Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Vásárhely és Nagybánya megerősítette kapcsolatát

Vásárhely és a romániai Nagybánya képviselő-testülete tegnap közös díszközgyűlést tartott, amelyen megerősítették a két település hat esztendővel ezelőtt megkötött testvérvárosi szerződését. Ez az esemény volt a nyitánya a vasárnapig tartó testvérvárosi fesztiválnak.
– A rendszerváltás előtt elsősorban azokkal a településekkel kerestük a kapcsolatot, amelyek fejlettebbek, gazdagabbak voltak mint mi, a kilencvenes évek elején pedig azokkal, amelyeket mi szerettünk volna támogatni. Ez mostanra megváltozott, hiszen a városok közötti szoros együttműködések ennél már jóval többről szólnak – mondta tegnap a vásárhelyi városházán tartott díszközgyűlésen köszöntőjében Lázár János polgármester.

Az ülésen nem csupán a házigazdák, hanem a romániai testvérváros, Nagybánya testülete is részt vett. A képviselők egy kiemelt napirendi pontot tárgyaltak meg, a két település 2001 szeptemberében megkötött testvérvárosi szerződésének megerősítését.

Testvértelepülések

Hódmezővásárhely testvértelepülései: Magyarországról Hatvan, Baja, Kiskunhalas és Ózd. Hollandiából Haarlemmermer, Franciaországból Vallauris, Izraelből Tamar, Lengyelországból Zgierz, Litvániából Kelme, Németországból Hechingen, Romániából Arad és Nagybánya, Szerbiából Zenta, Ukrajnából pedig Aknaszlatina. Ezen kívül a vásárhelyiek kapcsolatban állnak a németországi Ulmmal és a szerbiai Torontálvásárhellyel.

Vásárhely négy napon át, tegnaptól vasárnapig ad otthont a Kihívások és lehetőségek – Európai városok a XXI. században című konferenciának és fesztiválnak, amelyen a nagybányaiakon kívül Vásárhely több testvértelepülésének küldöttsége is megtiszteli jelenlétével a rendezvényt.

Cristian Anghel nagybányai polgármester a díszközgyűlésen röviden bemutatta városát. A Vásárhelytől mintegy 400 kilométerre lévő Nagybányának 150 ezer lakosa van, amelynek tizenöt százaléka magyar nemzetiségű. Máramaros megye székhelyének képviselő-testületében, valamint hivatalaiban is több magyar dolgozik.

– Érdemes lenne a romániai és a magyar testvértelepüléseket összefogni, vagyis egy olyan hálózatot kialakítani, mely akár más európai nemzetek számára is példaértékű lehet. Miután hazánk is csatlakozott januárban az unióhoz, már a korábbi határok sem jelentenek akadályt közösségeink előtt – vélte a román polgármester.

Mai programok

15.00: A Kossuth téri vásár nyitánya
16.30: Langaléta Garabonciások felvonulása
17.00: Gólyalábas mutatványosok bemutatkozása
18.00: Lázár János polgármester köszöntője
18.40: Kankalin Néptáncegyüttes fellépése
20.00: Dixie Jam Session koncertje

Vásárhelyi részről hat esztendővel ezelőtt Almási István írta alá a testvérvárosi megállapodást. Az alpolgármester elmondta, a hogy a franciaországi Vallauris után, amellyel a kerámia jelentette a kapcsot, Nagybányával is a művészet hozta össze Vásárhelyt. Többek között kitért a bányai festőiskolára, valamint a romániai város szülöttére, Németh Lászlóra is, aki néhány esztendőt Vásárhelyen is eltöltött.

Mielőtt aláírták volna a korábbi szerződés megerősítését, Kószó Péter vásárhelyi alpolgármester arra kérte a jelenlévőket, hogy emlékezzenek arra vásárhelyi férfira, Tóth Sándorra, aki a romániai forradalom idején az életét adta a szomszédos nemzet szabadságáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz veled, Kása-erdő?

A Vásárhely tüdejének számító Kása-erdőben időnként irtják a kullancsot, és összeszedik a szemetet,… Tovább olvasom