Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Vásárhelyen egy nap helyett egy teljes hétig emlékeznek

A pártok helyi szervezeteinek, valamint városi intézmények, egyesületek képviselői tegnap megkoszorúzták Vásárhelyen Nagy Imre-domborművét. Az ünnepség szónoka, Grezsa István bejelentette, hogy ezentúl a városban azt a hetet, amelyre a mindenkori október 23-a esik, az emlékezés hetévé nyilvánítják.
A forradalom minden áldozatáról meg kell emlékezni, bármelyik oldalon is esett el – mondta Grezsa István. Fotó: Tésik Attila
A városi ünnepségen, a Nagy Imre téren Grezsa István, a Magyar Demokrata Fórum városi és megyei elnöke emlékezett meg a forradalom és szabadságharc áldozatairól.
– Egyszer egy amerikai történész azt kérdezte: hogy mertek 1956-ban a magyarok forradalmat kirobbantani, hiszen ötszáz éve nem volt győztes háborújuk? Ennek ellenére bátran felvették a harcot az akkori világ szuper hadigépezete ellen, de sajnos egyedül maradtak, mert senkitől sem kaptak segítséget – mondta a szónok. Grezsa István hozzátette, az ötven évvel ezelőtti eseményekre nagyon igazak Ady Endre szavai: Nekünk Mohács kell! Ugyanis mi csak kilátástalan helyzetben tudunk nagyot alkotni.

Az MDF politikusa kifejtette, az ezeréves történelmünk szinte egyetlen világraszóló eseménye az 56'-os forradalom volt. Fél évszázad távlatában hanyatlófélben lévő nemzetünk utolsó fellángolása volt ez a szabadságharc.
– A zsarnokkal szembeszállók elsősorban a hazugsággal akartak szakítani. Ma is a hazugság térhódítását éljük, amire újból nemet kell mondanunk – vélte a szónok.

Benkő Péter: A tisztesség forradalma volt

Az önkormányzat felkérésére Benkő Péter Jászai-díjas színművész az ünnepségen két Wass Albert- és egy Petőfi Sándor-verset szavalt el. „Azért esett a választásom Wassra, mert ő a lelkem költője. A rendszerváltás előtt tűzzel-vassal üldözték az erdélyi születésű költőt, sokan rámondták, hogy fasiszta, de ez nem igaz" – mondta a színművész. A most 59 esztendős Benkő Péter kilencévesen élte át a budapesti harcokat. Szerinte 1956 a tisztesség forradalma volt, mert annak ellenére, hogy hiánygazdaság volt az országban, a nép éhezett, a betört kirakatokból elvitt árucikkek értékét mindenki becsületesen otthagyta.

Grezsa István beszéde végén arra kérte a jelenlévőket, hogy elcsöndesedve emlékezzenek meg a harcok áldozatairól, bármelyik oldalon is álltak. Egy kezdeményezést is bejelentett, miszerint mostantól kezdve azt a hetet, amelyre a mindenkori október 23-a esik, a városban nyilvánítsák az emlékezés hetévé. Ezen többek között a túlélők beszélgessenek a mai fiatalokkal, hogy ők is megismerjék az akkori eseményeket.

A tér sarkában lévő Nagy Imre-domborműhöz számos koszorú, virág került. Nem csupán a pártok helyi szervezeteinek képviselői, de több városi intézmény és egyesület vezetője is fejet hajtott az áldozatok emléke előtt.

A Petőfi Művelődési Központban tegnap este a Turay Ida Színház társulata Kiss József: Az angyalok nem sírnak című darabot mutatta be, mely a forradalom két napját meséli el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven méter, ötven óra az ötvenhatos srácokért Vásárhelyen

Péntek délután kettőtől vasárnap délután négy óráig úsznak felváltva a Cseresnyés-kollégium diákjai,… Tovább olvasom