Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Vásárhely kártérítést vár Mindszenttől

Hódmezővásárhely - Most abból lehet konfliktus Mindszenten, hogy a képviselő-testület többségi döntése nyomán visszakerül az önkormányzathoz a házi segítségnyújtás feladata. A döntés Hódmezővásárhelyt is érinti, a nagyobbik város intézménye látta el Mindszenten is e feladatot.
Amikor bevezették a jelzőrendszeres házi gondozást Mindszenten, többször is írtunk erről. A laikus azt hinné, ez a szolgáltatás körülbelül ugyanaz lehet, mint a házi segítségnyújtás, ez azonban tévedés. A jelzőrendszeres házi gondozást Mindszent társulásban működteti Szegvárral és Derekegyházzal közösen. A házi segítségnyújtás feladatát viszont Mindszenten is a hódmezővásárhelyi kistérség, s rajta keresztül a vásárhelyi Kapcsolat Központ látja el a mindszenti testület egyik korábbi döntésének megfelelően.

Mindszenten úgy tudják, ezt a két szolgáltatást január elsejétől a törvény szerint nem végezheti két különböző szervezet. Ezért került szóba múlt szerdán a mindszenti képviselő-testület ülésén, hogy ez ügyben dönteni kell.

A 12 jelenlévőből 9 úgy szavazott, hogy a házi segítségnyújtás feladatának ellátását vegye vissza január elsejétől Mindszent. A döntés után, pénteken aztán Antal István és három képviselőtársa levélben kérte Zsótér István polgármestert, hogy hétfőn rendkívüli ülésen tűzze újból napirendre a kérdést. A polgármester nem hívott össze újabb ülést.

– Egyrészt így lesz praktikus az ellátottak szempontjából, de Mindszent önkormányzatának is így jó, mert ezek után jogosultak leszünk arra, hogy beadjuk az úgynevezett önhikis pályázatot, amely a költségvetés gondjaira jelent megoldást – fűzte a döntéshez magyarázatképp a polgármester. Azt is megjegyezte, egy új ügyben lehet rendkívüli ülést összehívni, de itt egy már eldöntött kérdésről van szó. Tisztában van azzal, hogy ez a döntés kellemetlenül érinti az eddigi szolgáltatót, a vásárhelyi Kapcsolat Központot, mert elesik a feladatra járó normatívától, de az öt szociális feladatból csak egyet vesz vissza Mindszent.

– Jövő hétfőn reggel hét órára ismét kérni fogjuk a rendkívüli ülés összehívását – felelte kérdésünkre Antal István képviselő. – Miután az általunk kezdeményezett rendkívüli testületi ülést nem hívta össze Zsótér István, véleményem szerint vétett az önkormányzati törvény ellen. A témát újból, nyugodtabb körülmények között át kell gondolni, a jegyző úr törvényességi észrevételét is figyelembe kell venni. Eszerint a házi segítségnyújtásról szóló megállapodást 2008. október 29-étől számítva három hónapra lehet részlegesen felmondani, azaz leghamarabb 2009. január 29-én.

A működési engedély megszerzése még innen számítva 60 nap, azaz legkorábban 2009. április elejére lenne a szolgáltatásra törvényes lehetőségünk. Így viszont nem tudunk rá legalább három hónapra normatív állami támogatást szerezni. Nem értem, miért ez a rohamtempó, Mártély is tudott várni a költségvetési törvény megjelenéséig. A főszámok ismeretében lehet dönteni felelősen. Az elhamarkodott, előkészítetlen döntés miatt felmerülhet a többcélú kistérségi társulás többi tagjának kártérítési igénye is, ez Hódmezővásárhely esetében 80-90 millió, Székkutas számára 1 millió, Mártély vonatkozásában 700 ezer forint.

Egy ilyen pereskedés akár össze is döntheti Mindszent költségvetését, bár azt eddig is tapasztaltam, hogy Zsótér István nagyon szeret pereskedni. Még egyszer: szerintem a döntéshez akkor nem volt elég információja a testületnek, ezért újra kell tárgyalni az ügyet.

Perre megy a nagyváros

A döntés egyik következménye, hogy e héten hivatalos levelet kapott mindegyik mindszenti képviselő Almási István vásárhelyi alpolgármestertől. Ebben a szociális feladatokat is ellátó többcélú kistérségi társulás létrehozásának körülményeire emlékezteti a mindszenti döntéshozókat, és arra figyelmeztet, hogy Mindszent ezzel a döntésével megszegte a megállapodást. Már most jelzi, hogy Hódmezővásárhely az ezzel neki okozott kár megtérítését, ha kell, bírósági úton fogja követelni Mindszenttől.

Olvasóink írták

 • 10. Oláh Árpád 2008. november 10. 07:02
  „pederzoli !!!!


  Nem ez a lépés kellet hozzá. Sajnos a sok kis lépés össze jött.”
 • 9. pederzoli 2008. november 10. 06:33
  „Na melyik ujjam harapjam,hogy ne fájjon? Ezzel a húzással Hódnemzővásárhely csődbe viheti a Mindszenti önkormányzatot.”
 • 8. Elég ciki az újság 2008. november 10. 00:45
  „Hát ez már megint elég gagyira sikerült!! " perre megy a nagyváros"... Nagyon idétlen! Minősíti az újság színvonalát is! Csak és kizárólag a vásárhelyiek hiszik azt, hogy nagyvárosban élnek.... Mindenki más TUDJA, hogy parasztpárizs egy alföldi haldokló falu! Attól még nem lesz valami nagy, hogy azt mondjuk rá, méghozzá ok nélkül!!!”
 • 7. a volt anonym 2008. november 09. 18:29
  „6.-os !
  A név,a nick név fontos,mert azonosítják vele a kommentjeit !
  Tehát az "anonym "én voltam,de te annyira mafla vagy,hogy nem ötlik ki más az agyadból,biztos szük a terjedelme !”
 • 6. anonym 2008. november 09. 09:35
  „nem a név a fontos”
 • 5. a volt anonym 2008. november 08. 22:24
  „anonim nem azonos a régi anonymmal !
  Tudnának már a szókészletükből más nick nevet választani !”
 • 4. mérges 2008. november 08. 22:01
  „Mindszent Város is képes ellátni ezt a feladatot!!!!!!!!!!!önállóan!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. mindszenti 2008. november 08. 21:58
  „a házisegítségnyújtást a helyi önkormányzatnak kell biztosítania...ez a mindszenti idősek érdeke , Mindszent érdeke, és igy törvényes...”
 • 2. anonim 2008. november 08. 18:51
  „És azt vajon kiszámolta-e már valaki,hogy az elmúlt két évben Mindszentnek mennyi kárt okozott Vásárhely?? Eddig azt olvashattuk ,hogy az idősek érdekét nézve került Vásárhelyre néhány feladat.Most úgy tűnik,hogy inkább a pénzről szól a történet.Arról a pénzről,amitől Vásárhely elesik,ha a feladat visszakerül Mindszentre.
  Hol is van itt az idősek érdeke?????????”
 • 1. bajuszos 2008. november 08. 14:01
  „Na tessék! Ha megráncigálják az oroszlán bajszát, rögtön odacsap. Csak nem arról van szó, hogy a városka országgyűlési képviselője nem nézi jó szemmel az ilyen akciókat? Nahát, nahát! De Almási úr! Átvette a szerepet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

368-an kapnak szociális ebédet Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Jelenleg naponta 200-an keresik fel ételhordóikkal a vásárhelyi… Tovább olvasom