Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Vásárhelyen forgatott a Gasztroangyal

Hódmezővásárhely - Tradicionális vásárhelyi ételeket – túróstáska-levest, kacsapaprikást kölessel – is bemutat a köztévé a május 18-i Gasztroangyalban. Borbás Marcsiék szombaton forgattak a városban. A műsorvezető elárulta, otthon általában alacsony kalóriatartalmú ételeket készít, de már nagyon vágyik tojásos nokedlire salátával.
Túróstáska-leves cserépedényben, kacsapaprikás kölessel, bográcsban, hideg uborkaleves és uborkasaláta – ezen ételek készültek szombaton a vásárhelyi Árpád utcai tájház udvarán Borbás Marcsi műsorának, a Gasztroangyalnak a forgatásán.

– Már érzik a finom illat – jegyezte meg a műsorvezető, aki Molnár Sándor mesterszakáccsal a kamerák kereszttüzében vitatta meg többek között, hogy hajdanán szabadtűzön készült a leves. A túróstáska-leves alapja a zöldségleves – a tésztát Marcsi gyúrta –, és a kacsapaprikással együtt tradicionális vásárhelyi ételek főttek.

Túróstáska-leves cserépedényben, kacsapaprikás bográcsban: Vásárhelyen forgatott a Gasztroangyal. Fotó: Török Anita (galéria)

– Egy műsort több helyszínen forgatunk, általában két napig, háromhetes előkészítő munka után. Majd kéthetes vágás következik, hat hét, mire készen vagyunk. Most Szentesen is jártunk, ahol termálvizes fűtésű üvegházakat mutattunk be, paradicsom-, paprika-, uborkatermesztést. Már nagyon kiéheztünk a zöldségre! A vásárhelyi állattenyésztési napra is ellátogattunk. Érlelt charolais marhasteak sütése is lesz a műsorban, de virágszörpkészítő család is látható majd, illetve a hideg uborkalevest és uborkasalátát én készítem el – újságolta Borbás Marcsi a forgatás szünetében.

18 éve járja az országot. Szűkebb szülőhazája, Észak-Bácska az egyik kedvenc helye, a másik az Őrség, ahol tanyájuk is van. A harmadik Tokaj-Hegyalja. Nem azért, mert az aszúkat szereti: a borvidék behízelgő lankáiba szeretett bele. Gazdálkodás szempontjától a Duna–Tisza köze a kedvence, ahol „olykor rossz minőségű talajon is elképesztő színvonalú gazdálkodás folyik".

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nagymamámtól és édesanyámtól tanultam főzni. Amit viszont otthon készítek, az általában egyszerű, alacsony kalóriatartalmú étel. Grillezett sajt salátával vagy egészben sült hal. Ha nem a kalóriákat nézzük, akkor így tavasszal már nagyon vágyom a tojásos nokedlire, meleg öntött salátával. Halászlét bármikor szívesen fogyasztok, meg nyáron töltött paprikát – sorolta barátságosan.

A gasztronómia mellett szívesen kertészkedik is, díszkonyhakertje van, magasított ágyásokkal – mintegy 20-féle fűszer-, 30 fajta konyhanövényt gondoz.

