Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Vásárhely: harmadára csökken a képviselők pénze

Hódmezővásárhely - Decembertől nem jár pénz a bizottsági tagságért és elnökségért, a képviselői alaptiszteletdíjat pedig felére csökkentette a vásárhelyi közgyűlés.
Az egyhangúlag elfogadott határozattal évente körülbelül 50 millió forintot spórol a város, amelyre – mint az a költségvetési koncepció tárgyalásakor elhangzott – az utóbbi két évtized legnehezebb esztendeje vár. Létszámleépítést nem terveznek, de minden egyéb kiadást visszafognak.

Bruttó 161 ezer forint – eddig átlagosan ennyit kapott egy vásárhelyi önkormányzati képviselő bizottsági tagsággal és a tanácsnoki munkáért járó díjjal együtt. Utóbbi kettőt, ahogy a bizottsági elnökségért járó juttatást is eltörlik decembertől, és a külső bizottsági tagok, valamint a szikáncsi részönkormányzat tagjai sem kapnak egy fillért sem a következő hónaptól. A csütörtöki rendkívüli testületi ülésen egyhangúlag elfogadott javaslat Lázár János polgármester egyéni indítványa volt, mint ahogy az is, hogy az alap képviselői tiszteletdíjat bruttó 100 ezerről 50 ezerre csökkentsék. Így a már említett bruttó 161 ezer helyett legfeljebb 50 ezret kaphatnak a közgyűlés tagjai. A drasztikus elvonás oka a gazdasági válság és az, hogy a testület saját magán is megmutassa, miként lehet spórolni.

Lázár János polgármester elmondta: a változásnak köszönhetően 68-70 millió forint helyett egy év alatt csupán 20 milliót kell kifizetnie ilyen címen a városnak.

Díjemelésekről is döntöttek

December elsejével átlagosan tíz százalékkal emelkedik az önkormányzati, szociális alapú bérlakások bérleti díja. A jövő héttől egy összkomfortos lakásnál 245 forint per négyzetméterre nő ez az összeg. Január elsejétől a bölcsődékben egy gyermek napi étkezése 365, az óvodákban 358, az általános iskolában pedig 441 forint lesz. Ugyancsak jövőre a fizető parkolási időt kitolják, vagyis a mostani délután öt óra helyett este hatig kell majd fizetni. A pótdíj összege jelentősen emelkedik: öt napon belüli fizetés esetén ezer helyett ötezer, nyolc napon túlinál pedig ötezer helyett húszezer a pótdíj.

A jövő évi költségvetési koncepcióról bő öt órán át vitáztak a képviselők. Az ellenzéki képviselők, köztük a baloldali frakciót vezető Hernádi Gyula is elismerte, hogy a közgazdasági iroda dolgozói az elmúlt hetekben jól megfontolt pénzügyi lépéseket tettek, amelyeknek köszönhetően a város nem szenvedett el árfolyamveszteséget, sőt ennek az ellenkezője történt. Mindkét oldalon méltatták a kórház teljesítményét, hiszen az intézményt idén nem kellett támogatnia az önkormányzatnak. Több olyan pontja is volt azonban a vitának, amely időnként személyeskedésbe csapott át. A szocialista Bacsa Pál a 69 millió svájci frank értékű kötvénykibocsátás kapcsán úgy fogalmazott: nagyon nehéz örökség lesz ez annak, akinek majd vissza kell fizetnie ezt a pénzt. Lázár János erre úgy reagált, hogy 2010-ben nem szándékozik befejezni polgármesteri tevékenységét, és ha megnyeri a választásokat, az általa vezetett önkormányzat kezdi meg a törlesztést 2011-ben. Hozzátette: évente 700 milliót kell majd fizetni, és ő maga minden pénzügyi döntésért személyes felelősséget vállal. Hangsúlyozta: a városnak gyakorlatilag nincs működési hitele, mert a kötvényekből fejlesztéseket finanszíroznak, és erre költik a 3 milliárdos folyószámlahitel kétharmadát is.

Lázár arról is beszélt, hogy 2009 az elmúlt két évtized legnehezebb esztendeje lesz. A vásárhelyi önkormányzatnak most három prioritása van: a magas színvonalú szolgáltatás (hogy a városlakók ne szakadjanak le a többi település lakóitól, és ne költözzenek el Vásárhelyről), a munka (minden álláshelyet igyekeznek megtartani és újakat létrehozni) és a fejlesztések. Utóbbit uniós forrásból tudják csak megvalósítani és úgy, hogy a támogatás legalább az összköltség 70 százalékát fedezze. A testület többsége a hosszúra nyúlt adok-kapok után végül elfogadta a költségvetési koncepciót.

