Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Vásárhelyen döntöttek: nincs több vizitdíj

Hódmezővásárhely - Nem kell vizitdíjat és napidíjat fizetni a vásárhelyi kórházban hétfő óta. Ezt az igazgató döntötte el, miután egyeztetett az önkormányzattal. A bejelentés országos visszhangot váltott ki. A szentesi és a makói kórházban még nem léptek, de úgy számolják, a vizitdíj nagyobb kárt okozott, mint amennyi haszna volt.
A szociális népszavazás eredményének ismeretében Hódmezővásárhelyen tegnap már nem szedtek vizitdíjat és napidíjat. Erről közleményben tájékoztatta a sajtót az Erzsébet-Kórház főigazgatója, Kallai Árpád. Döntése előtt egyeztetett az önkormányzattal, és a helyhatóság egyetértésével határozott az azonnali megszüntetésről. A Kórház hiányzó bevételeit mindig állta a város.

– Örültem az ország, és különösen Vásárhely aktivitásának és a szavazás végeredményének, amely a többség gondolkodásmódját tükrözi – mondta a főigazgató. – Ezt az akaratot tiszteletben tartva hoztam meg döntésemet. Egyébként a vizitdíj és a Kórházi napidíj nem jelent számottevő bevételkiesést intézményünknek: 2,4 milliárdos költségvetésünk talán egy-másfél százalékát teszi ki.

Ez a vásárhelyi beteg már nem fizet napidíjat.
Fotó: Tésik Attila

A szentesi Kórházban nem hoztak ilyen radikális döntést – viszont örülnek a népszavazás eredményének. A kormány által korábban bevezetett vizitdíj és Kórházi napidíj kimutathatóan visszatartotta a betegeket attól, hogy ellátást kérjenek az intézményben – állítja Várkonyi Katalin. A szentesi Kórház főigazgatója elmondta, hogy tavaly mintegy 54 ezerrel kevesebben keresték fel a Kórházat, mint a korábbi évben. A díjfizetésből ötvenmillió forint bevétele lett az intézménynek – ez kevesebb annál, mint amennyit a társadalombiztosítás fizetett volna a távol maradók ellátásáért.

A hódmezővásárhelyi Kórházban tegnap már a Nem kell fizetni! felirat fogadta a betegeket.
Fotó: Tésik Attila

