Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Vásárhelyen felavatták Rapcsák András szobrát

Hódmezővásárhely - Felavatták hétfőn a rendszerváltás utáni első polgármester szobrát Hódmezővásárhelyen. A városépítő politikus, Rapcsák András emlékét a Kossuth téri ünnepségen munkatársai idézték fel: Lázár János polgármester, Kövér László a Fidesz, és Semjén Zsolt a KDNP képviseletében.
Az ünnepen köszöntőjében Havasi Katalin, a Fidesz helyi szervezetének elnöke azt mondta: Rapcsák Andrásnak a városháza felé tekintő szobra az idők végezetéig fogja figyelni szeretett városa épülését, szépülését. „Sokan vagyunk, akik tőle tanulhattunk, s megismerhettük a közösségért végzett munka semmihez sem fogható örömét" – mondta. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő emlékező beszédében kiemelte: a szobor nemcsak Rapcsák Andrásnak, de az elmúlt húsz évnek is emléket állít. A város bízik saját jövőjében, és nem sírja vissza a rendszerváltás előtti negyven évet. Az utóbbi húsz évben saját erejéből épül az új Hódmezővásárhely, s a néhai polgármester szobra ennek a munkának a szimbóluma.

Most ünnepelte volna 65. születésnapját a rendszerváltás utáni első polgármester. Fotó: Segesvári Csaba
Most ünnepelte volna 65. születésnapját a rendszerváltás utáni első polgármester.
Fotó: Segesvári Csaba

„Ez iránt a szobor iránt senki sem lehet közömbös. Rapcsák András bebizonyította, hogy az ember a politikát is képes jó irányba vinni a közösség érdekében" – fogalmazott. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke boldog emberként emlékezett egykori kollégájára, kivételes képességű politikusnak ismerte meg, aki városáért dolgozott, s aki az őt ért méltatlan támadások ellenére sem adta fel. Meggyőződéses antikommunista volt, nagy szerepet játszott a polgári erők összekovácsolásában. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke felidézve Rapcsák András emlékét, azt mondta: a zseniális politikus azért volt otthon a világban, mert otthon volt Magyarországon, s benne Vásárhelyen. Kereszténydemokrataként, egyik kezében a Bibliával, a másikban karddal küzdött igazáért.

A jelenlévők nemtetszésüknek adtak hangot, és méltatlannak nevezték, amikor egy férfi „Nem kell nyalni!" feliratú táblát emelt a magasba az ünnepség közben. Az illető később elment a térről.

Rapcsák András márványból faragott szobra a jelenlegi polgármester szerint az elmúlt húsz évnek is emléket állít. Fotó: Segesvári Csaba
Rapcsák András márványból faragott szobra a jelenlegi polgármester szerint
az elmúlt húsz évnek is emléket állít. Fotó: Segesvári Csaba

A szobrot Varga Imre szobrászművész faragta márványból. Az avatást azért tegnap tartották, mert ha élne Rapcsák András, most ünnepelte volna 65. születésnapját.

Városépítő polgármester

Rapcsák Andrást 1990. november 6-án a város képviselő-testülete választotta Vásárhely polgármesterévé. Az 1994-es országgyűlési választásokon a KDNP színeiben szerzett mandátumot, a helyhatósági választásokon ismét polgármesterré választották. Az 1998-as országgyűlési választásokon már az első fordulóban a parlamentbe jutott a Fidesz-MDF színeiben, a helyhatósági választásokon újra polgármesterré választották. Megnyerte a 2000. decemberi időközi helyhatósági választást is. Nevéhez fűződik a város mai infrastruktúrájának megteremtése, többek közt a kerékpárutak, a csatornahálózat, a regionális hulladéklerakó kiépítése.

