Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Vásárhelyen még a gyűjtősziget a népszerűbb

Hódmezővásárhely - A megszokás nagy úr: hiába vezették be október elsejével a vásárhelyi családi házas övezetekben az otthoni szelektív hulladékgyűjtést, a megkérdezettek most is inkább a gyűjtőszigetekhez viszik a pillepalackokat...
Egy idős házaspár pedig már régóta az iskolásoknak teszi félre az újságokat. Az átlátszó zsákokat csak a mi kedvünkért vették elő, mert még nem használták.

Megyei szemétkörkép

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. a megyeszékhely családi házas övezeteiben, valamint még 13 kisebb településen zsákokat ad a lakóknak, ezekbe gyűjthetik külön a papírt, a műanyagot és a fémet. Domaszéken viszont tavasz óta minden háznál két kuka is van: az egyikbe a kommunális hulladék kerül, a másikba a papír, a fém és a műanyag. Utóbbit havonta egyszer üríti a kukásautó. Makón és Szentesen gyűjtőszigeteket helyeztek el. Csongrádon pedig ezt egyelőre csak tervezik, ha jól megy, jövő év első negyedévében meg is valósítják.

– Megkaptuk a nagy, átlátszó zsákokat, de még elő se vettük. A kiürült műanyag ásványvizes és üdítős palackokat pedig ide rakom a kosárba, s reggelente elviszem a kertvárosi iskola előtti gyűjtőszigethez, mikor a boltba megyek – árulta el Juhász Bálintné.

A vásárhelyi Radnóti utcában élő asszonytól – mint ahogy a város családi házas övezetének valamennyi lakójától – október elseje óta külön zsákba gyűjtve viszik el a papír- és a műanyaghulladékot. Legalábbis vinnék el, mert a megkérdezettek többségénél még szépen összehajtva fekszik a kapott három zsák az asztalfiókban.

Juhász Bálintné édesanyja, Kócsó Péterné beszélgetésünket hallva megjegyezte: a műanyag sütis dobozokat ő nem mosogatja el, inkább a nagy kukába dobja. Ugyanis a szelektív zsákokba csak tiszta műanyagot szabad tenni. A papírhulladékra meg azt mondta, azt azért nem dobják ki, mert a régi újságokat, reklámanyagokat szépen összerendezgetik, kötik a férjével, s elviszik a papírgyűjtő iskolások.

Czina Lászlóné tanárnőnél is valahol összehajtogatva lapulnak a kapott zsákok. A négytagú családnál kéthetente jön össze három nagy szatyornyi üres pillepalack. Ezek még most is a fehér Opel csomagtartójába kerülnek, s iskolába menet a gyűjtőszigetnél kidobja a megfelelő kukába.

– Úgy hallottam, hogy nálunk Kertvárosban is megszűnnek majd a szigetek. Ha így lesz, akkor felhasználjuk a zsákokat. Csak arra lennék kíváncsi, hogyan fogom fejben tartani három hetente azt a napot, mikor jönnek a teli zsákokért. Talán egy jó szomszéd majd figyelmeztet erre – mosolygott a tanárnő.

A nyugdíjas autószerelő, Varga Sándor jó környezetvédőnek tartja magát, s szelektíven gyűjti a hulladékot. A rendszer bevezetése előtt a fémet például mindig a MÉH-telepre vitte, s a papírt sem dobta a kommunális szemetesbe.

– Jó ötlet, hogy szelektíven szedik össze a papírt és a műanyagot. Az lenne az igazi, ha minél több anyagot külön lehetne tenni. Sokat jártam Ausztriában, ahol ez már hosszú évek óta így van – tette hozzá Varga Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorvonat gyűrt maga alá egy kocsit Mindszentnél

Hódmezővásárhely - Tragikus közlekedési baleset történt szombaton kora délután Mindszent határában a… Tovább olvasom