Fotó: Tésik Attila

Eredményesen elindult a dohányzásról való leszoktatási program, ezt folytatják idén is. Nyolc sport-, egészség- vagy szűrőnapot rendeztek, amelyen a város valamennyi korosztályát megszólították, ezeken 3000-en jelentek meg. Elkészült a Hódmezővásárhelyi Lakossági Egészségfelmérés több mint 1000 ember részvételével.

Vásárhely az EVP-vel, Csongrád megyéből elsőként, csatlakozni akar a WHO Egészséges városok projektjéhez, amelynek eddig 22 magyar tagja van. A közgyűlés szentesítette ezt a szándékot, már csak a szervezet határozatára várnak. A rendszeres összejövetelek egyfajta fórumot, ötletbörzét jelentenek, amiből az EVP is sokat profitálhat, illetve kapcsolódhat közös kezdeményezésekhez.

– Tízéves népegészségügyi programunk megvalósítása a lakosságon is múlik: fontos célunk, hogy a vásárhelyiek felismerjék, egészségükért ők maguk tehetik a legtöbbet, miközben az EVP segítséget nyújt. Többet mozogjunk, sportoljunk, egészségesebben táplálkozzunk, járjunk szűrésekre, tudatosan ügyeljünk önmagunkra! – zárta gondolatmenetét Csányi Péter programigazgató.

Költségvetés, tervek

A város idei büdzséjéből a nehéz gazdasági helyzet dacára közel 100 millió forint jut az EVP-re – tudtuk meg Csányi Pétertől –, amit a megkezdett programok folytatása, fejlesztése, kiterjesztése érdekében ki kell egészíteni pályázati pénzekkel, ezen források egy része is rendelkezésre áll már. Újdonság a gyermekeknél a mentális egészségprogram, ezt a felnőttekre is kidolgozzák. Az eseménynaptárt ezekben a hetekben állítják össze, de az már biztos: idén egy nagyobb sport- és egészségnapot rendeznek, ahol együtt tartják meg a nők és a férfiak szűrését.

Olvasóink írták

  • 1. xanadu 2009. február 19. 20:43
    „"Az országban egyedülálló Egészséges Vásárhely program tavaly indult"
    Valóban egyedülálló az országban, mert a többi Baja, Dombóvár, Gyula, stb.
    Kicsit pontosabban is lehetne fogalmazni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb tűz, kevesebb vonulás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Harmadával csökkent a vásárhelyi tűzoltók összes vonulásának száma tavaly a… Tovább olvasom