Olvasóink írták

158 hozzászólás
 • 158. sd 2008. július 29. 09:23
  „dőlj előre...”
 • 157. Szecska 2008. július 24. 22:21
  „HY all!!!! már nem azért de én csak annyit tudok hozzászolni hogy akkor már inkább Rapcsák volt jobb HMVHELY-*nek mint Lázár János!! én így gondolom szal jobb lenne nekünk ha még élne és ő rendezgetné a város sorát mint aki most van a helyén........”
 • 156. 1 vélemény 2008. július 21. 23:04
  „Kiss Katica ennyire nem lehetsz buta !Ez nem egy kibérelt jobboldali újság ! De képzeld,nem csak fideszesekből áll a világ !Ezért nevezzük demokráciának.Jó lesz ha hozzászoksz!Azonban párt hovatartozás nélkül is kinyílváníthatjuk nemtetszésünket ,és véleményt mondhatunk.Remélem,nem sértettem meg mély elkötelezettséged.”
 • 155. Kanada 2008. július 21. 22:43
  „Tisztelt KOVKAL(122)
  Koszonom,tanultam,atgondoltam es a tanultakat megosztom a forummal.A human demokracianak elevulhetetlen alapjai az emberi jogok es jogkotelezettsegek.Nem kell kitalalni,nincs elveszve,nyilt parancsba ,irasba van foglalva,barki ellenorizheti a human demokraciak orszagainak alkotmanyaiban,kozottuk a magyar Alkotmanyban is.Az egyuttelesi human igenyt azert teszik a dzsungel torvenyei fole,hogy el lehessen valasztani a karokozokat a nem karokozoktol.A karokozo =human igeny nelkuli dzsungel embere,aki masokat terrorizal.A szovegmemorizalo tehetseg kepes kivulrol elmondani a korant,a bibliat,a torvenykonyvet anelkul,hogy ertene belole barmilyen osszefuggest.Logikailag pedig teljesen zero.A BTK vedi az Alkotmanyt a karokozoktol,akik masoknak a jogait sertik,akik terrorizalni akarnak masokat.Egyszeru ellenorizni:tudja-e bizonyitani a karokozo,hogy vedte-e masok jogait,azokat a jogokat,amelyeket az Alkotmany biztosit.Pl.tulajdon,oroklesi jog,torveny elotti egyenlo elbiralas stb..A legnagyobb felelosseg a jogaszoktatokon van,mert ok keszitik a teszteket a diakoknak,ok is valasztjak ki a felvevendo diakokat,ok oktatjak oket,ok dontik el,hogy ki a megfelelo.Ok adjak ki a diplomat es ok dontik el,hogy alkotmanyvedoket vagy terroristakat engednek a jogban jaratlan adofizetok tobbsegere,azokra,akinek a penzen teszik ezt.Mintha nem tudnak 5 ev alatt azt az egyszeru dolgot megtanulni es megerteni,hogy amit az Alkotmany hatalyon kivul helyez,arra nem lehet hatalyosan hivatkozni,mert akkor biztosan kart okoznak masoknak es olyan adossagra kotelezik magukat,amely nem evul el,mivel az elevulhetetlen jogigeny resze a tulajodnjogi adossag .A T.Mernok Ur ezt a logikat nem utasitotta volna el, (tudniilik o nem volt jogasz es jogaszengedelye sem volt) ,de a balvanyatol es a balvanyimadoitol ezt nem tudom elvarni.A partok kepviseloi nem tagadhatjak meg azt az Alkotmanyt,ami megteremtette oket.A politikai jog is egy jog,ami nem hatalytalanithatja a demokracia alapjat ,a nemzetkozi szerzodes szerzodesi kotelezettseget.A politikusoknak is kotelezoen be kell tartania az Alkotmany parancsat,ugy,mint ahogy minden egyes emberenek.Itt nincs kivetel! A demokratikus gondolkodast demokracia nelkul nem tudom elkepzelni.Az Alkotmanyhoz meg ragaszkodom.Az adofizetoket en egyenjogu embereknek tartom es nem sajnalom az adot oda kolteni,ahol az erositi az Alkotmany ervenyesuleset,de az adofizetok penzet bun terroristak kezen hagyni,olyanoken,akik masokat jogfosztott allapotban tartanak.
  Udvozlettel:Rozsa Imre”
 • 154. Csavok 2008. július 21. 20:34
  „Nem hiszem, hogy a oldallal(bal, jobb) kellene az ide írogatók TÖBBSÉGÉT jellemezni kedves Katica !
  Én inkább normálisan gondolkodónak nevezném őket. Úgy vettem észre szavaikból, hogy városukért aggódnak és nincs közük egyik párthoz sem.
  Azt meg egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy lenyomják a városon torkán a Deutsch P...cipecér Tomit. Ha ez sikerül nekik akkor ebben a városban annyira döntő fölénybe került az ostobaság és a butaság, hogy el kell költözni értelmesebb emberek közé.”
 • 153. Kiss Katica 2008. július 21. 19:53
