Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Vásárhely nemcsak elad, vásárol is ingatlanokat

Hódmezővásárhely - Nemcsak elad, vesz is a vásárhelyi önkormányzat: értékes városi épületeket, belterületi ingatlanokat. Ilyen a MÁV-székház, a korábbi Csomiép-telep és a Metripond óvoda. Az önkormányzat így gyarapította bérlakásainak számát.
A vásárhelyi önkormányzat 2004 óta számos ingatlant adott el, jellemzően azoktól szabadult meg ezen a módon, amelyek ipari vagy kereskedelmi tevékenységre alkalmasak. Ennek köszönhető például a hódtói városrészben kialakult kereskedelmi övezet. Ám piacra dobva azokat a belvárosban lévő üzlethelyiségeket is, amelyek vegyes tulajdonú társasházakban találhatók. Az önkormányzat honlapján közzétett szerződések, illetve a lapunkban egykoron szereplő adásvételek közül az egyik legjelentősebb annak a három és fél hektárnak az értékesítése, melyért a Magnum Hungária Kft. 600 milliót fizetett, majd itt építette fel a Family Centert.

A vásárhelyi önkormányzat birtokába került a helyi védettség alatt álló egykori Metripond óvoda. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi önkormányzat birtokába került a helyi védettség alatt álló egykori Metripond óvoda. Fotó: Tésik Attila

Az idők folyamán vásárolt a várostól telket, ingatlant több helyi cég is, a Süd-Bau például 7,7 milliót fizetett 2006-ban 7000 négyzetméternyi ipartelepért, de 28 milliót fizetett a Bravotech, 21,6 milliót a Maczelka 2000 Kft., illetve 15,5 milliót az Építészmester Kft. még 2005-ben egy-egy belterületi ingatlanért. Ismert magánszemélyek is szerepelnek a vevők között, így például a játék- és sportboltos Dékány Tamás 8,5 milliót fizetett 2004-ben egy ingatlanért, míg a vendéglátós Bónus István 13,4 milliót szintén abban az évben egy másikért. Az Andrássy utcai Ofotért-üzletet a várostól a Fotex vásárolta meg, a szomszédos könyvesboltot és az akkor még a Raiffeisen Bank által használt üzlethelyiséget pedig 42-42 milliós kikiáltási áron hirdette meg az önkormányzat. Hogy a versenytárgyalás győztesei mennyit fizettek, csak azért nem tudható, mert a vevők azt kérték, ez ne legyen nyilvános.

Kétezren nézték meg

Április 9-én tette közzé a vásárhelyi önkormányzat a www.hodmezovasarhely.hu weblapján a közbeszerzési törvényben meghatározott kötelességén túl minden folyamatban lévő vállalkozói szerződését. A „beruházás" almenüpont alatt kilencven vállalkozói szerződés adatai tekinthetők meg, s itt olvashatók az aktuális beruházások és beszerzések mellett a tanácsadói szerződések naprakész információi is. A nyilvánosságra hozatal első napja óta kétezren nézték meg az adatokat.

A vásárhelyi önkormányzat vevőként is jelen van a piacon, s 2004 óta igazi csemegékhez sikerült így jutnia. Így került birtokába nemrégiben a helyi védettség alatt álló egykori Metripond óvoda épülete, s a mellette lévő kerékpártároló. Ezért az Erdei Fleur Kft.-nek összesen 24 millió forintot fizetett. De immár teljes egészében városi tulajdonban van az Éva utca 9. számú volt MÁV-székház, melyet korábban csak felerészben birtokolt. A város kezdeményezésére a vasúttársaság árverést tűzött ki az épületre, melyen csak a Vásárhely licitált. Az épület másik feléért végül 16,8 milliót fizetett. A Lázár utca 10. szám alatti volt Hódút-székházat az önkormányzat 247 millióért vásárolta meg, bérlakásokat alakítanak ki benne. A munkaügyi központ Dr. Rapcsák András út 52. szám alatti volt székházához pedig cserével jutott, ebben is bérlakások lesznek. De lakásokat is vásárolt, például az Oldalkosár utcán kettőt is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még Szegedre kell menni a sajgó foggal

Hódmezővásárhely - Január óta nincs Hódmezővásárhelyen hétvégi fogorvosi ügyelet, az önkormányzat… Tovább olvasom