Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Vásárhely halhatatlanjai, az örökös bajnokok

Hódmezővásárhely - Még a legendás edző, idősebb Török Sándor életében, 2004 nyarán alakult meg a Hódmezővásárhely Örökös Vízilabda Bajnokai csapat 12 fővel. A létszám állandó (az átlagéletkor pedig már 70 esztendő feletti), ha valaki meghal, újat választanak maguk közé, ez eddig kétszer fordult elő.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A vásárhelyi vízilabdasport meghatározó, emblematikus alakja volt a 2005 januárjában, 73 évesen elhunyt id. Török Sándor. Halála előtt pár hónappal, 2004. július 18-án alapította meg – akárcsak a vízipólót a városban – a Hódmezővásárhely Örökös Vízilabda Bajnokai „csapatot", a tagságot tanúsító díszoklevelet először az 1958-as OB II-es pontvadászatban osztályozót nyert csapat játékosai, vagyis Aczél Ferenc, Szűcs Dezső, Patonay Ádám, dr. Kmetykó Lajos, dr. Vajdovich Károly, Molnár Zoltán, dr. Nagy István, dr. Szabó József, dr. Aranyossy Zsolt, _dr. Kárai László_ és Csillag Péter vehette át, és a sikerkovács tréner – mondta Baranyai Antal, a vásárhelyi sport elő, két lábon járó lexikonja.

A 12 fős létszám állandó, új tagot csak akkor választanak, ha valaki meghal; ez eddig kétszer fordult elő: id. Török és Kárai helyére dr. Szabó András és Becsei Béla került. – Nagyon jó dolog ehhez az elitgárdához tartozni, amit a mesterünk hozott létre – mondta Vajdovich Károly, aki azzal folytatta: edzőjük nem csapatot, baráti közösséget épített, ez a mai napig működik. Az együttes zöme gimnazista-osztálytárs volt, és korábban, a már kilencedik ikszén túl járó dr. Bánki Horváth Béla volt az úszóedzőjük. – Rendezvényeken, megemlékezéseken találkozunk, évente egyszer-kétszer – például, amikor a Török Sándor Vándordíjat adjuk át –, de gyakran összejárunk a régiekkel, tartjuk a kapcsolatot.

Tizen az örökös bajnokok közül. Igazi baráti közösség. Fotó: DM/DV
Tizen az örökös bajnokok közül. Igazi baráti közösség. Fotó: DM/DV

Dr. Hódiköt

Török Sándor mindenre, vízilabdásai tanulmányaira is figyelt. Nem véletlenül emlegették úgy az együttest, Dr. Hódiköt, hiszen Kmetykó Lajos, Nagy István, Aranyossy Zsolt, Kárai László, Baráth Ferenc humán-, míg Vajdovich Károly, Szabó András és Szabó József állatorvosi diplomát szerzett, és mindannyian gyakorolták hivatásukat. 

– Nemcsak tanítványa, játékostársa is voltam az 50-es évek elején Török Sanyinak – árulta el a 78 éves Aczél Ferenc. – Semmihez sem hasonlítható közösség a miénk, összetart a sport szeretete, az egykori meccsek emléke, akármikor futunk össze, a beszélgetést ott folytatjuk, ahol korábban, esetleg pár hónappal előtte abbahagytuk.

Molnár Zoltán azt elevenítette fel, hogy az együttesnek Aczél Ferenc testvére, Tibor, valamint a későbbi híres, vásárhelyi származású, 229-szeres válogatott kosaras, Gabányi László is tagja volt, utóbbi kapusként vitézkedett a vízben. – Az „egymillióhatszázezerszer" emlegetett sztorik is előjönnek, de olyan jót nevetünk rajta, mint régen. Szinte testvéri a kapcsolat közöttünk, és ez igaz a feleségekre, gyerekekre és az unokákra is. Nagy család vagyunk.

Az örökös bajnokokra, valamint a tisztelőkre alapozva a Török Sándor Baráti Kör pár hónappal a kiváló edző halálát követően, 2005. május 18-án alakult, és azóta is koordinál minden eseményt. Két évvel később, július 17-én, id. Török Sándor 75. születésnapjára emlékezve hagyatékából egy azóta is látható gyűjteményes kiállítás nyílt az uszodában. A Török Sándor Vándordíjat először Szabó János vehette át, idén ez már a 8. alkalommal történt meg, és az első duplázó a 2013-as és a 2014-es nyertes, Balog Zoltán lett. Ezeken az eseményeken mindig jelen vannak az örökifjú örökös bajnokok – akik nem csak vízilabdásoknak lehetnek a példaképei.

A jelenlegi tizenkettek

A Hódmezővásárhely Örökös Bajnokai csapat jelenlegi tagjai: dr. Aranyossy Zsolt, dr. Vajdovich Károly, dr. Kmetykó Lajos, dr. Nagy István, dr. Szabó András, dr. Szabó József, Patonay Ádám, Aczél Ferenc, Molnár Zoltán, Csillag Péter, Becsei Béla, Szűcs Dezső. Közülük Kmetykót a 20. század legjobb vásárhelyi vízilabdásának választották 2012-ben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh: Koszta József megmutatja, kik vagyunk

Érdemes elmélyedni Koszta József festőművész munkáiban, nem szabad végigfutni a kiállításon - hangzott el vasárnap Vásárhelyen, a Tornyai János Múzeum tárlatnyitóján. Tovább olvasom