Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Vásárhelyen is vizsgázhatnak

Várhatóan három héten belül ismét lehet forgalmi vizsgát tenni Vásárhelyen. A Közlekedési Főfelügyelet a városi önkormányzat kérésének tett eleget, a döntés értelmében a piaci napokon folyhat a vizsgáztatás. Az érintettek régóta szorgalmazták ezt a változást, a cél érdekében civil kezdeményezést indítottak – most pedig örülnek a hírnek. Csak a rutinpályás vizsga miatt kell – egyelőre – Szegedre utazni.
Czavalinga Dóra Gémes György oktató irányításával gyakorol Vásárhelyen. A rutinvizsga egyelőre Szegeden marad. Fotó: Tésik Attila
Ismét autóvezetői vizsgahely lett a Közlekedési Főfelügyelet engedélyével Hódmezővásárhely. Ez jelentős idő- és pénzmegtakarítást jelenthet majd a vásárhelyi és a környékbeli települések tanulóvezetőinek, akiknek 1992 óta Szegedre kellett járniuk vizsgázni. Akkor egy új jogszabály miatt szűnt meg ez a lehetőség a városban: nem volt párhuzamos közlekedés a városban, illetve nem volt elég nagy a forgalom. Azóta a párhuzamos közlekedés adott a 47-es főút laktanya melletti négysávos szakaszán. A vizsgáztatási jog visszaszerzéséért az autósiskolák a helyi önkormányzattal közösen küzdöttek – jó darabig hiába. Erről a törekvésről a közelmúltban lapunk is beszámolt.

– Hosszú éveken át próbáltuk elérni, hogy a vizsgajogot visszakapja a város, ám ez eddig nem sikerült – mondta lapunknak a civil kezdeményezést elindító Janecskó Erika, az egyik helyi autósiskola vezetője, aki végül Grezsa István képviselő segítségét is kérte.
Mint arról beszámoltunk, a városatya az év elején interpellált ez ügyben a vásárhelyi közgyűlésen. Felvetését a testület egyhangúan támogatta. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő a Közlekedési Főfelügyeletnek írt levelére a minap érkezett kedvező válasz. A főfelügyelőség a piaci napokon engedélyezte a forgalmi vizsgát Hódmezővásárhelyen, feltételezve, hogy a forgalom ezeken a napokon elég nagy. Janecskó Erika elmondta, elégedett az eredménnyel. Azzal eddig is tisztában voltak, hogy a piac melletti rutinpálya nem felel meg a jogszabályoknak, azaz, a rutinvizsga helyszíne továbbra is Szeged marad.

A forgalmi vizsga kiindulópontja a Hódtói Sportcsarnok parkolója lehet – akár két-három héten belül is – ha a megyei közlekedési felügyelet akkorra elfogadja a kijelölés előtt álló útvonalat. Balló Zoltán, a megyei közlekedési felügyelet igazgatója tegnap érdeklődésünkre még nem tudta megmondani, mikor indulhat az első vizsga Vásárhelyen, hiszen csak most kérte be a városi főmérnöktől az ezzel kapcsolatos adatokat.
A város tervei között szerepel hosszabb távon egy közlekedési park létesítése, a rendőrség és a környező önkormányzatok támogatásával. Ez nemcsak az iskolai oktatás helyszíne lehetne, de akár átkerülhetne ide a rutinvizsga helyszíne is.

Juhász-Nagy Tamás és Czavalinga Dóra is tegnap kezdett gyakorolni először a piac melletti rutinpályán. Mindketten örültek a lehetőségnek. Véleményük szerint a tanulóvezetők kicsit nyugodtabban ülhetnek a volán mögé a hazai forgalomban. Gémes Róbert oktató lapunknak elmondta, a változás ellenére minden tanítványát kétszer-háromszor átviszi Szegedre, hogy szokják az ottani forgalmat is. Egyetértett vele kollégája, Imre Lajos is, aki szerint nem a párhuzamos forgalomban, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok szabálytalanságai miatt buknak meg a vizsgán a tanulóvezetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszeli jutalomút a diákoknak

Brüsszelben veheti át hamarosan az európai uniós gyermekrajzpályázat díját a vásárhelyi Tornyai… Tovább olvasom