Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Vásárhely tesz a globális felmelegedés ellen

Hódmezővásárhely - Csak alternatív energiát fog használni egy vásárhelyi intézmény jövőre: Bacsa Pál képviselő javaslatát a közgyűlés jónak találta, s két önkormányzati iskola, valamint a kemping vezetősége már érdeklődött is a lehetőségről.
Az egyeztetések alapján úgy tűnik, a kempingben a legegyszerűbb az átalakítás. Ötmillió forintból szélkerék, illetve napelem adná az áramot.

A december eleji vásárhelyi közgyűlésen Pongrácz Rita, az ELTE meteorológiai tanszékének adjunktusa tartott tájékoztatót a globális felmelegedés következtében várható regionális klímaváltozásról. Ezen többek között elhangzott, hogy túlnyomórészt olyan energiákat használunk fűtésre, áramfejlesztésre, melyek súlyosan terhelik környezetünket. Ez adta az ötletet Bacsa Pál szocialista önkormányzati képviselő javaslatának.

Nappal és széllel működne a kemping. Fotó: Tésik Attila

– Az olaj, a szén helyett inkább a Nap, a szél energiájához kellene nyúlnunk. Arra gondoltam, városi szinten is tehetnénk valamit a globális felmelegedés ellen. Így azt javasoltam a közgyűlésen, hogy az egyik önkormányzati intézményt alakítsuk át alternatív energia felhasználására. Ötletemet mind a testület, mind a polgármester elfogadta – mondta a képviselő.

Első lépésként nem egy nagy intézményben történne meg a változás. Az ülés után a Gregus, valamint a Kalmár középiskola, illetve a kemping vezetősége is érdeklődött a lehetőségről. A szakemberek szerint a legegyszerűbben a kempingben oldható meg az átalakítás.

Ez a vásárhelyi módosítás akár példaértékű is lehet a többi önkormányzat számára. A mintaprojektben szélkereket és napelemeket is felszerelnének. Ez azért is lenne jó megoldás, mert nyaranta a Nap, telente pedig a szél biztosítaná az áramot.

A nyári szezonban már zöldenergiát használnak a faházakban. Fotó: Tésik Attila

A becslések szerint a zöldenergiát biztosító rendszer kiépítése nem kerülne többe öt-tíz millió forintnál a kemping esetében.

Tanyára is zöldenergiát

Bacsa Pál úgy véli: külterületen is fel lehetne használni ezeket az alternatív lehetőségeket. Azokon a tanyákon, ahol még nincs kiépítve a villamoshálózat, egy nagy teljesítményű szélgenerátor felszerelése jóval kevesebbe kerülne. A zöldenergiás beruházás pedig 8-10 év alatt meg is térül.

Olvasóink írták

 • 1. Almáspite 2007. december 18. 17:53
  „Végre egy értelmes ötlet! A baj csak ott kezdődik, hogy vannak a piacon olyan cégek akik arany áron értékesítik a portékájukat. Ez az energiaforrás a jövő, én is ezt használom.
  2 éve építettem házilag egy napkollektort (interneten sok magyar nyelvű leírás is van) és 60eFt-ból kijött mindenestül. (Ugyanezt a cégek millióért adnák.
  Nyáron mindig van kb 70fokos melegvizem. Egy villanybojler belsejében van a hőcserélő, ha nincs nap megy áramról.
  A széllel én csínnyán bánnék. Kár lenne belefeccölni milliókat, a szél bizonytalan.
  Találtam a neten egy sörkollektor leírást, nagyon tanulságos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névtelen, trágár levelek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A Demokrata Koalíció emblémájával és országos irodájának címével ellátott lapon kapott névtelen szerelmes levelet Bodré Zoltán vásárhelyi olvasónk. Tovább olvasom