Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Vásárhely nyerte a kocsmaversenyt

Hódmezővásárhely - Öt év múltán ismét felállítottuk a rangsort, a megye nagyobb városai közül melyikben van a legtöbb kocsma – ezúttal célfotóval ugyan, de Hódmezővásárhely nyert. A felmérés készítése közben kiderült az is, hogy az italmérések száma jobban fogy, mint a lakosságé.

 Kocsmafogyatkozás

Az összevetés készítése közben felfigyeltünk arra, hogy még a népességszámnál is drasztikusabban csökkent a kocsmák száma 5 év alatt. Beszédes a makói példa: a Maros-parti városban fél évtizede 24 ezer 403-an laktak és 113 poharazó volt – a mostani 23 ezer 100 emberre viszont csak 63 italmérés jut. Azaz az utóbbiak száma majdnem megfeleződött, miközben a lakosság száma ennél jóval szerényebb mértékben csökkent. Egy helyi kocsmárossal beszélve ennek oka nyilván a jelentős forgalomcsökkenés, aminek hátterében egyfelől a gazdasági válság, másrészt a játékautomaták eltűnése és a dohányzási tilalom bevezetése állhat.

A megye nagyvárosai közül ha csak hajszállal is, de Hódmezővásárhely került az élre, amikor a „kocsmasűrűséget" mértük fel, azaz hogy egy-egy poharazóra statisztikailag mennyi ember jut. Kocsma alatt a szeszes italt helyben fogyasztásra kínáló, de melegkonyhával nem rendelkező vendéglátóegységeket értettük, a népességszám alapjául pedig a világhálón elérhető legfrissebb, 2014-es adatokat vettük. Hasonló összevetést pontosan 5 évvel ezelőtt egyszer már készítettünk – akkor Hódmezővásárhely és Makó került az élre holtversenyben, őket Csongrád és Szeged követte; Szentesről akkor nem kaptunk információt.

Hódmezővásárhelyről azt tudtuk meg, 120 kocsma jut 43 ezer 207 emberre. A makói polgármesteri hivatalban arról tájékoztattak, vendéglővel együtt mennyi kocsma van a városban, ebből aztán kivonva az ismert éttermeket, kiderült: 63 italmérés jut 23 ezer 100 főre. Ha ezt összevetjük, Vásárhelyen 360, Makón pedig 366 emberre jut egy kocsma. Csongrád esetében nagyjából 20-ra tehető a kocsmák száma, a város lélekszáma pedig tavaly 16 ezer 665 fő volt, itt tehát 833 főt szolgál ki – elvben – egy-egy kocsma.

Szentesen azt mondták, mindössze 9 kocsmájuk van. Magyarázatként azt hallottuk: itt gyakoribb, hogy az italmérésekkel együtt étkezés is van. Mindenesetre a 28 ezer 910 lelket számláló Kurca-parti városban így 3212-es „kocsmasűrűségi mutató" jön ki, vagyis itt van arányaiban a legkevesebb italmérés.

Zajlik az élet a tápai Faluvégi Italboltban. A megyei kocsmaversenyben Szeged az utolsó előtti helyen áll. fotó: Schmidt Andrea
Zajlik az élet a tápai Faluvégi Italboltban. A megyei kocsmaversenyben Szeged az utolsó előtti helyen áll. fotó: Schmidt Andrea

A megyeszékhelyről öt éve is, most is csak nagyon hozzávetőleges becslést kaptunk, így nehezen tudnánk rangsorolni a kocsmaversenyben. Ácsné Gunda Judit, az igazgatási iroda vezetője azt mondta, Szegeden jelenleg 499 vendéglátóegység van, azt viszont, hogy ezek közül mennyi a kifejezetten szeszes italt kínáló, nem tudta megmondani, és becslésre sem vállalkozott. 2005-ben mindenesetre ezt az arányt Szegeden 30-35 százalékra tippelték.

Feltéve, hogy ez nem változott, a poharazók száma 149 és 174 között lehet.
A lakosságszám 161 ezer 921 fő, valahol 930 és 1086 között lehet az a létszám, amelyre egy kocsma jut – de ez egy nagyon pontatlan és részben feltételezésen alapuló becslés. Ezzel Szeged, ha bevennénk a versenybe, az utolsó előtti helyen állna, Szentest megelőzve.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most születnek az exportbárányok

Korábban lesz húsvét Európában, mint tavaly, a magyar báránynak pedig ilyenkor kevesebb a versenytársa a piacon. A zömmel olasz exportra szánt jószágok most születnek. Tovább olvasom