Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vásárhelyen 250, Szentesen 50 katona hiányzik

Hódmezővásárhely, Szentes - Nemrég átszervezték, karcsúsították a honvédséget, most meg kiderült: kevés a katona. A szentesi dandárnál ötven üres álláshelyet tartanak nyilván, a vásárhelyi laktanya kétszázötven munkavállalót vár.
Nemrég átszervezték, karcsúsították a honvédséget, most meg kiderült: kevés a katona. A szentesi dandárnál ötven üres álláshelyet tartanak nyilván, a vásárhelyi laktanya kétszázötven munkavállalót vár, elsősorban lövészből és gépkocsivezetőből van hiány. Reklámkampányt indítottak, és bíznak abban, hogy a búvárkodás vagy a külföldi szolgálat lehetősége vonzó a fiatalok számára.

A sorkötelezettség megszűnése óta hivatásos és szerződéses katonákat alkalmaz a Magyar Honvédség. Országszerte több toborzóiroda is működik – térségünkben Szegeden –, ahol a katonaság iránt érdeklődők minden fontos információt megkaphatnak.

– A vásárhelyi alakulat kezdeményezése akár példa értékű is lehet a Magyar Honvédségben. Ugyanis az iroda munkája mellett mi saját kezünkbe vettük a toborzást – halljuk Farkas Imre ezredestől, a helyőrség parancsnokától.

A vásárhelyiek nemcsak a médiában kezdtek reklámkampányba, hanem szerdánként a laktanyába is várják az érdeklődőket. Ez azért jelentős, mert az állást kereső helyben ismerheti meg leendő munkahelyét.

– A személyes találkozások során a szakma nehézségeit sem titkoljuk, nyíltan elmondjuk: milyen feladatokat kell ellátni nálunk, és mennyiért – folytatta az ezredes. A kezdő fizetés nettó 75-80 ezer forint, ehhez hozzájönnek a pótlékok, a 13. havi illetmény, a havi ötezer forintos étkezési hozzájárulás.

A szegedi toborzóirodában. A kezdő nettó fizetés 80 ezer forint körül mozog, de ehhez pótlékok is járnak. Fotó: Tésik Attila

Ez a helyőrség azért is népszerűbb a többihez képest, mert itt jóval több a külszolgálati lehetőség. Egy-egy pristinai, szarajevói vagy más külföldi misszió – a veszélyeket leszámítva – jóval többet hoz a katona konyhájára, mint ha csak itthon teljesítene szolgálatot.

Eddig több száz érdeklődő fordult meg a helyőrségben. Mivel a térségben is igen magas a munkanélküliség, sok civil a honvédségben próbál meg kiutat találni. A parancsnoktól megtudtuk, hogy közel kétszáz fővel meg is kötötték a szerződést. Ennek ellenére még mindig van bőven munkahely a laktanyában. Mintegy kétszázötven fő hiányzik még az állományból. Elsősorban lövész és gépjárművezetői beosztásba keresnek munkaerőt, férfiakat, nőket vegyesen.

A szentesi műszaki alakulatot dandárból zászlóaljjá alakították a közelmúltban. Talán ez is közrejátszott abban, hogy az egész honvédelmet érintő átszervezés időszakában sokan búcsút mondtak a hadseregnek, különböző okok miatt. Juhász László százados arról tájékoztatta lapunkat, hogy tavasszal a honvédelem felvételt hirdetett, és most már a szentesi laktanyában is jelentkezhet katonának bárki. A teljes létszám egyötöde hiányzott a közelmúltban, száz embert kellett felvenni gyorsan.

Az önkormányzat és a munkaügyi központ közbenjárásával munkanélküliek körében kampányszerűen népszerűsítették a katonai pályát, sikerrel. Az elmúlt néhány hónapban ötven embert vettek fel, s további ötven fő jelentkezését várják. Juhász László leszögezte: egyetlen búvárra van még szükség, mellette pedig C és E kategóriás jogosítvánnyal rendelkező érdeklődők jelentkezését várják.

K. T.–B. G.

Olvasóink írták

 • 12. varzsol 2009. június 03. 21:46
  „Csokoplom bocsánat h irok de én szeretnék eketülni a katinaságba!!!! It az imél cimem ide akármikor üzenghet ha van valami: varga960524@freemail.hu köszönöm viszlát”
 • 11. zz 2008. május 01. 09:40
  „Milyen kezdőfizetésről beszélnek?! Kezdő75-85?!
  Nekem ennyi öt év után, és a 13.havi fizetés havi részletével, mert már ugye havi lebontásban kapjuk, már ameddig.
  A kezdő fizetés max 70 de öt éve az enyém is ennyi volt adójóváírással.”
 • 10. Kiss Zsani 2008. április 24. 13:47
  „Most éretségizek júniusban és szeretnék jelentkezni a Vásárhelyi Katonasághoz!! Ha tudna nekem valaki felvilágosítást adni annak örülnék nagyon!!”
 • 9. Megyesi László 2008. március 13. 08:06
  „Érdekelne az állás mint kezdő. Első állásnak nem lenne rossz bár mindig is szerettem volna honvéd lenni. Egyszer már megpróbáltam csak kicsúsztam a létszámból. Pedig mindenhol megfeleltem. Remélem minél hamarabb lépni tudok mivel szivesen vonulnék be.”
 • 8. Petruska 2008. március 11. 14:29
  „Érdekelne a dolog nagyon sokat jár a fejemben hogy jelentkeznem kéne!!!Nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen lehet katonának lenni az a sok izgelom,kihívás!!!”
 • 7. Enikő 2008. január 03. 21:51
  „Mindenképpen érdekel a dolog,szeretnék jelentkezni.Ha valaki tudna erről bővebb információt mondani,megköszönném.”
 • 6. Rencsi 2008. január 03. 21:31
  „ma voltam a toborzó irodában
  jelentkezem szerződésesnek, ha kellek”
 • 5. Balázs 2007. november 20. 16:35
  „HOL lehet jelentkezni? meg tudja nekem mondani valaki
  Az e-mail címem: smog54@freemail.hu
  Előre is köszi a segítséget”
 • 4. surranó 2007. november 15. 15:38
  „A tesóm már csak 9 hónapig volt (kis)katona, legalább 5 kilót hízott és agyonra unta magát. Íme, most ezért fizetnek is + kaja + szállás.
  Ingyé´ péz!
  Csak a munkanélküliek gondolkodnak ennyit rajta?”
 • 3. MÍR 2007. november 14. 23:25
  „Hiányzik? Mé, tán elvesztek? Nézték már a kamrában?”
 • 2. sabóca 2007. november 14. 20:45
  „Akinek tetszik az egyenruhában a sok marháskodás, az a Magyar Gárdába jelentkezik. Ott csak vért adni, meg szemetet szedni kell...”
 • 1. fogyaszto 2007. november 14. 20:42
  „Biztos mert olyan jol megfizetik!Romaniabol miert nem toboroznak embereket ugyis manapsag igen nagy a baratsag a testveri neppel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi az ország legjobb ifjú szaxofonosa

Hódmezővásárhely - Megnyerte az országos zeneiskolai szaxofonversenyt a tizennyolc év alattiak… Tovább olvasom