Tavaly februárban, a vizitdíj bevezetése közepette arról írt lapunk, hogy a makói Kórház tervezi, pályázni fog automaták beszerzésére. – Ha ezt ki is mondtuk, tettekben azért óvatosabbak voltunk. Szerencsére – mondta most lapunk felvetésére Baráth Lajos, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézet igazgatója. Az intézmény tehát nem költött százezreket vizitdíj-automatára. Ami a mérleget illeti: a vizitdíjból valamivel több, mint 14 millió forint folyt be, viszont úgy számolták, a Kórházba kevesebb beteg ment el, ez pedig 39 milliós bevételkiesést jelent. Az egyenleg tehát huszonötmillió forint – mínuszban.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Karesz 2008. március 14. 17:21
  „látó nem találtam meg bocs. másold már ide a linket légyszi!”
 • 20. látó 2008. március 13. 22:29
  „Keress és találsz !Nem kell itt sokat lapozni az "anyagért "”
 • 19. Karesz 2008. március 13. 18:48
  „látó van erről valami anyagod hogy az orvosok is elismerték? küld már át légyszi!”
 • 18. látó 2008. március 13. 16:49
  „Mi az, mit értesz az alatt, hogy "nyilas duma " ?
  Különben az a pénz jól jött az e.ügynek. ( ez az én magán véleményem) Az orvosok is elismerték.Most már nem lesz .Értelmetlen erről vitatkozni .”
 • 17. K 2008. március 13. 08:40
  „Kedves I.G. Tájékoztatásul közlöm, hogy én nem adtam vizitdíjat egy orvosnak sem, így aztán nem volt mit elvennem. Viszont nagyon egyetértek azzal, hogy megszüntették. Ezt a nyilas dumát ne vegyétek már be, hogy erre szükség van! Persze, hogy van, de nem általunk. Adjatok a boltosnak 300 Ft-ot, ha kiszolgál benneteket! Ha meg nem akartok adni, ne menjetek vásárolni, legfeljebb éhenhaltok!”
 • 16. vagynem 2008. március 11. 19:06
  „I.G. Mit ordítassz? Ennyi eszed van? Nem kávézok csak hogy tudd. De te igyál még sokat, hátha kicsit frissülsz tőle szellemileg. Tavaly ilyenkor az orvosok nem kaptak vizitdíjat. Aztán egyszercsak kaptak, mert akik azt ígérték nem lesz ilyesmi mégis adtak nekik. Most megint nem kapnak. Ennyi. A mi zsebünkben marad a vizitdíj. Ha akarjuk oda is adhatjuk nekik. Gondolom te oda is adod nekik, ha már ennyire a szíveden viseled a sorsukat.”
 • 15. I.G. 2008. március 11. 18:53
  „vagynem !
  Olyan sötét vagy ,hogy a kávé világít a szádban !Gondolkozz !
  A vizitdíjat Te fizetted ,és most az " IGEN SZAVAZATOKKAL ELVETTÉTEK TŐLÜK !
  Te adtad és Te vetted vissza. Nehéz megérteni ?”
 • 14. vagynem 2008. március 11. 18:38
  „"A háziorvosok először kapták ezt a pénzt, aztán elvették tőlük. Most ott vannak, mint egy évvel ezelőtt."”
 • 13. Madárka 2008. március 11. 17:13
  „Persze! De kik vették el a háziorvosoktól "ezt a pénzt"? És most akkor jobb lesz az ellátás? Egy évvel ezelőtt jobb volt? Szerintem ez az egész jobb lett volna, ha marad 2010-ig, aztán megláttuk volna és nem került volna ez az egész több mint 4 milliárdba. Dehát veszett fejsze nyele...”
 • 12. vagynem 2008. március 11. 17:01
  „"A háziorvosok először kapták ezt a pénzt, aztán elvették tőlük. Most ott vannak, mint egy évvel ezelőtt."

  "Akik ilyen műtétre szorulnak, azok a mások által befizetett járulékokból kapnak ellátást, olyanokéból, akik talán soha sem járnak még orvos közelében sem." ezt hívják szociális gondoskodásnak a társadalom részéről.”
 • 11. Madárka 2008. március 11. 16:38
  „Aki csak egy kicsit tud számolni, könnyen rájön, hogy az általa akár 20 év alatt befizetett e.ü. járulék ma egyetlen nagyobb műtét árát sem fedezné. Akik ilyen műtétre szorulnak, azok a mások által befizetett járulékokból kapnak ellátást, olyanokéból, akik talán soha sem járnak még orvos közelében sem. És akkor itt van a mi Vásárhelyünk, ahol akkora a munkanélküliség, hogy attól kódulunk, akinek nics munkája, az miből fizet járulékot? Szóval miről is beszélünk? Az igenesek ezt az egyszerű számtanpéldát nem tudták megoldani, csak mentek mint a birkák a kolompszó után.”
 • 10. I.G. 2008. március 11. 15:16
  „Az orvosok sokszor rájátszottak ,vizitdíj ellenesek voltak .Akkor, most örülniük kellene !Nem vették el tőlük ,TE VETTED EL AZ IGEN SZAVAZATODDAL !”
 • 9. vagynem 2008. március 11. 12:23
  „A háziorvosok először kapták ezt a pénzt, aztán elvették tőlük. Most ott vannak, mint egy évvel ezelőtt. Ami előírásoknak eleget kell tenniük és az többlet költség azt ugye nem "mi" csináltuk? Tévedsz, hogy csak egyszer kérték el a vizitdíjat. Az elvben egy napig érvényes de nem tudom hányszor jártam úgy, hogy ahova beutaltak aznap már nem is volt rendelés. Tehát másnap újabb vizitdíj. Persze beszedik majd másképpen. Másból se állnak, csak elvenni, elvenni. Ez a híres szocialista gondolkodás.”
 • 8. aka 2008. március 11. 11:26
  „az 5-ös hozzászóláshoz: tévedsz. ha sorozatban kell menned vizsgálatokra, pl. beutalnak a klinikára, csak 1x300 ft-ot kell fizetned.
  Egy nap csak 1x kérhetik el a 300ft-ot. ha nem így csinálták, akkor ez baj. de mostmár örüljetek, nem kell ezt se fizetni. (majd kell sokkal többet másra... mert azért ne legyenek kétségeitek affelől, be lesz ez a pénz szedve kamatostul, csak másképp hívják majd..) nm beszélve, hogy a háziorvosokkal meg jól kib...tak....”
 • 7. vagynem 2008. március 11. 10:58
  „Vagy nem az aljától a tetejéig. Én soha nem fizettem hálapénzt. Vizitdíjat sem szeretnék, mert fizetek tb-t. Egyébként ha akartok fizethettek vizitdíjat minden további nélkül. Nem kell ahhoz törvény. Fizess, ha inkább a sziveden viseled az orvosod lehetőségeit, mint a sajátodat. Engem tavaly igencsak hanyattvágott a vizitdíj, pedig nem vagyok egy beteges alkat. De tavaly valahogy nagyon az voltam. Gondolom Murphy intézte. Gábor1 mutyizz, ha akarsz.”
 • 6. Gábor1 2008. március 11. 10:50
  „Mindenki meg van rettenve a 300 Ft-tól (meg annak többszörösétől) de hálapénz címén sokkal többet kiad. Hiába, mutyizó ország ez az aljától a tetjéiig.”
 • 5. Fiona82 2008. március 11. 10:47
  „Kedves Totya! Abban tévedsz, hogy aki évi 20 alkalomnál megy orovshoz, az nagyon beteg és mentesül! Apukámat pl. glaucómával és folyton visszatárő szemgyulladással kezelik. (Ez utóbbival már négy éve nem tudnak mit csinálni.) Szóval ő rengetegszer van a szemészeten és szó nincs mentesítésről.

