Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vásárhely mindenben támogatja a magyar állampolgárrá válást

Hódmezővásárhely - Mintegy 20 ezer határon túli, illetve a világ más tájain élő magyart segít állampolgársághoz jutni Hódmezővásárhely; a város által korábban tiszteletbeli polgárrá fogadott érintettek akár állampolgári esküt is tehetnek a településen - jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón a város alpolgármestere.
Mint Kószó Péter (Fidesz) kifejtette: Hódmezővásárhely képviselő-testülete már 2005 elején elkötelezte magát a határon túl élő magyarok mellett. Miután a 2004. december 5-ét követő népszavazás eredményeként a határon túl élő magyarok nem kaphattak segítséget a kettős állampolgárság megszerzésében, Hódmezővásárhely képviselő-testülete határozatban rögzítette: tiszteletbeli polgárává fogad minden határon túl élő magyart, aki azt igényli.

Az alpolgármester közlése szerint a felhívásra rengetegen jelentkeztek, mára mintegy 20 ezer tiszteletbeli polgára van Hódmezővásárhelynek a világ minden tájáról. Legtöbben Erdélyből jelentkeztek, a második helyen a vajdaságiak vannak, őket követik a felvidéki magyarok, majd a kárpátaljaiak. Mellettük érkezett megkeresés Ausztráliából, Hollandiából, Franciaországból, Finnországból, Belgiumból, sőt még Izraelből is kérték a címet.

Hódmezővásárhely önkormányzata most levélben keresi meg valamennyi tiszteletbeli polgárát és testvérvárosait, hogy segítséget nyújtson a magyar állampolgárság megszerzésében. A városban a tájékoztatás mellett akár adminisztrációs segítséget is kapnak az érdeklődők, de lehetőséget biztosítanak arra is, hogy ünnepélyes keretek között állampolgári esküt tegyenek az érintettek - sorolta a lehetőségeket Kószó Péter.

