Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Vásárhelyen korlátlanul beszélhetnek a városatyák

Hódmezővásárhely, Szeged - Lapunk azt vizsgálta az ülések és felszólalások időtartamának, valamint a megtárgyalt napirendek számának tükrében, hogy mennyire hatékonyak a megye nagyobb városainak képviselő-testületei.
Arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyire hatékonyan tudnak dolgozni a megye nagyobb városainak képviselő-testületei. Ezért Csongrádról, Hódmezővásárhelyről, Makóról, Szegedről és Szentesről elkértük a legutóbbi három testületi ülés adatait.

Csongrádon ritkán fordul elő, hogy néhány napirendi pont átcsúszik a következő ülésre. A legutóbbin azonban annak ellenére jártak így a képviselők, hogy közel 13 órán át tanácskoztak. A januári ülésen mind a 29, a februári ülésen pedig mind a 26 napirendi pontot sikerült megtárgyalniuk. Csongrádon a képviselők hozzászólási idejét öt percre korlátozták egy-egy témában, de a vita során még kétszer egy percben reagálhatnak az elhangzottakra.

A vásárhelyi közgyűlésben csak elviekben korlátozzák a hozzászólás időtartamát Fotó: Tésik Attila
Zélity László városi rendőrkapitány beszámolóját hallgatják a szegedi közgyűlés tagjai.
Fotó: Miskolczi Róbert

Vásárhelyen tartanak legtovább a közgyűlések. Ennek az az oka, hogy elviekben öt percben határozták meg a hozzászólások, interpellációk idejét, de Lázár János polgármester ülésvezető elnökként senkit sem kíván korlátozni, így kötetlenül beszélhetnek a felszólalók. A február 7-i ülés például tizenkét és fél órán át tartott, amelyen 35 napirendi pontot tárgyaltak meg.

Makón szigorúan betartják a meghatározott hozzászólási időket a képviselők, akik öt percben szólhatnak hozzá a vitához. A december 19-i testületi ülésen 9 fő napirendi ponttal és 52 előterjesztéssel hét óra alatt végeztek a képviselők.

A vásárhelyi közgyűlésben csak elviekben korlátozzák a hozzászólás időtartamát
A vásárhelyi közgyűlésben csak elviekben korlátozzák a hozzászólás időtartamát.
Fotó: Tésik Attila 

Szegeden is korlátozzák a képviselők hozzászólási idejét: három percben kell elmondaniuk gondolataikat. December 14-én kevesebb mint tíz óra kellett ötvennégy napirendi pont megbeszélésére.

Szentesen a vizsgált három testületi üléssel egyenként 5-6 óra alatt végeztek a képviselők. Igaz, jóval kevesebb napirendi pontot is kellett megtárgyalniuk, mint a többi városban. Január 25-én tizenhetet, február 22-én pedig huszonegyet. A Kurca partján egy-egy témában a képviselő első hozzászólása korlátlan ideig tarthat, a második felszólalást öt, a harmadikat – ami az utolsó is egyben – két percben szabták meg.

Olvasóink írták

  • 2. félnótás 2008. április 24. 07:45
    „Panem et circenses, szól a mondás. Vásárhelyen csak a "circenes" lebeg a szem előtt. Polgármesterünk 10-20 hozzászólása estetenként fél óra, tehát kevés idő marad. Hozzászól a helyi kormányzó slepje (felolvassa az adott szöveget, vagy fejből mondja). A másik csapatban tartozók felszólalásai után halljuk a kormányzó úrtól, hogy mennyire idióták ezek. Marad tehát a cirkusz. A döntést úgyis a kormányzó hozza.”
  • 1. Helyileg 2008. április 21. 13:05
    „Vásárhelyen tényleg annyit beszélhetnek a felszólalók, ameddig akarnak. Csak éppen nincs értelme. Egy kicsit bele kell nézni a vtv közvetítéseibe és rögtön kiderül, hogy sok beszédnek sok az alja, a végeredményt meg közli a p.-mester úr. Szóval nekem tök mindegy, hogy ki meddig beszél, az egész a régi tanácsülésekre emlékeztet, amelyek egyikén volt szerencsém részt venni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvost inkább a városiak hívnak

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen a Panacea 2000 Kft. üzemelteti a központi orvosi ügyeletet, és eddig alig merült fel kifogás az orvosok, az asszisztensek munkájával kapcsolatban. Tovább olvasom