Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Vásárhely önállóan szolgáltatna tovább

Hódmezővásárhely - Ha megkapja az engedélyt, egy évig még a helyi ivóvíz-szolgáltató látja el a lakosságot Hódmezővásárhelyen. A város önkormányzata az egész megyét meglepte azzal, hogy bár tárgyalt a békési Alföldvíz Zrt.-vel – amelyhez a legtöbb település kénytelen volt csatlakozni –, mégsem kötött vele szerződést.
Szeged, Hódmezővásárhely, Algyő, Nagytőke és Fábiánsebestyén kivételével minden Csongrád megyei településen a békési Alföldvíz Zrt. szolgáltatja az ivóvizet januártól. Ez a változás – a nagy állami vagy önkormányzati tulajdonú vízszolgáltatók létrejötte, terjeszkedése – az új törvény következménye. Az a passzus ösztönzi a növekedést, amely szerint 2016-tól csak a 150 ezernél több fogyasztói egyenértékkel – lakossági bekötéssel – rendelkező szolgáltatók kapnak működési engedélyt. A megyében a Szegedet és Algyőt ellátó vízművön kívül a többi nem tudna megfelelni ennek a kritériumnak. Nagytőkén állami vállalat szolgáltatja a vizet, Fábiánsebestyénnel nem tudott megállapodni az Alföldvíz – Hódmezővásárhellyel pedig tárgyalt. A város önkormányzata, ahogyan a többi Csongrád megyei helyhatóság, vett részvényt az Alföldvízben, de a csatlakozás elmaradt.

Ez azért volt meglepetés, mert a törvény bevezetése után Makó, Szentes és Mórahalom önkormányzata próbált Csongrád megyei vízművállalatot szervezni, de ez nem sikerült. A makói képviselő-testület legutóbbi ülésén Buzás Péter polgármester és Gál Sándor önkormányzati képviselő párbeszédéből kiderült: a makóiak tárgyaltak Hódmezővásárhellyel, fölajánlották a megyei vízszolgáltató székhelyének szerepét, ám azt a választ kapták, hogy a megyei jogú város várhatóan az Alföldvízzel működik együtt. A Csongrád megyei összefogás végül nem ezért hiúsult meg, hanem mert Kistelek és Sándorfalva is kilépett belőle, így küszöbérték alá csökkent a fogyasztók száma. Így az érintett városok, falvak mind, külön-külön csatlakoztak az Alföldvízhez.

Csobogó a vásárhelyi Fekete Sas előtt. A város minden céggel egyeztetett, de egyelőre nem változtat, nem akar befürödni. Fotó: Schmidt Andrea
Csobogó a vásárhelyi Fekete Sas előtt. A város minden céggel egyeztetett, de egyelőre nem változtat, nem akar befürödni.
Fotó: Schmidt Andrea

Az összesen 500 ezer embert ellátó Alföldvíz szegedi sajtótájékoztatóján arról volt szó, a cég mind az 55 megyebeli településen úgy veszi át a szolgáltatást, hogy az ahhoz szükséges eszközöket használatba kapja a helyi önkormányzattól, a dolgozókra is számít. A helyi vízszolgáltató cégek adósságát azonban nem vállalja át. Az Alföldvíz a törvénynek megfelelően működésiengedély-kérelmet nyújtott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Ugyanezt tette a hódmezővásárhelyi Zsigmondy Béla Zrt. is. Meg is kaphatja, két év múlva azonban ehhez már nem lesz elég nagy a fogyasztói köre. Kérdésünkre, hogyan tervezik a szolgáltatás jövőjét Hódmezővásárhelyen, Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense azt közölte, a közgyűlés döntése nyomán a Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. 2014. december 31-éig önállóan végezne ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást Hódmezővásárhelyen. A megyei jogú város, mint Göbl Vilmos mondta, nemcsak az Alföldvízzel, hanem „a megyében és a régióban valamennyi, az ivóvíz-szolgáltatás tekintetében számításban jöhető partnerrel tárgyalt" e döntés előtt. Göbl kérdésünkre leszögezte, 2014 végéig lesz elég idő megnyugtató módon rendezni a kötvénnyel kapcsolatban felmerülő kérdéseket is.

A Zsigmondy Béla Zrt. ugyanis a város honlapján elérhető adatok szerint először 2006. augusztus 29-én bocsátott ki 20 éves futamidőre 19 millió 994 ezer 579 svájci frank összegű, zárt körben forgalmazott kötvényt, Zsigmondy Future névvel. Ennek értékéből fizette vissza a Berliner Wasserbetriebe cég kölcsönét, amelyből korábban a vásárhelyi belterületi csatornaépítést finanszírozták. Ezt a kötvényt a zrt. az esedékesség napján, 2008. január 2-án rendezte. Előtte 2007-ben 20 éves futamidőre, 21 millió 384 ezer 392 svájci frank összegben bocsátott ki új kötvényt a cég, Zsigmondy Béla Zrt. II. névvel – ez a második kötvény az első kiváltására és a társaság fejlesztési terveinek finanszírozására nyújtott fedezetet. A kamatot negyedévente fizetik, a tőketörlesztést évente két alkalommal intézik. Ez 2010 decemberében kezdődött, 342 ezer svájci frankkal, 2012 júliusában már 406 ezer 303 frank volt az esedékes tőketörlesztés összege.

Olvasóink írták

 • 2. grafika88 2013. július 21. 20:37
  „Nem csak a város..a vízicég is felvett horror mennyiségű hitelt .406 ezer shf. hitel NEM semmi ! Hol a lóvé?? mirelett felhasználva ???

  Csak 150 000 ember láthat el..országosan 1 cég.
  KIVÉVE : lj Vásárhelyét !”
 • 1. Secem 2013. július 19. 19:16
  „Semmi baj, majd addigra hoznak egy ide szabott törvényt.
  Nyugi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a járda is a Hódtóban

A járdát és a buszmegállót építik a vásárhelyi Hódtóban. Tovább olvasom