30 fok helyett 18

Össze kell húzni magunkat – ezt mondta Lázár János polgármester a működési kiadások visszafogása kapcsán. Amit a kórház megtett, azt meg kell lépni oktatási és szociális területen is, így az intézményeknek kisebb helyen kell működniük, épületeket kell kiüríteni és bezárni, hogy így csökkentsék a rezsiköltségeket. Azt is el kell fogadni, tette hozzá, hogy télen nem 30 fokra fűtik fel az intézményeket, hanem 18-ra, ezzel is rengeteget tudnak spórolni.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Én2 2008. december 04. 12:48
  „Nem kell nevet és lakcímet írni asszonyom!”
 • 34. eperjesigyorgyne 2008. december 03. 17:44
  „eperjesiné éva 5 2em 5.tőbbel kellet volna cssokkenteni”
 • 33. Én2 2008. november 30. 14:24
  „csavok- nagyon jól leírtál mindent- a város lakossága már régóta nem ötvenezer, úgyhogy nem megyei j. város, meg kellene vonni a lakosság létszáma szerint.
  Az egész országban el van hintve, hogy Vásárhely az egy szuper város, minden szép és jó és hatalmasat fejlődött, csak az a baj, hogy én nem látom ezt a nagymértékű fejlődést
  Jaj, nagyon tetszik, hogy nem csak én hasonlítom lj. a kommunistákhoz, szerintem már régóta odahúz, jobban mint a fideszhez, vagy mindkettőhöz azután elválik hogy hol kap többet az lesz a végső.Ezt még megérjük!
  Az a baj, hogy a vásárhelyiek többségét ezzel a sok hazudozással elkábítja (és ő is tudja, hogy beveszik).
  Fel kellene már ébreszteni a lakosságot és elszámoltatni a város vezetőjét.”
 • 32. csavok 2008. november 30. 12:29
  „Véletlenül láttam kb. öt percet a közgyűlésből pénteken. Hát kedves Fórumozók ez a város a világ csodája. Itt minden tökéletesen működik, minden rendben van. Mintha egy régi május elsejei felvonuláson lettem volna, ott sorolta a hangosbemondó a csoda szép és jó eredményeket egész felvonulás alatt.
  Többször írtam már, hogy ez a fiú (lj) egy az egyben másolja a kommunista stílust csak jobboldalinak mondva magát. Folyamatos öntömjénezés, ködösítés, parasztvakítás. Semmi önkritika.
  A város gazdálkodása, pénzügyi helyzete tökéletes, az oktatás ragyogó, az ATEV ibolyaillatú...stb.
  A sok tesze-tosza képviselő meg összetöpörödve hallgatta, hogy megvonják tőlük a tiszteletdíjat. Úgy ültek ott mint egy rakás szerencsétlenség. Tiszta röhej ez a közröhej gyűlés.
  Ugyanezek persze megjelentek a különbejáratú hazugládában (Hódmezővásárhely közérdekű információs lap) is.
  Egyedül a strand nem nyereséges (az emlékpontról nem hallottam semmit), meg az a "gazember" Havránek kavar aki nagyon hasonlít a "fasiszta" Mónus Áronra. Mégpedig azért, mert tudni akarja melyik alapítvány mennyit kapott a várostól. Ó a "piszok gazember".
  Ez a város egy paradicsom és a vezetője nyílvánvalóan az "Isten (lj).
  Én csak azt nem értem akkor miért csak baráti alapon vagyunk megyei jogú város (50ezer lakos az alsó határ). Hosszú évek óta fogyunk és egyre rohamosabban.
  Hiszen ide özönleni kellene az embereknek.
  Ezek a hülyék nem akarnak a Paradicsomba lakni ???”
 • 31. Én2 2008. november 30. 10:05
  „zoksi44- jó a meglátásod mindenben osztozom a véleményeddel, sőt tetszik is. Leszarják a népet csak nekik jó legyen. De nem kötelező ám vásárhelyen Lázárt megválasztani, akkor legalább kiderülne hogy mennyi a város igazi adóssága ,meg sokminden más is.”
 • 30. zolcsi44 2008. november 29. 14:57
  „Nem hiszem, hogy nem gondoltok ezekre! közigazgatási dolgozok sztrájkolnak- Lázár emberei nem -.Avezetőket ez nem érdekli,nem törödnek vele. Sztrájkol, munkát beszüntet és akkor mi van? Gondoljátok, hogy ez valakit érdekel!!! Ezek az emberek Bajnai, Lázár, Buzás, Botka Veres, Karsai, Gyurcsány stb. kő-kemény TŐKÉSEK és csak a tőkéjük növekedése -Extraprofit- érdekli őket. Ezért verik más farkával a csalánt. Ezért áldoznak a beosztottak, hogy nekik több maradjon. Azt hiszitek megsajnálnak valakit, valakiket??? Hát egy nagy frászt!!!. Most alapozzák véglegesre jövöjüket a nép csontjaibol. Lázár továbbra is polgármester akar maradni s jön a szlogen: hát hülye azért nem vagyok!!!Addigra Euro miliomos lessz!!!