A Gasztroangyal negyedik évadát láthatják a tévénézők a köztelevízióban. Borbás Marcsi azt mondta, nem gondolták volna, hogy ilyen sikeres lesz. Nem főzőműsor, inkább életérzést közvetít. Nem is szokott főzőműsort nézni, kedvenc gasztrosorozata viszont a River Cottage, ahol a főzés mellett minden mást is bemutatnak. Hasonló a Gasztroangyal is, bár lehetne neki is egy farmja, ahol forgathatna. Igaz, akkor elmaradna a különböző tájegységek bemutatása – tette hozzá. A Vásárhelyen is forgatott adást május 18-án 17.35-kor az M1-en láthatják a nézők.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. nagyonokos 2013. május 08. 12:41
  „7. tothis18 2013.04.29. 15:54
  Ködvös to(ö)this18 tö vagy a lögszögödibb szögödi <moderálva>...”
 • 23. mivan? 2013. május 02. 13:51
  „Elég jó a műsor. Bármilyen hihetetlen.
  Abban mi az élvezet ha olyan ételt készít amit bárki-bármikor meg tud csinálni?
  Magánélete? Kit érdekel? Van neki is elég baja, mint mindenkinek.
  Végül, akinek nem tetszik nézze a Barátok közt-et.”
 • 22. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 01. 15:47
  „Milyen jó-fej nő lehet, ha ennyien szimpatizálnak vele XD”
 • 21. egyvalaki1 2013. április 30. 18:12
  „7. tothis18 2013.04.29. 15:54
  ??? te vásárhelyi vagy? mert ha igen gáz, hogy kigúnyolod a helyi, és egyben egyedülálló tájszólást, ha pedig nem akkor pedig maradj csöndben és ne írjál ilyen értelmetlen marhaságot. (amúgy nem is ilyen az ő-ös nyelvjárás...)
  20. ugyanmé
  19. mamagesa001
  teljesen igazatok van, ha nem tetszik nem kell nézni, nézzétek valamelyik kereskedelmi csatorna rendkívül színvonalas műsorát...”
 • 20. ugyanmé 2013. április 30. 15:50
  „Egyetértek mamagésával. Nekem arra nincs lehetőségem, hogy olyan helyekre eljussak, és olyan élethelyzeteket, hagyományokat megtapasztaljak, mint amiket ezekben a műsorokban megmutatnak. Igen, ezt úgy hívják, hagyományápolás. Ez a lényege és hogy van hozzá egy nő, aki nem vinnyog, nyiheg, mint a többi főzőcske műsorban lévő "celeb", az külön szerencsés. Ha valaki egyszer venné a fáradtságot, hogy akár egy részt is végignézne, akkor látna még a műsorvezetőn (aki nem igyekszik műsort vezetni, csak közvetlen hangnemben emberként viselkedni) kívül az adott település hétköznapi emberei a tényleges főszereplők (és nem az akármilyen pártfunkcionárius újgazdagok). És amit leginkább lehet tanulni ezektől az emberektől, azt úgy hívják tisztelet, emberség. Alighanem ez az, amiről itt sokan sosem hallottak még.”
 • 19. mamagesa001 2013. április 30. 12:19
  „Nagyon sok rossz szájízzel fűszerezett hozzászólást olvasok,ami nem tetszik! Marcsi igenis felkarolt egy olyan témát ami sokakat érdekel,és ez a hagyományőrzés. Azt,hogy mit főzzenek egy-egy műsorban nem ő találja ki,és főleg nem ő főzi,hanem az adott helyen élők,neki a kis kukta szerepe jut. Sok főzőműsor van,de én sapkás,kendős szakácsot nem szoktam benne látni.A magánélete pedig csakis rá tartozik senki másra!Örülök,hogy vásárhelyi műsort is készített,akinek nem tetszik kapcsoljon más csatornára,hisz oly nagy a választék,és nem vagyunk egyformák.”
 • 18. Örvínó 2013. április 30. 11:25
  „11. Vöröske -Egyetértek veled, ha vásárhelyi tradicionális ételt akartak készíteni, akkor Julis mamát vagy Bözsi nénit kellett volna oda hívni, nem egy mesterszakácsot.”
 • 17. Mária21 2013. április 30. 10:35
  „Tavaly láttam 1-2 műsorát,de gusztustalannak tartom amikor mindenbe belenyúl, belekóstol , a hajához nyúl . ( kezet mosni még nem láttam ) A mesterszakács ha tud megfelelő öltözékben lenni akkor ő mért nem tud egy kötényt kötni vagy a ruha ujját felhúzni ?? Undorítóak ezek a főző műsorok- gyűrűvel, karkötőkkel , lógó hajjal csinálnak minden konyhai melót. Ja, és amikor a kutya vagy a macska is ott ugrál.... Fujjj..”
 • 16. lebowski71 2013. április 30. 08:16
  „400 millió közpénzbe kerül ez a műsor. Ennyiért adja a Pesti hülyét ez a nő.”
 • 15. ujratöltve 2013. április 30. 05:52
  „Akkor volt ez a tehén Marcsi, amikor én Pistike! Kb:50 évvel ezelőtt!”
 • 14. dendrit 2013. április 30. 04:39
  „A Főtér is az ő műsora volt, ő találta ki, és minden indok nélkül kirakták, mert kellett a helye egy sportriporter feleségének!”
 • 13. biciklistanő 2013. április 29. 22:49