  „Felhaborito,mennyi baloldali irkal itt. Buszkek lehetnetek,hogy olyan polgarmestere volt Vasarhelynek mint Rapcsak.
  Ha igaz a pletyka es tenyleg a liberalis D.Tomi lenne a kovetkezo polgarmesteretek,orulhettek. Vasarhely is a sullyesztobe kerul.”
 • 152. pederzoli 2008. július 21. 18:04
  „Meg ott vannak a háttérben a hangfalak is. Valaki ügyesen használja a photoshop-ot.”
 • 151. stan 2008. július 21. 16:10
  „"Ismeretlen tettesek az éjjel sablonnal lefestették- megrongálták a frissen avatott Rapcsák szobrot. Hírportálunk ismeretei szerint eddig még nem sikerült azonosítani a felfestett szimbólumot"
  http://kepfeltoltes.hu/view/080720/rapisablon_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”
 • 150. cuncimókus 2008. július 20. 22:34
  „Ki a fene az a Kádár P. aki miatt felgyújtották a moskilci deszkatemplomot?”
 • 149. pederzoli 2008. július 20. 04:12
  „Na,ez például egy becsülendő dolog,de én azt akartam ezzel mondani,hogy az igazgató újságírói tevékenysége,és a kollégiuma fenntartására fordított pénzek között nem kéne mindig politikai kapcsolatot keresni.”
 • 148. mirtne 2008. július 19. 23:01
  „pederzoli. koleszt most újították fel. voltak talán vizesblokkok, de a nyílászárókat, ebédlőt megcsinálták az idén vagy tavaly nyáron.”
 • 147. pederzoli 2008. július 19. 21:34
  „Lehet,hogy már csak én emlékszem rá,de az uszoda átadása után komolyan szóba került a Cseresnyés Kollégium nagyobb méretű felújítása,mivel gyakorlatilag minimális mennyiségű szálláshely van a városban,ergo a sportturizmus fejlesztésében nagy szerepet szántak a kolesznak. Hogy öt éve ki volt az igazgató azt nem tudom,akkor még szoborról sem volt szó,igaz nem létezett az Emlékpont sem,de ha netalán egyszer nekifognak a felújításnak,nem biztos,hogy annak lesz köszönhető,hogy az igazgató milyen cizellált újságírói fordulatokra képes.”
 • 146. stfifo 2008. július 19. 20:16
  „Akkor szinte minden volt.Jöhet önk.képviselőség amire a bértollnok nagyon vágyik,ott is ül mindig a közgyűlésen.”
 • 145. stfifo 2008. július 19. 20:10
  „A méltóságos urunk azt mondta a hóember avatáson, hogy Rapcsák nem kötött alkut a város kárára,és vásárhely javát minden áron szolgálta.Tehát a németekkel való szerződés olyan kiváló volt,és azzal a fránya billa-telekkel is minden oké volt.”
 • 144. tudós 2008. július 19. 20:04
  „kádár péter ref. lelkész volt. 1990től országgyüűlési képv. a
  SZDSZ színeiben.”
 • 143. Lutetia 2008. július 19. 19:37
  „Rettenetesen szégyellem magam tájékozatlanságomért. Bevallom, nem szoktam olvasni a "Szuperpress" nevű lapot.”
 • 142. Csavok 2008. július 19. 18:44
  „Természetesen nem gondoltam komolyan azt az erkölcsi győztest, csak jól jött ki a filmmel.
  A két helyzet nem összehasonlítható.
  Most szerencsére békében élünk, ott meg szörnyű, üldöztetésekkel teli hábor és terror tombolt.
  Amit ez az ember újságírásként elkövet az semmivel nem magyarázható, sem erkölcsi sem etikai sem újságírói értelemben !”
 • 141. %+ 2008. július 19. 18:33
  „http://www.origo.hu/itthon/19990427ujra.html
  Pont ő jelentette be, majd egyszer elmesélem a sztorit.”
 • 140. rew 2008. július 19. 18:30
  „Erkölcsi győztes?
  Ugyan...

  http://akjap.freeweb.hu/”
 • 139. Csavok 2008. július 19. 17:59
  „"rew"
  Bocsánat az árukapcsolás, csak amint a "szoboravatás"-ról készült képet nézegettem szemembe ötlött vezércikke és írtam róla.
  Viszont, ha tényleg a diákok érdekében teszi akkor, mint Öze Lajos az Ötödik pecsét-ben a szegény üldözött gyrekekért, akkor Ő az erkölcsi győztes és meghajtom fejem előtte. Csak az a kérdés: így van-e ??”
158 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi osztályt kaphat az Erzsébet-kórház

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Erzsébet-kórházban a jelenlegi sürgősségi fogadóhelyet osztállyá alakítanák át. A 285,6 millió forintba kerülő beruházást pályázati pénzből valósítanák meg. Tovább olvasom