  Mi birka nép vagyunk - ki lehet kérni akineknem tetszik, de attol még igaz- semmire se jo csak csont halomnak amire ezek alapozhatnak.”
 • 29. Én2 2008. november 29. 12:12
  „Nem olyan régen jártam a polg. hivatalban, és amikor bementem egy irodába csuda jó meleg volt, nem 18 fokban ültek és beszégettek .Akkor ha a szegény gyerekeknek 18 fokba kell ülni a polg. hiv-ban miért nem? Ja ők mindenki felett állnak.”
 • 28. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 29. 10:14
  „De nagyon szeretném én a maradék összeget ami megmarad szegény képviselőinknek! Egyépként ez az egész csak is Lázár a maganépszerűsítésére alkotta meg. A bírkák meg behódóltak neki! A másik meg az hogy ha tényleg komolyan gondólták vólna a dólgot akkor bizony az egészről lemondtak vólna. Úgy hogy a gatyamadzag meghúzása csak is a város lakosságára vonatkozik. Semmivel sem külömbek ők a Szocialistáknál!!!!”
 • 27. vadlab 2008. november 28. 19:25
  „Emberek! Ez az igazi parasztvakítás! Azt gondolják hogy a felnőtt emberek még hisznek a mesékben? Én tegnap láttam az LTV-t (bocs, VTV-t, szigorúan vágott, felvételt) ahol a Polgármester Úr szájából olyan szavak hangoztak el, hogy Vásárhely az országban a 4 legolcsóbb város közt foglal helyet, ahol a fűtési díjak a legalacsonyabbak. Van biogáz erőműve a városnak, áramot termelnek és azt az embereknek adják el. Az abból befolyt plussz pénzt nem a szórakozásra (ilyen operagála, olyan sportnap, amolyan lélekpukkasztó megnyitókra kellene költeni, hanem azon választópolgárok gyerekeire vagy unokáira becsületesen fűteni, akik a városvezetőket azokba székekbe juttatták!
  Tegnap arról is volt szó a közgyűlés közvetítésében hogy a város milyen rohamosan fejlődik. Ahan, igy már én is látom! +18 fok kell a gyerekeknek és egy nagykabát! Az uszoda és egyéb látványos fejlesztések költségeit (előtervek, tervek, pályázatok irása- hány milla az?) kéne valóban a város érdekeire forditani, méghozzá MOST!
  Az emberekkel mindent meg lehet etetni csak a csomagolást és a tálalást kell megfelelően megválasztani. De véleményem szerint ez most nem jött be!”
 • 26. efje 2008. november 28. 17:23
  „Engem egy picit meglepett hogy a polgármester úrnak kell meg négy év Vásárhelyen. Simán eltudnám képzelni miniszterként 2010-ben. Vagy nem bízik a Fidesz sikereben? Esetleg magában? Vagy ennyire szereti a varost? Talán bölcs döntés hogy marad, nehéz lesz találni ellenfelet. Ezek szerint a tutira megy és a mai állapotot nézve valószínűleg simán nyeri majd a választásokat. A nyugdíjasnak nincs internete, nem tájékozódik sokat, nem olvas fórumokat, viszont elmegy szavazni. Az elvetett magok( négysavósítás, elkerülő út, bioüzem, sportcsarnok, városi fürdő, 4 csillagos szálloda, Emlékpont, stb) megindulnak majd és jól jönnek neki 2 év múlva.
  Azonban ahogy a közmondás mondja "sok kicsi sokra megy". Az erem másik oldala nem ilyen fényes, és ha megnő nehéz lesz a szőnyeg alá söpörni.”
 • 25. szegedix 2008. november 28. 16:39
  „Vicc! Jó, hogy nem már ingyen dolgoznak? A listásokat meg kell szüntetni. A többit meg kell fizetni és el kell várni tőlük, hogy ne legyenek korruptak!”
 • 24. cikicakk55 2008. november 28. 14:47
  „Azért csak egy napra beültetném Lázár Jánost az iskolapadba,a többi okostojással együtt,akik kitalálták,hogy legyen 18 fok az iskolákban.Megugrik majd a gyermekorvosok munkája az biztos.A kórházban sem értem,hogy lehet 18 fokban betegeket ellátni.Mert még a fennjáró betegek csak csak elvannak, de a kórház nagyobb rész rehabilitációs osztály,az az a szinte felkelni sem tudó idős embereké,akiket ágyban mosdatnak,18 fokban.Gratulálok,hulljon a férgesse.!!! De már iskolás kórtól???”
 • 23. SándorLászló 2008. november 28. 13:37
  „KEDVE POLGÁRTÁRSAK!