  „Azt nem tudom, hogy tradicionális étel-e Vásárhelyen a túrós táskaleves, de az biztos, hogy nagyon finom. A környéken a kacsapaprikásnál talán ismertebb és kedveltebb a hideg disznópaprikás savanyúsággal, ami nem teljesen ugyanaz, mint a pörkölt. És valóban nagyon ismert erre a túrós lepény is, valamint a tejes zöldborsóleves (ez édes), a zöld hüvelyű zöldbableves és a tarkabab leves szintén édesen (tejföllel, pici ecettel). Még rengeteg olyan étel van, amit csak Vásárhely környékén ismernek és készítenek.
  A hajával valóban kezdhetne valamit Borbás Mária, mert undorító, ahogy főzés közben folyamatosan a haját igazítja, majd ugyanazzal a mozdulattal nyúl az ételbe. Ettől függetlenül az azért látszik, hogy otthon van a konyhában, és nem akkor főz először, amikor a műsort készítik. Egy főzős műsorban egy pillanatig néha azt is mutathatnák, amikor kezet mosnak, mert a múltkor például a bárány simogatása után rögtön az ételnél voltak. Mindettől függetlenül nekem tetszik ez a műsor és sokkal többet lehet belőle tanulni, mint annak a két bizonyos tv-csatornának a főzős vetélkedőműsorából, ahol a celebek feltételezem nem kevés pénzért akkor vannak először a konyhában, akik nem ismerik a zöldségféléket, nem tudják, hogy kell bekapcsolni a habverőt, az undorító viselkedésükről nem is beszélve.
  Borbás Mária magánéletéhez pedig senkinek semmi köze, azért mert ismert ember. Nem ő az első és nem is az utolsó, aki elválik a férjétől, azt pedig senki nem tudhatja kettőjükön kívül, hogy mi volt a válás igazi oka.”
 • 12. frizuraságidíjmacska 2013. április 29. 22:10
  „Zotya100!kéretik Jakupcseket nem egy lapon említeni ezzel a ...!”
 • 11. Vöröske 2013. április 29. 20:22
  „És hol maradt az igazi tradicionális túrós lepény sósan,kaprosan?Vagy a suhantott leves? Én úgy tudom ez a tradicionális,nem a kacsapaprikás.”
 • 10. Jozsoci 2013. április 29. 19:05
  „Köpjetek le, de imádom!”
 • 9. Szabadszombat 2013. április 29. 16:17
  „4. Zotya100 2013.04.29. 14:09
  Végre egy nő, aki a digitális átállástól az életművészeten keresztül a konyháig megállja a helyét. És ezt naponta többször, minden közszolgálati csatornán. Lassan olyan ez mint Bud Spencer és az RTL klub. 10szer odakapcsolsz hétvége délután, 7szer belefutsz. Fidesz hozta, Fidesz viszi.”
 • 8. békaügetés 2013. április 29. 16:06
  „Nem is a nő idegesítő annyira hanem az, ahogyan főz, a ruhája ujja belelóg az edénybe,mindenbe belenyal ,ami meg a halálom, a haja lóg a szemébe, a malajos kezével gyúrás közbe dugdossa a füle mögé, ami a következő mozdulattal újra a szemébe ill.a fazékba lóg.persze ez majdnem minden főző műsorban így van, amikor a celebek ott szerencsétlenkedve mímelik, hogy tudnak főzni. A hozzáállásukon látszik ,hogy fogalmuk sincs mi az a fakanál,és a legalapvetőbb higiénia sincs betartva,pl.kötény,haja legalább összekötve ,gyűrűkkel az ujján gyúrja a tésztát.Szóval ,Mariskát csak sapkába engedném a főzőműsorokba,de egy kendő is megteszi,és húzza már fel a blúzának az úját, amikor könyékig benne van a tálba.”
 • 7. tothis18 2013. április 29. 15:54
  „Töljösen igazatok van, dö nemám ez a csuda, hanöm a ruha (is!) -szűk- farmerkabátkában és kockás szoknya...röhej, s a fözött étölök is... igön van az a könyv s Vásárhölyi étölök, no abban bönne van mit öttök, mög mit nöm! (A szegínyök, így van-lösz ez most is!) Marcsika meg eladja az eladhatatlan színvonalú műsorát! Talán még a Buday tud-tudott főzni...”
 • 6. szabójóska 2013. április 29. 14:35
  „Szégyellem a dolgot,meg sem néztem,hogy ez a múlt.De ami a cikkben van én olyanról nem tudok ,hogy tradicionális vásárhelyi lenne. Tíz éve talán,hogy kiadtak egy kis könyvecskét ebben a témában Az új-templom melletti könyvesboltban vettem meg.Az autentikus volt.”
 • 5. szabójóska 2013. április 29. 14:23
  „Ej- ej ilyen csúnyán beszélni egy bor-királynőről .Néha olyan tájékozatlan szegényke, hogy sajnálni való. De ma láttam benkelacibácsit aki alföldi rakott kelt csinált és azt mondta a levélnyélről, hogy az a szárma. Gondolom szegénykém azt hitte ,hogy a szármaradványból jön. Szóval fel vagyok spannolva mit homorít Marischka megint a szomszédban. Ebben az országban ujabban egyre több az okos ember,csak én érzem magam egyre butábbnak.A férfiak meg ha kedves az életük bújjanak el!”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a strandszezon

Igazi strandidőt hozott április utolsó hétvégéje. A 30 fok körüli meleg sokakat csábított strandolásra Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom