Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Vásárhelyen még nem készült betegfogadási lista

Hódmezővásárhely - A rendelőknek és kórházaknak február elsejétől kellene készíteniük a betegfogadási listát, de nem mindegyik tudta még elindítani a rendszert. Így például a vásárhelyi Erzsébet-kórház sem.
A január 23-án megjelent és másnaptól hatályos rendelet szerint a kórházaknak, rendelőintézeteknek február 1-jétől betegfogadási listát kell(ene) készíteniük. Erre az emberek személyesen, e-mailben és telefonon jelentkezhetnek. A renitenseknek, akiknek a rendszert ezen néhány nap alatt nem sikerült beindítaniuk, szankciókat helyeztek kilátásba, de a rengeteg probléma miatt a határidőt március 15-ére módosították. A törvényalkotó szándéka az adminisztráció csökkentése, az ellátás ütemezése, és ezáltal a várakozási idő lerövidítése volt.

Korlátozott látogatási tilalom

Az ÁNTSZ az influenzás megbetegedések stagnálása miatt korlátozta az Erzsébet-kórházra vonatkozó látogatási tilalmat. Mától csak a gyermek- és a szülészet-nőgyógyászati osztályon fekvők nem fogadhatnak látogatót. Nekik a szokott módon, a portán leadva juttathatnak be csomagot a hozzátartozók.

– Ilyen rövid határidővel ez kivitelezhetetlen és felháborító egyszerre – mondta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója. – A rendelet hatálybalépésétől egy hetünk volt a beüzemelésre, működtetésre, ez nem sikerült. Az informatikai rendszerünket felügyelő, gondozó számítógépes céget megkerestük a problémával, a szakemberek dolgoznak az ügyön, az integráción. Az interneten megtalálható OEP-program nem elég, saját kell az újabb adathalmaz feldolgozásához. Viszont, ha nem készülünk el, támogatásunk két százalékának megvonásával büntethetnek, ez százezreket, milliókat jelenthet. Ráadásul nem csökkenti, inkább növeli az adminisztrációt.

Az Egészbiztosítási Felügyeletnek március 15-én kell először jelentést küldeni, ehhez viszont már a hónap elején működnie kell a rendszernek. A vásárhelyi kórház figyel a határidőre. Érdekesség, hogy várólistát egy éve kötelező készíteni, ennek az intézmények egyharmada tesz eleget, köztük az Erzsébet-kórház. Osztályaikon általában több hónapos a várakozási idő, de akad olyan is, ahol ez nem alakulhatott ki.

– A belgyógyászaton csak néhányan vannak várólistán, mert folyamatosan sürgősségi ellátást végzünk. A betegeket nem küldjük el, így viszont ez az osztály már kétszáz százalékkal túlteljesítette a finanszírozott létszámot. Hiába kérelmeztem a teljesítményvolumen-korlát növelését, a betegforgalmat és az ellátandó lakosság számát nem vették figyelembe – mondta Kallai Árpád.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten is állnak egy lábon a Vásárhely-Szeged buszjáraton

Hódmezővásárhely - Ülőhely szinte csak azoknak jut a vásárhelyi Kossuth térről reggel 6.25-kor, illetve 6.28-kor Szegedre induló buszokon, akik a Bocskai utcai pályaudvaron szállnak fel a járműre. Tovább olvasom