Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Vásárhelyen a helyiekre bíznák utcáik átnevezését

Hódmezővásárhely - Kószó Péter vásárhelyi alpolgármester egyéni indítványában azt javasolta, hogy az egykori elnyomó diktatúrára emlékeztető három batidai utcát, a Gagarint, a Szabadságot és az Április 4.-ét nevezzék át.
A városatya szerint ezt a helyiekre kellene bízni. A megkérdezett batidaiak többsége egyetért a változtatással: felmerült a fentiek helyett a Béke és az Árpád név is.

A batidai Gagarin utca 5. szám alatt 1956 óta lakik Halál Józsefné. Amikor az idős asszony ide költözött, még Békének hívták az utcát, de Vásárhelyen is volt egy ilyen, ezért sokan összekeverték. Emiatt döntöttek úgy egykoron a város vezetői, hogy a batidai Béke utcából Gagarin legyen.

– Nem zavar a név. Ha marad, úgy is jó, de ha a többség meg akarja változtatni, az ellen sincs semmi kifogásom – árulta el az idős asszony.
A legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen ugyanis egyéni képviselői indítványában Kószó Péter alpolgármester azt kérte, hogy három batidai utcának, a Gagarinnak, az Április 4.-nek és a Szabadságnak változtassák meg a nevét, mert ezek az egykori elnyomó diktatúrára emlékeztetnek. A képviselők elfogadták az indítványt.

Halál Józsefné 1956 óta lakik a batidai Gagarin utcában, amit egykoron még Békének hívtak Fotó: Tésik Attila
Halál Józsefné 1956 óta lakik a batidai Gagarin utcában, amit egykoron még Békének hívtak
Fotó: Tésik Attila

– Az első szabadon választott testület számos utcának megváltoztatta a nevét, a batidaiak valahogy kimaradtak ebből. Ezért úgy vélem, nekik is meg kell adnunk az esélyt a rendszerváltásra – fogalmazott Kószó Péter.
Az alpolgármester elmondta: a neves szovjet űrhajóssal, Jurij Gagarinnal nincs semmi problémája, csak a Szovjet Kommunista Párt az ő nevével fémjelezte a kommunizmus győzelmét a kapitalizmus fölött, így ideje lenne, ha másról neveznék el a batidai utcát.

Az Április 4. kapcsán megjegyezte, ez a dátum hazánk szovjet megszállásának kezdete, ami számos helyi család számára tragédiákat is hozott. A Szabadság utcánál pedig az a gond, hogy ez a szó a felszabadulásra rímel, ami ugyancsak a szovjetekhez köthető. Az utóbbinál sokkal szerencsésebb lenne, ha az 1956-os forradalomról kapna nevet az utca.

– Több neves vásárhelyiről, így például Fehér Csabáról, Fodor Józsefről, Grezsa Ferencről vagy Török Sándorról nincs még utcánk elnevezve. Ezek csak ötletek, de a változtatás joga a batidaiakat illeti, ők szavazzanak, milyen utcában szeretnének élni – tette hozzá Kószó Péter.

A Gagarinban lakó Lengyel Jenő és szomszédja, Szakál Lajos sem elégedett utcája nevével. Szerintük az egykori szovjet asztronauta sokakban ellenérzést kelt, ezért úgy gondolják, meg kell változtatni az utca nevét. Mind a ketten elmennének ez ügyben szavazni. Lengyel Jenő úgy véli, a Béke lenne a legjobb név, szomszédja pedig az Árpád mellett döntene.

