Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Vásárhelyen divatba jött a matrica

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szűcs család kertjében egyetlen szál parlagfű sem nő, ezt most már matrica is hirdeti a kapujukon. A Parlagfűmentes Ház 2007 országos akcióhoz Vásárhely is csatlakozott, s július óta eddig mintegy száz helybeli vett részt benne.
A vásárhelyi Szűcs család kertjében egyetlen szál parlagfű sem nő, ezt most már matrica is hirdeti a kapujukon. A Parlagfűmentes Ház 2007 országos akcióhoz Vásárhely is csatlakozott, s július óta eddig mintegy száz helybeli vett részt benne. A jelentkezők portáját közterület-felügyelők vizsgálják meg – Szűcsékét már a bejelentkezés napján – és ha nem találnak allergiát okozó gyomot, adják a matricát.

A vásárhelyi utcákat járva itt-ott már lehet látni a kapukon a matricát, rajta az ismert allergén gyomnövényt, s alatta a szöveget: Parlagfűmentes Ház 2007. Az országos parlagfű-mentesítési akció ötlete pár esztendővel ezelőtt Geszti Péter üzletember, dal- és reklámszövegíró fejéből pattant ki. Egyre több város, kisebb település csatlakozik a kezdeményezéshez. Az idén már Vásárhely is részt vesz benne. A város honlapján is olvasható a hirdetés, mely szerint parlagfűmentes matricát lehet igényelni. Ehhez nem kell mást tenni, mint felhívni a 62/530-144-es, vagy a 06-80/820-010-es zöld számot, de személyesen is lehet jelentkezni a polgármesteri hivatal földszint 16-os szobájában. Az érdeklődő bediktálja a nevét és a címét, s hamarosan egy közterület-felügyelő jelenik meg nála, aki megvizsgálja a telkét. Ha nem talál egyetlen egy szál parlagfüvet sem, akkor jár a matrica.

– Júliusban kezdtük el az akciót, s eddig mintegy százan éltek is lehetőséggel. A parlagfű virágzásáig, vagyis október közepéig tart a program – nyilatkozta lapunknak Fazekas István, az önkormányzat lakosságszolgálati irodájának munkatársa.

Aki kiérdemli a parlagfűmentes matricát, annak pénz nem jár, viszont nyugodt lehet a lelkiismerete, hogy sokkal többet tett allergiás embertársainak egészségéért, mint sokan mások. Az egykori, Tiszta udvar, rendes ház akció résztvevőihez hasonlóan büszke lehet arra, hogy minden rendben van a portáján. Az allergiát okozó növény terjedése ellen nálunk is évről évre szervezettebb, hatékonyabb a harc. Az új törvény szerint akár 5 millió forinttal is büntethető az, aki a telkéről nem pusztítja ki ezt a gyomot.

A Zrínyi utcában lakó Szűcs család kertkapuján is ott van már ez a matrica. A 79 esztendős Szűcs János és felesége sokat dolgozik a 400 négyszögöles portájukhoz tartozó kertben. A kapálásnak köszönhetően a gyomoknak, így a parlagfűnek sincs esélye az elburjánzásra.

Az idős házaspár 21 éves unokája jelentkezett az akcióra. A fiatalember az egyik munkanapon délelőtt tizenegy órakor hívta fel a honlapon megadott telefonszámot. Délután három órakor hazatért a munkából, s meglepetten tapasztalta, hogy az asztalon fekszik egy boríték, s benne a matrica. Nagyszülei elmesélték, hogy egy közterület-felügyelő járt náluk, végigsétált az udvaron, s még a szőlő közé is benézett. Mivel nem talált egy kisujjnyi parlagfüvet sem, a ház előtt parkoló autójából behozta a matricát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepő fejlemény Endreitelep-ügyben

Hódmezővásárhely - Két tanyája van, és a Rákóczi utca 102. szám alatti kertes ház felét is… Tovább olvasom