Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Vásárhely tárgyalni szeretne Gyurcsánnyal az ágyszámokról

Ismét meghívja Hódmezővásárhelyre Gyurcsány Ferencet és Molnár Lajost Lázár János polgármester, a megbeszélés témája a vásárhelyi kórház – hangzott el a tegnapi közgyűlésen.
Huszonnyolcezer aláírás gyűlt össze eddig a vásárhelyi kórház védelmében – olvasható abban a levélben, amelyet tegnap reggel küldött el Lázár János Gyurcsány Ferenchez és Molnár Lajoshoz. A vásárhelyi polgármester és a térség országgyűlési képviselője arra kéri a miniszterelnököt és az egészségügyi minisztert, tisztázza az ágyszámleépítések ügyében fölmerült kérdéseket Vásárhelyen.

Jöjjenek el, jelöljék meg a tárgyalás időpontját, Vásárhelyen ehhez fognak alkalmazkodni. Lázár János legfőbb kérdése: a lovasberényi találkozón milyen szakmai indokok alapján dőlt el, hogy a vásárhelyi kórház aktív ágyszáma 116-ra csökken.

A tegnapi ülésen a képviselők többsége azért kért szót, hogy megköszönje a körzetében lakó választóknak a demonstráción való részvételt.

Hatvanezer egy mandulaműtét

A közgyűlés tájékoztatót hallgatott meg arról, milyen hatással volt a városban élők anyagi helyzetére a Gyurcsány-csomag. Kiderült, hogy két éve folyamatosan nő, most 968 a rendszeresen szociális segélyben részesülők száma. Kallai Árpád kórházigazgató elmondta, a vizitdíjakból naponta 80 ezer forint folyik be, ami pedig a térítési díjakat illeti, Vásárhelyen sokkal olcsóbb minden beavatkozás, mint Budapesten: a mandulaműtét hatvanezer forintba kerül a megszüntetésre ítélt fül-orr-gégészeten.

Szóba került, kár, hogy az országos médiában csőcseléknek nevezték azokat az embereket, akiket a kórházuk iránt érzett aggodalom hozott ki a térre, és miután elmentek, egy eldobott zsebkendő sem maradt utánuk. Grezsa István azt mondta, a vásárhelyiek példát mutattak gerincességből. Havránek Ferenc – miután előrelátását és valóságérzékét a máglyán elégetett Giordano Brunóéval vetette össze – arról szólt, minden baj gyökere az, hogy a rendszerváltozáskor a kapitalizmusra szavaztak az emberek. Hernádi Gyula, az MSZP vezérszónoka ismét hangsúlyozta, egyetért a tüntetők szándékával, a demonstráción látható egyes táblák feliratai, és egyes megszólalások miatt alakulhatott úgy, hogy az országos média szélsőséges megmozdulásként állította be a tüntetést. Kérte, a közgyűlés név szerinti szavazáson határolódjon el a szélsőségektől – később konkrétan megfogalmazta, hogy Kovács László képviselő, orvos igazgató mondataira, és a Molnár-Mengele feliratú táblákra, meg az akasztófára gondolt.

Ez utóbbiról a vitában elhangzott, hogy csak egy átalakított lekvárkavaró volt. Azt is mondta, a kormány nem akarta megszüntetni a kórházat – eközben Lázár János megjegyezte: ez hazugság. A polgármester emlékeztetett, ő már elhatárolódott a durva megjegyzésektől, ugyanakkor vállalja a felelősséget a rendezvényért. A vitához többen hozzászóltak, így Kovács László is, mondván: „amit mondtam, megmondtam". Nem vonta vissza, hogy népirtónak tartja a kormányt, a műanyag bilincset pedig azért emlegette a tüntetésen, mert az köztudomásúan sokára bomlik el.

Lázár úgy összegezte a vitát, hogy ha a vásárhelyi emberek nem szavaztak volna a lábukkal, a kórház megmentéséért dolgozó önkormányzatnak sokkal kevesebb esélye lenne arra, hogy eredménnyel tárgyaljon az ágyszámokról. Utalt arra, hogy Kiss László SZDSZ-es képviselőnek a lapunkban megjelent, közvetítést felajánló nyilatkozata nyomán már fölvették a kapcsolatot, reméli, sikerül érdemben tárgyalni a kormánnyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházi szakma Vásárhely mellett

Nem lehet arra hivatkozni, hogy a vásárhelyi betegeket majd kicsit távolabb fogják ellátni, hiszen a minisztérium Szegeden is a felére csökkenti a belgyógyászati aktív ágyak számát – hangzott el tegnap a megyeházán. Tovább olvasom