Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Vásárhelyen nem készítenek betegfogadási listát

Hódmezővásárhely - Az egészségügyi kormányzat újabb adminisztratív tennivalóval növeli az orvosok, az asszisztensek terheit. Betegfogadási listát február elsejétől kellene készíteni a rendelőknek, kórházaknak, de nem mindegyik tudta még elindítani a rendszert, mint például a vásárhelyi Erzsébet-kórház.
A január 23-án megjelent és másnaptól hatályos rendelet szerint a kórházaknak, rendelőintézeteknek február 1-étől betegfogadási listát kell(ene) készíteni. Erre az emberek személyesen, e-mail-ben és telefonon jelentkezhetnek. A renitenseknek, akiknek a rendszert ezen néhány nap alatt nem sikerült beindítani, szankciókat helyeztek kilátásba, de a rengeteg probléma miatt a határidőt március 15-ére módosították. A törvényalkotó szándéka az adminisztráció csökkentése, az ellátás ütemezése, és ezáltal a várakozási idő lerövidítése volt.

– Ilyen rövid határidővel ez kivitelezhetetlen és felháborító egyszerre – mondta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója. – A rendelet hatálybalépésétől egy hetünk volt a beüzemelésre, működtetésre, ez nem sikerült. Az informatikai rendszerünket felügyelő, gondozó számítógépes céget megkerestük a problémával, a szakemberek dolgoznak az ügyön, az integráción. Az interneten megtalálható OEP-program nem elég, saját kell az újabb adathalmaz feldolgozásához. Viszont, ha nem készülünk el, támogatásunk kétszázalékának megvonásával büntethetnek, ez százezreket, milliókat jelenthet. Ráadásul nem csökkenti, inkább növeli az adminisztrációt.

Korlátozott látogatási tilalom

Az ÁNTSZ az influenzás megbetegedések stagnálása miatt korlátozta az Erzsébet-kórházra vonatkozó látogatási tilalmat. Mától csak a gyerek és a szülészet, nőgyógyászat osztályon fekvők nem fogadhatnak látogatót. Hozzájuk a szokott módon, a portán leadva juttathatnak be csomagot a hozzátartozók. 
Az Egészbiztosítási Felügyeletnek március 15-én kell először jelentést küldeni, ehhez viszont már a hónap elején működnie kell a rendszernek. A vásárhelyi kórház figyel a határidőre. Érdekesség, hogy várólistát egy éve kötelező készíteni, ennek az intézmények egyharmada tesz eleget, köztük az Erzsébet-kórházzal. Osztályaikon általában több hónapos a várakozási idő, de akad olyan is ahol ez nem alakulhatott ki.

– A belgyógyászaton csak néhányan vannak várólistán, mert folyamatosan sürgősségi ellátást végzünk. A betegeket nem küldjük el, így viszont ez az osztály már kétszáz százalékkal túlteljesítette a finanszírozott létszámot. Hiába kérelmeztem a teljesítmény volumenkorlát növelését, a betegforgalmat és az ellátandó lakosság számát nem vették figyelembe.Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

  • 1. mv 2008. február 06. 19:40
    „Nincs lista? Ez is csak a korrupt orvosnak jó mert amint fent lesz a lsta a neten is a betegek pontosan tudják hogy kivel kivételeznek (=ki adott kenőpénzt). Most kamu indokokkal húzzák az időt. Nem csoda hogy melyik kórház jár az élen. :D

    Nem úgy volt hogy Hmvhelyen népirtást végez a kormány és bezár a kórház? :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: sorsdöntő népszavazás lesz március 9-én

Hódmezővásárhely - Nem csak a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése a tétje a március… Tovább olvasom