Ez utóbbira már érkezett is felkérés: a vajdasági Zenta polgármestere már jelezte, hogy miután a településen tömegével jelentkeznek a kettős állampolgársági eljárásra az emberek, szeretnék az állampolgársági esküt Hódmezővásárhelyen letenni - mondta az alpolgármester. Ismertetése szerint az eljárás során három-négy hónap telik el, míg valaki megkapja az állampolgársági okiratot, s azután ünnepélyes keretek között tehetik le az esküt a dél-alföldi városban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Stufff 2011. január 24. 07:32
  „Nem hoznak azok ide adó forintocskákat,- majd hoznak szavazatocskákat.”
 • 26. lisa01 2011. január 10. 21:43
  „Magyarországot egy jó szakmával, diplomával, nyelvvizsgával rendelkező független személyek hada hadja el. Ezért fontos a kormány szempontjából a nemzeti öntudatba csomagolt állampolgárság megadása, mesterségesen dúsítani akarja az esetlegesen ideérkezők adóforintjaival az államkasszát, hamár nem születik elég gyerek.”
 • 25. Stufff 2011. január 09. 09:54
  „Idézet: "Hódmezővásárhely önkormányzata most levélben keresi meg valamennyi tiszteletbeli polgárát és testvérvárosait, hogy segítséget nyújtson a magyar állampolgárság megszerzésében."
  Na erre van pénz. Futja a sárga csekkek megszüntetéséből megmaradó 50 millióból.
  A 20.000 Ft-os gyermektámogatás se kutya.”
 • 24. deszkás 2011. január 08. 20:38
  „És az ottani kórházi várólistát is ott fogják gyarapitani? Nem,na ugye.”
 • 23. deszkás 2011. január 08. 18:23
  „A magyar kormány 2011től 80 Euró (22 000ft)/ főre emeli a határontúli gyermektámogatást. (Duna tv)”
 • 22. zoltanszabo 2011. január 08. 13:44
  „Ezek a jó emberek--majd mindd Lázárra fognak szavazni a következő választáson ?? Gondolom ez a feltétele,hogy itt jegyezzék be őket. !!
  Igaz most még nem kapták meg ezt a jogot--de van egy olyan gyanúm--pár hónap--és ezt is megszavazzák a k. fityeszesek.
  Viktor és a bandája már csak ezektől várhat szavazatot. Az itthoni nép már csalódott, remélem elgondolkoznak majd 3.5 év mulva hova X -nek !!!!!!!”
 • 21. Dongó 2011. január 08. 08:18
  „Nincs bajom a külhoni Magyarokkal, de amikor már az is elegendő, hogy tud magyarul és lehet magyar állampolgár, hát érdekes. Kósa Lajos a Fidesz apostola már azt mondja, hogy az állampolgársággal járjon választójog. Akkor mi van? A külföldi mondja meg, hogy nekem mi a jó. Az állampolgársággal majd járni fog az ingyenes orvosi ellátás, esetleg utazási kedvezmény,munkavállalás, talán még nyugdíj is? Ezt mind az anyaországiak fogják megfizetni. Ők bejönnek a saját autóikkal, melynek adóját nem nekünk fizetik az útalapba, a hetven felüliek ingyenes utazása, a biztosítási ügyek gondot okoznak esetleges baleset esetén, mert persze akkor nagyon gyorsan hazaszaladnak. Ha én külföldön szabálytalankodom, vagy nem, a rendőr hangulatálól függ, hogy mennyit fizetek. Itt meg nem megoldott a külföldiek bírságolása.
  Még egyszer és nyomatékosan kijelentem: Nincs bajom a határon túli Magyarokkal, de az, hogy állampolgárságot adunk nekik, az lehet, hogy nekünk lesz rosszabb. Tudom, most felzúdulnak egyesek, de nem az állampolgárság a megoldás. Teremteni kell olyan körülményeket, hogy ne ez legyen csak az egyedüli megoldás.
  Mi Magyarok nagyon könnyen megtaláljuk annak a bizonyos lónak a másik oldalát. Miért kell mindig ürülékkel szennyezni a szánkat?
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 20. kommentelő 2011. január 06. 21:29
  „Tudod én is Mo-n és Mo-ra fizetem az adómat. De nem tudom ennyivel elintézni a dolgot, hogy nem ott húzták meg a határokat és kész. Örüljünk, hogy soha nem kellett azokon átmenni, amin ők. Van vajdasági magyar ismerősöm, aki a 90-es években épphogy túlélte a délszláv harcokat a fronton.
  Egyébként én csak a jöttmentezésre reagáltam és azt támogatom, hogy a lehetőségeinkhez mérten tegyünk meg értük amit lehet. Azt majd eldöntik a mindenkori felelős politikai vezetők, hogy ez a lehetőség milyen mértékű. Illetve, hogy akarnak-e egyáltalán támogatást nyújtani. Plusz vannak bőven alapítványok, segélyszervezetek, akik sokat tehetnek és tesznek.
  És ne keverjük ide a nyugdíjpénztárak kérdését, ha lehet.
  Ennyit szeretett volna egy idegenszívű libsi hozzászólni a témához. Köszi.”
 • 19. almaszósz 2011. január 06. 20:59
  „18 kommentelő - De nem ott húzták meg! Én is szimpatizálok Velük de tudod én Magyarországra fizettem és fizetem az adómat és ebből nem szeretnék eltartani senkit. Még saját magunk fenntartására is kevés a pénz.
  Mert ha volna bőven akkor a magánnyugdíjasokat sem kellett volna ""államosítani"". No, majd kiderül.”
 • 18. kommentelő 2011. január 06. 20:47
  „Aki jöttmentezik, az gondoljon bele, hogy annak idején meghúzhatták volna azokat az új határokat(itt délen) éppen egy kicsit feljebb is. Akkor lehet, hogy Szerbiából kommentelnénk mi is...
  Mondom mindezt úgy, hogy nem voltam sem a népszavazáskor, sem most az állampolgárság megadása mellet, mert ocsmány belpolitikai célokat szolgál. De a határon túlra szakadt magyarokkal igenis szimpatizálok. Amiben tudjuk támogassuk őket, de úgy, hogy közben ne ártsunk nekik.”
 • 17. t680822g 2011. január 06. 20:36
  „14 KilgoreTrout Már bocs de ki Zsidózott?? Kikérem magamnak... Órsóst aláírom, mert nem lehet eléggé utálni, pszichiáter kezelte amikor elbukta a választásokat annyira hatalommániás. Én elhajtanám melegebb éghajlatra, ha rajtam múlna...”
 • 16. t680822g 2011. január 06. 20:21
  „Oszt miért nem érzik jól magukat ott, ahová születtek? Csak azért mert elvárásaik vannak. Elégedetlenek más szóval az életükkel. Miért? Hát ez a szánalmas... Nem tudják elfogadni, hogy kicsodák micsodák, ha el tudnák, nem kéne az a bizonyos tudat amiről itt szó van.”
 • 15. almaszósz 2011. január 06. 20:16
  „14-KilgoreTrout "A határon túl élő magyaroknak óriási dolog a magyar állampolgárság. Ha gyakorlatilag nem is jár vele semmi," Már megbocsáss, de el vagy nagyon tévedve! 1 féle állampolgárság létezik és Ők is ugyanarra lesznek jogosultak mint Te vagy én. Ha van Magyarországon bejelentett lakcíme, meg segélyre is jogosult.”
 • 14. KilgoreTrout 2011. január 06. 20:07
  „Az én szememben szánalmas az az ember, aki a magyar állampolgársággal is csak a zsidózást és cigányozást tudja összekapcsolni. A határon túl élő magyaroknak óriási dolog a magyar állampolgárság. Ha gyakorlatilag nem is jár vele semmi, érzelmileg akkor is meghatározó. A kolbászból lévő kerítést pedig nem a határon túli magyarok fogják felfalni, mert már rég megtették határon innen lévő társaik.”
 • 13. t680822g 2011. január 06. 19:48
  „7. skid Nem csináltam annyi erkölcsi és anyagi kárt biztos a hazámnak, mint Orsós és bűntársai... Te meg rengeteget tettél hazánkért biztos.. Pl. mennyi adót fizetsz havonta??”
 • 12. t680822g 2011. január 06. 19:32
  „Hát én láttam milyen putriból jönnek ide ezek a délkeleti magyar (reformátusok)... Tovább nem mondom. Mármint azt, hogy miért kell annyira a magyar állampolgárság, meg útlevél... Itt kolbászból van a kerítés, lehet nyugatra menni szerencsét próbálni, anélkül, hogy hazazavarnák őket.... Ill. egyáltalán beengednék-e őket a Shengeni övezetbe??”
 • 11. nauset 2011. január 06. 19:31
  „Purgator, ez miért fáj neked? Ott is élnek magyarok, nem?”
 • 10. KolompárRómeó 2011. január 06. 18:36
  „Tiszteletbeli segílyt ádnák nékünk? Ákkó mögyünk!”
 • 9. purgator 2011. január 06. 18:18
  „"...Ausztráliából, Hollandiából, Franciaországból, Finnországból, Belgiumból, sőt még Izraelből is kérték a címet."
  No comment”
 • 8. mentelmi-jog 2011. január 06. 17:30
  „2. t680822g 2011.01.06. 15:48

  Aki akart, és megtehette (volt rá elég pénze) eddig is eljutott az USÁba, lehetett bármilyen állampolgár...
  Nausetnek pedig abszolút igaza van!

  A magyarigazolvánnyal kapcsolatban pedig kérdezd az illetékeseket! Egy mai rádióriportban pont a Kárpátaljai magyarok igénylésével kapcsolatban vetődött fel, hogy az alapján meg lehetne becsülni a mostani igénylők számát! Erre azt mondta az illetékes, hogy valóban, ha annó nem kapott volna minden épkézláb kárpátaljai magyaron kívül TÍZEZRES nagyságrendben csomó más is, akinek az égvilágon semmi köze a magyarsághoz...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövegy utakról álmodik

Kövegy - Várhatóan a tavalyihoz hasonló szerény, 35–40 millió forintos költségvetéssel és… Tovább olvasom