Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Vásárhelyen mintegy nyolcezer köbméter ivóvíz fogy naponta

Vásárhelyen jelenleg mintegy nyolcezer köbméter ivóvíz fogy naponta. A szolgáltatónak a hosszabb ideig tartó hőség sem okozna problémát, növelni tudná kapacitását. A megnövekedett felhasználás ellenére nincs locsolási tilalom a városban, amelynek jelentősebb útjait locsolni fogják a reggeli órákban.
Vásárhelyen mostanság a víz a legnépszerűbb fogyasztási cikk. A városlakók jóval többet használnak belőle, mint enyhébb napokon. Nem csupán a vezetékekből eresztenek most többet, de ásványvízből is sokkal több fogy. Az egyik megkérdezett kisboltban például után kellett rendelni, mert a megszokott mennyiséget, a 10-12 rekesznyi ásványvizet pillanatok alatt elkapkodták.

Az önkormányzat is számol a trópusi időjárással. A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint még a héten elkezdi az A. S. A. Köztisztasági Kft. a jelentősebb, önkormányzati kezelés alatt álló utak kora reggeli locsolását. A városban a Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. biztosítja a vezetékes vízellátást. A több fürdés, illetve locsolás miatt megnövekedett a vásárhelyiek vízfogyasztása. Most naponta mintegy nyolcezer köbméternyit is elhasználnak.

Fórumok – ásványvízzel

Az önkormányzati képviselők nyáron sem pihennek, hanem városszerte lakossági fórumokat szerveznek. Mivel ezeket a szabadban tartják, a meleg miatt igyekeznek minél későbbi időpontra tenni. Ennek ellenére a képviselők, illetve a polgármesteri hivatal különféle irodáinak vezetői mindig visznek magukkal több karton hűtött ásványvizet – a fórum résztvevőinek.

A cégnél arról tájékoztatták lapunkat, hogy hosszabb ideig tartó hőség sem okozna jelentősebb problémát, mert a szolgáltató 25-30 százalékkal nagyobb fogyasztást, vagyis akár napi tízezer köbméternyi ivóvizet is biztosítani tudna. Arra nem kaptunk választ, hogy egy átlagos napon mennyi vizet fogyasztanak a városlakók.

A megnövekedett felhasználás ellenére nincs locsolási tilalom a városban. A vásárhelyiek, illetve a kishomoki kiskerttulajdonosok nyugodtan öntözhetik növényeiket.

A háztartásokon kívül a városi közkifolyóknál is jelentősebb mennyiségű víz fogy most, mint egy hűvösebb napon. A megyei tisztiorvosi szolgálat nemrég mérette fel – épp a beköszöntött afrikai hőség miatt –, mennyi ivó- és egyéb kút működik Vásárhelyen. Így pontos számot kaphattunk: 180 darab.

Ezek egy részén a fogyasztást óra méri, a többinél pedig a város átalánydíjat fizet a szolgáltatónak, vagyis a Zsigmondy zrt.-nek. A kifolyókból bárki ingyen juthat tiszta vízhez.

A város egyik legnépszerűbb ilyen kútja a Kossuth téren van. Mivel forgalmas helyen áll, a belváros szívében, nem messze egy olyan buszmegállótól, ahol nemcsak helyi, helyközi, de távolsági buszok is megállnak, így sokan oltják itt a szomjukat. A népszerűségét az is növeli, hogy padok és árnyat adó fák veszik körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmillió forint a vásárhelyi Erzsébet-kórház adóssága

Vásárhely - A vásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet az egészségügyi reform miatt viharos… Tovább olvasom