  NEKEM EZEK A ZÁRT ÜLÉSEK IS "GYANÚSAK"!!?? MIÉRT NEM TUDHATJA MEG MINDENKI, HOGY MIKÉPPEN "KOMPENZÁLJÁK" A KIESETT JÖVEDELMÜKET. TERMÉSZETESEN MINDENKI MEGKAPJA AZ ERRE AZ ÉVRE SZÓLÓ JUTALMÁT, AMI TÖBB LESZ, MINT MOST A "VESZTESÉG". LJ-NEK ADÓZNIA KELL, DE ÍGY IS TÖBB MINT EGY MILLÁT KAP HAVONTA, AMIVEL NEM KELL ELSZÁMOLNI. ÉN IS SZERETÉK 15 %-OS ADÓKULCSOT!!!!!
  ÉS AMI MÉG SZINTÉN MEGDÖBBENTŐ, HOGY AZ EGYÉSZ KÉPVISELŐ TESTÜLET EGYHANGÚLAG MEGSZAVAZTA.... NA GYEREKEK ITT A BÖKKENŐ. MERT EZZEL A SZAVAZATTAL MINDENKI MEGSZAVAZTA AZT IS, HOGY KARÁCSONY ELŐTT MEGKAPJA MINDENKI A MAGÁÉT MONDJUK A ZSIGMONDY-TÓL. DE ÚGY IS LEHETNE KÜLÖNBEN TAKARÉKOSKODNI, HA A VÁROS ÁLTAL ÜZEMELTETETT HVSZ-KHT-RTK-TŐL ELKÜLDIK AZ LJ. ÉLTAL FELVETT PÁRTKATONÁKAT.”
 • 22. szerelem 2008. november 28. 12:22
  „Polgármester politikai játszmáinak részeként a helyi, saját párttársait is felhasználja Orbán Viktor előtti megdicsőülés érdekében.”
 • 21. Mathiasking 2008. november 28. 11:27
  „Ígéretek a választási kampányból: üvegzseb program, 13, havi nyugdíj, korrupció ellenes fellépés, drasztikus államháztartási hiány csökkentése, államigazgatási létszám csökkentése, szigorúbb ellenőrzések az élet minden területén, stb. Amit megvalósítottak az az ellenőrzések szigorítása és és a büntetések nem mérséklése az élet minden területén. Gratulálok! Az X-et megnézhetik hova teszem 2010-ben!”
 • 20. Én2 2008. november 28. 10:32
  „Ez csak szemfényvesztés, kampányfogás, micsoda jó fiúk a vásárhelyi képv.testület. Másik oldalon majd megadják nekik ne féltsétek őket, hogy valamiben is károsodnak.Jól megfognak élni mint eddig is. Mi meg éhezünk, fázunk ,Micsoda dolog hogy egy iskolába 18 fok van nem szégyellik a képv magukat., hogy ezt engedik. Nem tudom ahová Boldi jár ott is ennyi a hőmérséklet. Nem hiszem.
  Minden képv. van főállása és több mellék is,úgyhogy van miből lemondani bőven. Ez egy csepp a tengerbe de reklámnak jó.”
 • 19. strangerr 2008. november 28. 09:02
  „Ezután még könyebben lesznek korrumpálhatóak. És még középszerűbb és még alacsonyabb képességű emberek kerülnek majd pozicióba.”
 • 18. zombor 2008. november 28. 07:31
  „pff! Szánalmas és kampányfogás csak! Bőven lesz juttatás a másik zsebbe! Egyhangúlag...persze..ne hogy megetessétek már velünk!!! Ájlávjuh..érted? Szeretni magyart!!!”
 • 17. hasika 2008. november 28. 07:11
  „Csökkentik a képviselők díját? OK! Úgysem tudjuk meg így fog-e történni.
  Ami biztos, a gyerekem 18 fokba ül az iskola padban és játszik az oviban(ez még a jobbik eset,mert ott legalább mozog)Megemelik az étkeztetésüket is és azt sem a képviselők fizetik hanem a szülő.Itt megint a kisember fog rosszul járni.
  Csak abban bízom,hogy a hivatalokban is 18 fokban fognak "dolgozni "és "kedvesen" (tisztelet a kivételnek)fogadni az oda érkező kuncsaftokat!!!!!!!”
 • 16. skorpio21 2008. november 28. 05:49
  „Én csak azt nem értem,hogy ha így "takarékos üzemmódban" is működik a város,akkor miért kell két kézzel szórni a pénzt,mikor egy kicsit jobban menne a városnak és benne a lakosoknak?”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főügyészségi vizsgálat a vásárhelyi okmányirodában

Hódmezővásárhely - Példaértékűnek találta a megyei főügyészség azt a Vásárhelyen kialakított… Tovább olvasom