Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Vásárhelyen kutatják a lelkipásztor sorsát

Negyedszázadon át szolgálta a református híveket Vásárhelyen Vásárhelyi Lajos lelkipásztor, akit 1947-ben koncepciós perben ítéltek el. Szabadulása után el tudta érni, hogy visszakerüljön a lelkészi pályára, előbb a csúcsi, majd az ótemplomi gyülekezet élére.
A hívei körében kivívott népszerűséget nem nézték jó szemmel a Rákosi-kor hatóságai és a megfélemlített egyházi elöljárók. Egyházi fegyelmit, és újabb koncepciós pert akasztottak a nyakába, végül börtönbe zárták, s 1958-ban a papi pálya elhagyására kényszerítették. Vincze Gábor, a vásárhelyi Emlékpont történésze már írt tanulmányt a lelkészről, akinek további életpályájáról csak annyi tudható, hogy virágkötőként dolgozott tovább.

A történész szeretné feldolgozni ennek a színes, érdekes egyéniségnek a további életpályáját, ezért kéri, hogy aki bármi érdemlegeset tud Vásárhelyi Lajosról, az jelentkezzék az Emlékpontban, s ossza meg ismereteit a történésszel.

Olvasóink írták

  • 1. Hamne Molnar Zs. 2007. október 30. 21:50
    „Dr. Vasarhelyi Lajos az aposom volt, harmadikkent született fianak, Arpadnak voltam a felesege1968-1986-ig (Arpad 1989-ban hunyt el), a hazassagunkbol született fiunk, ifj. Vasarhelyi Arpad. - 16 eve elünk, fiam es en Nemetorszagban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Mihály-napi juhászszámadás a vásárhelyi tájházban

Hódmezővásárhely - A Szent Mihály-napi juhászszámadás hagyományát idézték fel szombaton a vásárhelyi… Tovább olvasom