  A másik az, hogy rengetegszer hallottam azt az érvet, hogy ugyan már, mi múlik azon a 300 Ft-on! Ezzel csak az a baj, hogy a 300 nem 300 többnyire. Gondolj bele, elmész háziorvoshoz, mert valami bajod van, ez 300. Az elküld laborba, ultrahangra, meg egy-két szakrendelésre, aztán vissza a háziorvoshoz. Ez az első kör, és 1-2 ezer forintod már odavan. Nem beszélve a további vizsgálatokról, esetleg kórházi kezelésről, kontrollokról, gyógyszerfelírásokról. Szóval ha valaki úgy beteg, hogy nem náthás, hanem tényleg kezelést igányel, az 5-6 ezret simán otthagy! És az még el sem éri a visszaigénylési limitet. Így viszont szerintem már más a leányzó fekvése...

  Tényleg én is azt mondom, hogy nem ezen múlik a világmegváltás, DE! 1 . Van, akinek, ez a párezer forint is sokat számít. 2. Nem értem, hogy milyen jogon kérnek további sápot azoktól, akik amúgy fizetik a TB-t! (Emiatt vérlázító szerintem az "ingyenes ellátás illúzója" kamuduma a vizitdíj mellett)”
 • 4. Hné 2008. március 11. 10:21
  „A Klinikákon sem szedték, de ez nem hír...”
 • 3. LoLLeR 2008. március 11. 09:14
  „Csak nehogy aztán ők vezessék vissza elsőként is! :P”
 • 2. totya66 2008. március 11. 09:08
  „Szerintem nem ez a havi max:500 forint tartja vissza az embereket hogy felkeressék az orvost hanem az a bonusz amit csak akkor kapnak munkahelyükön ha nem mennek orvoshoz.
  Persze az is nagy visszatartóerő ha ezért elküldik őket.
  Másrészt aki évente 20 alkalomnál többször jár orvoshoz az már nagyon beteg és többnyire mentesült a vizitdíj alól.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyik örül, a másik attól tart, becsődöl

Hódmezővásárhely - Csőd közelbe kerülhet dr. Mester János vásárhelyi háziorvos, ha a kormány nem kompenzálja a megszűnő vizitdíj okozta bevételkiesését. Tovább olvasom