Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Vásárhely utolérte Kishomokot

Hódmezővásárhely - Az elmúlt öt esztendőben valóságos városrésszé nőt Új-Kishomok. A vásárhelyi Nagy András János utcától a vasúti töltéssel elválasztott hobbikertes terület hatalmasat fejlődött, a közművek nagy részét már kiépítették, s most szervezik a víziközmű társulatot a csatornázás érdekében.
Valamivel több mint tíz esztendeje kezdtek kiköltözni a vásárhelyi Új-Kishomokra azok, akik menekülni igyekeztek a városi élet költségei elől. A távfűtési, gáz-, valamint csatornaszámlák meredek emelkedése elől kiköltözőket öt-hat esztendővel ezelőtt kezdték követni azok a tehetős helybeliek, akik a természet közelében építtették fel pazar, olykor hivalkodó méretű, s kivitelű házaikat a korábban csak hobbikerteknek helyt adó területen. Fel is ment szépen a telkek ára, annak ellenére, hogy a házak tanyaszámozást kaptak.

A város azonban fokozatosan utolérte az új-kishomokiakat. A Nagy András János utca végi vasúti kereszteződésen ma átmenő igazi városrészben találja magát, ahol aszfaltozott utak, közvilágítás mutatja legszembeszökőbben a fejlődést. A vezetékes víz és gáz bevezetése még inkább meglódította a településrész fejlődését. A közgyűlés már határozott arról, hogy belterületté is nyilváníttatja a területet. A 750 kiskerttulajdonos közül 250-300-an ki is költöztek saját házaikba. A terület most újabb fejlesztés előtt áll, már dolgozik a csatornázás érdekében a kishomoki víziközmű társulat héttagú szervezőbizottsága.

Házak kerültek a hobbikertek helyére. Fotó: Tésik Attila

– Szeretnénk az év végéig megalakítani a társulatot, hogy megindulhasson a szennyvízcsatorna építése – mondta lapunknak Saja Mária, a szervezőbizottság elnöke. A külterületi koordinátorként is dolgozó asszony maga hat évvel ezelőtt költözött ki Kishomokra, akkor, amikor még nem volt a területen se vezetékes víz, se gáz, se közvilágítás, s a dűlőkön közlekedők is alaposan ki voltak téve az időjárás szeszélyeinek.

Pályázati feltételek

A jelenlegi becslések szerint telkenként 150-200 ezer forintba kerülne a kishomoki csatornázás költsége, már ha sikerül a tulajdonosok kétharmadának egyetértésével megalakítani a víziközmű társulatot. Ez azt jelenti, hogy körülbelül ötszáz telektulajdonosnak kell aláírnia a szándéknyilatkozatot. A költségek 80-85 százalékát pályázat útján állami támogatásból finanszíroznák. Bővebb felvilágosítás kapható Saja Máriától (06-30/391-6745), Benkő Zsolttól (06-30/449-8895), valamint a városháza emelet 27-es irodájában vagy a szervezőbizottság további tagjaitól is, azaz Lenkei Edittől, Alácsi Máriától, Nagy Attilától, illetve Szűcsné Paparánszki Anikótól.

– Öt évvel ezelőtt alakult meg az Kishomoki Kerttulajdonosok Egyesülete, s a következő évben már meg is kezdődtek a fejlesztések, legelőször a víz- és a gázvezeték ért ide, majd minden évben történt valami, elkészült az útalap, majd aszfalt került rá, s kiépült a közvilágítás. A dűlőkből pedig nemrégiben utcák lettek. A szebb házak is ebben az időszakban épültek – mondta Saja Mária, aki az egyesület elnöki tisztét is betölti.

Kiderült, nagy az érdeklődés és az igény is víziközműtársulat megalakítása, illetve a terület becsatornázása iránt. Ráadásul nem csak a jelenleg is kinn lakók, hanem a ma még csak hobbikerttel rendelkezők körében is.

– Az első két fogadóórámon ötvenhatan már alá is írták a szándéknyilatkozatot, s rengetegen tettek fel különböző kérdéseket. Kiderült, azok is szeretnék a csatornát, akiknek még csak telkük van, hiszen ők vagy a gyermekeik házat szeretnének itt majd építeni. A már házzal rendelkezők pedig szeretnének megszabadulni a szippantás horribilis költségeitől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bumeráng párosával nyit a vásárhelyi Family Center

Hódmezővásárhely - Csütörtökön reggel 6-kor nyílik meg a vásárhelyi Family Center. A tizenkétezer… Tovább olvasom