Erzsébet Erzsébet utca

Batidai, erzsébeti, kútvölgyi és szikáncsi lakossági fórumokon felmerült, hogy a könnyebb tájékozódás érdekében a vásárhelyi külterületeken egyértelműbbé kell tenni az utcaneveket, mivel vannak olyanok, amelyek megegyeznek a városban található utcanevekkel. Ezért a vásárhelyi közgyűlés úgy határozott: valamennyi külterületi utcanév elé kerüljön oda, melyik településrészen található. Így például a Kossuth utcából Erzsébet Kossuth utca lett, a Dózsa György útból pedig Kútvölgy Dózsa György út. Egyedül az erzsébeti Erzsébet utca új neve furcsa egy kicsit: Erzsébet Erzsébet utca.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Fórumos 2008. november 01. 16:47
  „Nem tudom miért csípi a Vásárhelyiek szemét a Batidai utcanevek. Tudtommal akik ott élnek meg vannak elégedve, nem háborognak az utcanévvel kapcsolatban.
  Az a régi rendszer utolsó lehellete, nem értem miért kellene elradírozni ezeket a neveket!?
  Pedig abban az átkosban jobban éltek az emberek, összetartottak nem úgy mint most amikor a havi spórolás után a számlákat alig tudjuk kifizetni. Lehet bárkit felelőssé tenni ezért, de nekem jobban tetszett a régi rendszer.
  Előre látom hogy 30 év múlva a mostani rendszert fogja mindenki szidni és az emlékmúzeumokban a mai kádereket fogják mutogatni mint a rendszer ellenségét.”
 • 23. Fórumos 2008. november 01. 16:40
  „9349779 a csomorkányi utat Erzsébettel összekötő út nagyon furcsa egy út. Unuós pénzből épült de valahogy 1.5Km hosszan elfelejtették megcsinálni! Van egy kráteres útalap, de az aszfaltot lespórolták (nincs rajta). Vagy még nem készült el? Pedig ha jól tudom már átadták.”
 • 22. 666999 2008. október 30. 22:25
  „Hú de marha vagy!!!”
 • 21. aranka2 2008. október 30. 15:35
  „Mi bajotok az Erzsébet Erzsébettel? Ez általában természetesen bugyog elő az emberből, ha csuklik, ha dadog, vagy ha túl sokat ivott. Képviselőink beszédkészségét, meg szokásait nézve semmi váratlan nem történt.”
 • 20. zoltanz 2008. október 30. 12:19
  „"...izmusok" jönnek és mennek, bálványok születnek és dőlnek, de a szabadság az más. A szabadság az örök. A szabadság nem szleng, nem divateszme. Milyen alapon mossa össze ezt a fogalmat bárki is Gagarinnal, vagy Áprilisnéggyel? Ennek a majomnak elgurultak a gyógyszerei....”
 • 19. NTK 2008. október 28. 21:58
  „[...]Erzsébet Erzsébet utca [...]

  Komolyan, ekkora baromságot még életemben nem hallottam. :-)))
  Az irányítószám és a településrész neve nem segít?
  Ennél még az erzsébeti Erzsébet utca is jobb lett volna.

  Javaslom azt, hogy akinek teljesen megegyezik a vezeték és keresztneve, azok valamilyen "betétnévvel" különböztessék meg egymást. Mondjuk Kószó-Eszement Péter.

  Egyébként az idén nevesített öreg és újkishomoki utcáknál sikerült csomó olyan nevet adni, amelyek a környező településeken, Szegeden, stb. vannak. Egy mentős ismerősöm mondta, hogy amióta Szegeden cseng ki a 104, azóta rengeteg gondjuk van az ilyen névazonosságokból.”
 • 18. büszkeség 2008. október 28. 19:39
  „Legyen a szabadság utca inkább kitartás utca.”
 • 17. Csavok 2008. október 28. 17:45
  „És a közröhej gyűlés egyhangúlag úgy határozott, hogy legyen az erzsébetteleki Erzsébet utca neve: Erzsébet Erzsébet utca.
  Gratulálok okostojások !
  Ilyen mennyiségű észt honnan lehet összelapátolni Hölgyeim és Uraim ? Árulják el, mert én annak a helynek a környékére sem megyek !
  Nem jutott eszükbe az az egyszerű megoldás, hogy mint eddig legyen pl: Hódmezővásárhely-Erzsebettelek
  Erzsébet utca 1
  6812
  Kapna minden külterület irányítószámot, mint ahogy Szikáncsnak van is (6806) és a neve kötőjellel kapcsolódna az anyaváros nevéhez.”
 • 16. akutyafáját 2008. október 28. 16:25
  „5-öske !
  Te még a lenini korban élsz.Csipkerózsika álmod aludtad eddig ?”
 • 15. orbit 2008. október 28. 15:55
  „A Dr. Rapcsák utcáról, a Dr. Rapcsák szoborról, az Emlékpontról, az Aqua Barlangról, az önkorányzat pénzszórásáról értelmetlen b@romságokra miért nem kérdez meg kedves Doktor Úr?! Tudja mit? Menjenek vissza Erdélybe vagy valamelyik tesóvárosba és igyanak tovább! Úgyse csinálnak mást... Látom erre a hétre a Jani ezt adta ki feladatnak! Röhej!”
 • 14. JB007 2008. október 27. 22:37
  „Somogyi Béla - maradhat? (Bár mikor ott laktam a rendszerváltáskor, jártak agitálni, hogy legyen más a neve, azt hiszem Aradi u. volt az alternatíva)
  Róka u. - mégis csak rejtett utalás a vörösökre
  Csillag u. - na de ilyet!

