Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Vásárhelyen akár harmincezer forint is lehet a szemétbírság

Hódmezővásárhely - A játszótéri dohányzást tiltó vásárhelyi rendelet megengedi, hogy másutt, az utcán cigarettázzanak a járókelők. Azt azonban kimondja a rendelet, hogy tilos szemetelni – és annak számít a csikk eldobása is. A bírság – ha szabálysértési eljárás keretében szabják ki – elérheti a harmincezer forintot.
A Vásárhelyt jelző táblák alá akár ki is lehetne írni, hogy füstmentes város, hiszen a nyár vége óta több olyan intézkedés is született, amely háttérbe szorítja a dohányzást. Elsőként a város harmincöt önkormányzati intézményében tiltották meg a dohányzást. Ez azt jelenti, hogy közel háromezren dolgozhatnak most már füstmentes környezetben. Lázár János polgármester levelet írt Vásárhely nagyobb cégeinek, vállalkozásainak, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez. Elsőként a Magyar Posta élt ezzel a lehetőséggel: vásárhelyi hivatalaiban nem gyújthat rá senki. Ez újabb 108 főnek biztosít füstmentes munkahelyet.

A város közterületei közül most a játszótereken tiltották meg a dohányzást – ezen kívül, az utcán azonban még rá szabad gyújtani. Aki játszótéren dohányzik, az ötszáztól tízezer forintig terjedő helyszíni bírságra számíthat. Ha pedig szabálysértési eljárás keretében kell eljárni ellene, akkor az összeg 30 ezer forintra is emelkedhet.

A fenti büntetések nem csupán a mászóka melletti cigizésért járnak. Hasonló mértékben kell fizetni akkor is, ha valaki nem a szemetesbe dobja használt papír zsebkendőjét vagy a csikket. A polgármesteri hivatal már meg is rendelte a csikktartós szemetesedényeket, amelyeket hamarosan kihelyeznek városszerte. Addig is a régieket kell használni.

A tilalom bevezetésével egy időben az önkormányzat olyan programokat szervez, melyek segítenek a dohányosoknak a leszokásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Mihály-napi juhászszámadás a vásárhelyi tájházban

Hódmezővásárhely - A Szent Mihály-napi juhászszámadás hagyományát idézték fel szombaton a vásárhelyi… Tovább olvasom