Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Vásárhelyen kevés a kóbor kutya

Vásárhely utcáin viszonylag kevés kóbor eb szaladgál. Számuk a párzás időszakában, a kötelező veszettség oltás idején és az augusztus 20-i tűzijáték után növekszik meg némileg. A városban két gyepmester dolgozik. Kószáló ebekről a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület is rendszeresen kap bejelentéseket.
– Vásárhelyen viszonylag kevés a kóbor kutya – mondta Magyar József, a Városellátó és Beszerzési Kht. ügyvezetője. – Számuk időszakosan szokott megnövekedni. Ilyen időszak a tavasz, amikor a párzási ösztöntől hajtva sok eb szökik meg otthonról. Másik a kötelező veszettség oltás hetei, ilyenkor akad, aki elzavarja a kutyáját, de az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékot követően is több kutya kóborol el.

Vásárhelyen két sintér dolgozik, akik rendszeresen járőröznek az utcákon. A kóbor kutyákról gyakran lakossági bejelentés útján értesülnek. Hetente átlagosan 3-4 ebet fognak be.

A vásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület is rendszeresen kap bejelentéseket kóbor kutyákról. A tavaly összesen 134 kóbor kutyát regisztráltak, idén eddig 24-ről kaptak értesítést. Ezek között gyakori a sérült állat. Először megpróbálják megkeresni a kutyát, majd – ha az emberre nem veszélyes – elviszik a egyesület menhelyére. Az egyesület menhelyén jelenleg 56 kutyust gondoznak, amelyeket örökbe lehet fogadni.

– Az elmúlt évek során jelentősen csökkent Vásárhelyen a kóbor kutyák száma – mondta az egyik egyesületi tag, Szőke Krisztina. – Sokan maguk hozzák el az egyesülethez egykori kedvenceiket, mert valamilyen okból nem tudják tovább a gondjukat viselni.

A vásárhelyiek örökbefogadási kedvéről megtudtuk, hogy legtöbben a nyári hónapokban keresik meg az egyesületet. A majdani gazda elmondja, milyen ebet is szeretne, ők pedig megpróbálják teljesíteni az igényét. Az örökbefogadás előtt ellenőrzik, milyen helyre, körülmények közé is kerül az állat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János bírálja városa rendőrségét

Hódmezővásárhely - Lázár János polgármester szerint a vásárhelyi rendőrségen nem veszik komolyan… Tovább olvasom