  Erőltetett példákat lehet találni még sokat, nem kell hozzá túl sok ész...”
 • 13. Böske 2008. október 27. 22:24
  „Nem szeretném leírni lakcímként a verset:
  Hódmezővásárhely-Erzsébettelek, Erzsébet Erzsébet u. x.
  (Anyja neve xxx Erzsébet)”
 • 12. cikicakk55 2008. október 27. 18:06
  „Hát ez kész röhej!!!!! Micsoda fontos dolgok is töltok ki várusonk nagyjainak munkanapját.A batidaiaknak szerintem annyira mindegy, ők úgy is a megszokott néven fogják hívni,esetleg a borítékra fognak mást írni.
  Másik dolog, hogy mennyibe fog ez a városnak,illetve az adófizetőknek kerülni.Mert ugye sok dolog lenne ám ezzel,nem csak,hogy új utcanév tábla.( személyigazolványok, lakcímkártyák,és az összes irat kicserélése ahova még utcanév kell)”
 • 11. uzsolt 2008. október 27. 17:41
  „Hoppá, a vásárhelyi Szabadság tér nem zavaró? Az fel sem merült a képviselő urakban?”
 • 10. Csavok 2008. október 27. 15:26
  „Amikor a "lovag" úr unatkozik és úgy érzi nem dolgozott meg a kitartójától kapott 515ezer forintos havi illetményéért(amiért eladta magát és pártját janinak), akkor következik be a baj. Ilyenkor jutnak eszébe a fentiek és az ehhez hasonló ökörségek. Már egyszer írtam, hogy egészségesebb lenne, ha összegyüjtettne néhány autó használt ruhát és kimenne velük néhény bérfotóssal és bértollnokkal Erdélybe ahol adná a nagy jótevőt. Azzal mindnyájan jobban járnánk, ő is mi is és a segélyezettek is.
  Szikáncson egyszer már befürödtek ezzel a névváltoztatással. A mai napig van például Lenin utca. Ott józanésszel megáldott parasztemberek laknak, akik útálják a felesleges kakikeverést, szerintem Batidán is hasonlók a lakosok.
  Esetleg azt lehetne tenni, hogyha már úgyis van fehérgárdistánk, kimennének néhány hasonszőrűvel és úgy ahogy régen, összevernének néhány "komcsit" Szikáncson és Batidán és a többi környékbeli faluban, ahol még ilyesfajta borzalmas kommunista jeléképekről (szabadság, béke, Ságvári, Rózsa Ferenc...stb) neveznek el utcát és utána jöhetne a Horthy, Jány...stb prominens régi jó magyar névadó.
  A környékbeli kistelepüléseken sok régi "komcsi" utcanév van és érdekes módon nem zavarja őket, csak a "lovag" urat és barátait.
  Szerintem valami hasznosabb dologgal kellene foglalkozni kedves Doktor úr !”
 • 9. Agybaj 2008. október 27. 15:22
  „Így van ez! Megoldottuk már gondjaink javarészét, így, ma már ez a legfőbb gondunk.

  Bár a Gagarin nem említhető egy lapon a Rapcsák névvel, mert forog a sírjában (Gagarin).

  Szabadság! Hát, igen, ne vegyék szájukra napjaink politikusai, mert a szabadság mégis csak szent dolog.

  Április 4.? Legyen, talán február 19.”
 • 8. utánzó 2008. október 27. 11:23
  „A hülyeségre többnyire nehéz magyarázatot találni, sokszor öröklődő tulajdonság. Van aztán, amikor pótcselekvési kényszer váltja ki, ha az ember már nem tud eleget tenni a főnöke elvárásainak, megpróbálja utánozni őt és ha már a főtéren nem talál témát, elmegy a tanyaközpontba. Csak hát ott még a józan paraszti ész az úr.”
 • 7. kérdőjel 2008. október 27. 11:11
  „Gagarinnak mi köze az elnyomó diktatúrához? És a Szabadságnak? Csak úgy kérdezem. Ha Gagarin helyett Farkas Bertalan nevét viselné az utca, akkor Kószó úr azt is megváltoztatná? Csak úgy kérdezem. És a Szabadság helyett esetleg Lázárvárost javasol? Csak úgy kérdezem. Az alpolgármester úr esetléeg nem költözne ki Batidára? Csak úgy kérdezem”
 • 6. javasló 2008. október 27. 11:05
  „Én azt javaslom: a dr. Rapcsák András utcát nevezzék vissza Szántó Kovácsnak, mert mindenki annak hívja, hiába tették ki a táblát.”
 • 5. mocskos bolsik! 2008. október 27. 11:03
  „Szomorú, hogy 2008-ban még ilyen utcanevek vannak! Le a bolsikkal!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt Almási Gyula Béla tárlata

Hódmezővásárhely - Kamarakiállítás nyílt a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban Almási Gyula Béla… Tovább olvasom