Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Vásárhelyen iskolafelújítás, Mindszenten tűzoltó munka

Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent – Vásárhelyen mintegy 150 millió forintból újul meg a nyári szünetben a Liszt Ferenc Általános Iskola. A mártélyi suliban a Kozmutza Flóra Oktatási intézmény szakiskolásai gyakorlaton festették ki a mosdókat, folyosókat – az anyagköltség 80 ezer forint volt. Mindszenten egymilliót szánnak az oktatási intézmények meszelésére, parkettalakkozásra – tűzoltó munkaként.
A nyári szünetben sem üres a vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskola, ahol a diákok helyett a munkások vették át a terepet. Megírtuk: átfogó tanulmány készült a város iskoláinak, óvodáinak állapotáról. Korábban teljesen megújult a Varga Tamás Általános Iskola, új épületszárnnyal bővült a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, fejlesztették a Szent István és a Klauzál Gábor Általános Iskolákat, valamint a szakképzésnek otthont adó létesítményt. Hamarosan pedig új óvoda épül a Nádor utcában.

Szeptemberre megújul a Liszt Ferenc Általános Iskola Hódmezővásárhelyen. Fotó: DM/DV
Szeptemberre megújul a Liszt Ferenc Általános Iskola Hódmezővásárhelyen. Fotó: DM/DV

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Most az 1820-ban épült műemlék, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolán van a sor, ahol az elmúlt években nem volt jelentősebb rekonstrukció. Javítják a burkolatokat, a padlót és a falakat. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, a fűtésrendszert. A tornaterem tetőszerkezetének javítását is elvégzik, ahogy az udvar és az utcai homlokzat felújítását. A rekonstrukció összköltsége mintegy 150 millió forint, amit önkormányzati forrásból finanszíroznak.

– A mosdók, öltözők, folyosók felújításán már túl vannak a mártélyi iskolában – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi tankerületi vezető. – A tisztasági meszelést a Kozmuzta Flóra Oktatási Intézmény szakiskola tanulói végezték nyári gyakorlaton. Az értelmileg enyhén akadályozott diákoknak nem igazán biztosítanak gyakorlati helyet vállalkozások, csak a saját intézményükben próbálhatják ki tudásukat. Úgy gondoltuk, bevonjuk a munkába őket, hogy érdemi feladatot kapjanak, érezzék, általuk szebb lesz az iskola. Így az anyagköltségbe, mintegy 80 ezer forintba került a meszelés. Két tanteremmel bővül az iskola, a tervek szerint egy nagyból lesz két kisebb. Bízunk benne, hogy az átalakítás a szeptemberi tanévkezdésre elkészül – tette hozzá Tóthné.

Nyolc tantermet meszelnek ki, és 15-ben lakozzák a parkettákat a mindszenti iskola székhelyintézményében (a fiúiskolában). A Dózsa-telepen 10 tantermet festenek ki, egybe laminált padló kerül. Mindkét helyen kimeszelik a mosdókat, a folyósokat, illetve apróbb javítási munkákat végeznek. Minderre összesen mintegy 1 millió forintot szán a mindszenti önkormányzat. Korábban társadalmi munkában, a szülők segítségével oldották meg a tisztasági meszelést, most nem. Bagitáné Szécsényi Mária, az intézmény igazgatója elmondta: mindez jószerével tűzoltó munka. Például a székhelyintézmény több mint 100 éves, ezért már nagyon ráférne egy átfogó felújítás, hasonlóan a Dózsa-telepihez. Pályázat nélkül nem megy, de eddig hiába próbálkoztak, nem sikerült támogatást nyerniük. Csak a tornacsarnok rekonstrukciójára kaptak 10 millió forintot, amelynek munkálatai tavasszal fejeződtek be.

Olvasóink írták

 • 5. Falcao 2013. július 30. 09:36
  „Tegnap kátyúzás volt a Nyomás az Észak és a Ludas utcán. Valamennyivel jobb lett az út.”
 • 4. Minibusz 2013. július 29. 07:22
  „2. grobar01 2013.07.28. 13:48
  Okés, ha annyi az anyag, akkor annyi. Az ellen nem lehet mit tenni.

  3. Falcao 2013.07.28. 15:23
  A telepen is csinálják az árkokat.
  Azt is értem, és elfogadom, hogy arra nyertek pályázati pénzt, viszont ha tényleg pályázati pénz, akkor ahhoz kellett volna (szerintem) önerő is, ergo az a pénz most valahonnan hiányzik.
  Vagy, ha tényleg rendbe kell rakni az árkokat, márpedig az fix, hogy rendbe kell rakni, és most, amikor nincs víz ami gátolná a munkát, tehát azzal nincs gondom, hogy ezt (is) csinálják, csak azzal van ebben az esetben gondom, hogy ez a fajta megoldás véleményem szerint a csatornázáshoz nem lesz túl jó, vagyis akkor meg majd szétbombázzák. Feltételezem azért a csapadékvíz bizonyos részét a jövendőbeli csatorna rendszerbe akarják elvezetni!
  De most is mondom, nem értek hozzá.”
 • 3. Falcao 2013. július 28. 15:23
  „Minibusz azért csinálják a Szabadság utcán azt amit mert arra nyertek pályázatot. De amúgy igazad van.”
 • 2. grobar01 2013. július 28. 13:48
  „Minibusz!
  1 millió forint csak az anyagköltség, munkadíj nincs mert az önkormányzat a saját munkavállalóival csináltatja meg a munkát.”
 • 1. Minibusz 2013. július 27. 19:53
  „Én nem értek hozzá, ezt szeretném leszögezni előjáróban!
  Ha a mártélyiaknak volt annyi sütnivalójuk, hogy "nyári gyakorlat" címén szakmunkástanulókat "alkalmazzanak", akkor az Mindszenten is ment volna.
  Tovább megyek!
  Ha a közmunka program keretében nem az árkokat köveznék ki, hanem mondjuk festettek volna, akkor is előrébb lennének az iskolával, és nem kellene rá 1 millió, vagy ha igen, akkor nem csak 8-10 tanteremre jutott volna.
  Én azért csak szétnéznék máshol is, hogy más, kisebb településen hogyan oldják meg ezt, és az a véleményem, hogy mástól ötletet átvenni nem szégyen, még akkor sem, ha az épp mártélyi ötlet.
  Az megint más kérdés, és nem is ide tartozik, hogy miért kövezik ki az árkok alját, mert ezen filózok már vagy 1 hete, de nem jöttem rá magamtól. Az fix pont, hogy csatornázás előtt szerintem nem sok értelme van, másfelől meg ez nem oldja meg az esővíz elvezetés problémáját, mert annak egy betonteknő jobb lenne.
  De most nem erről van szó, csak úgy megjegyeztem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépül az iskola és a társasház

Elkészült a vásárhelyi Szent István Általános Iskola homlokzati felújításának egy része. Tovább olvasom