Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vásárhelyen örülnek a mindennapi testnevelésnek

Általában fél órát tölthetnek a medencében a mindennapos testnevelés keretében a vásárhelyi diákok – így illeszthető be az iskolai rendbe az úszás. Volt olyan vélemény, miszerint ez kevés. Az általunk megkérdezett szülők viszont úgy vélték, a harminc perc is valami, és örülnek az önkormányzat kezdeményezésének.
A vásárhelyi diákok élvezik az úszást, de néha dideregnek. Fotó: Tésik Attila
Hétköznaponként reggelente alig 7 óra után néhány perccel gyülekeznek a vásárhelyi diákok a mindennapos testnevelés keretében a városi strand előtt. Az alsó tagozatos tanulók némelyikét édesanyja, édesapja vagy esetleg a nagyszülő kíséri el. A szeptembertől indult programmal kapcsolatban információink szerint néhány szülő azért kereste a kapcsolatot önkormányzati képviselőkkel, hogy elmondja fönntartásait a mindennapos testnevelés „gyermekbetegségeiről", elsősorban arról, hogy mivel alkalmazkodni kell az iskolai órakezdethez, és az átöltözéshez is idő kell, alig marad idő az úszásra.

A vásárhelyi szülők féltették csemetéjüket amiatt is, hogy a hideg beköszöntével megfáznak a nagy sietségben, hiszen nem sok idő marad hajat szárítani. Ilyen véleményekkel azonban mi a strandnál nem találkoztunk.

Gilics Istvánné kis unokájával várakozott tegnap az uszodánál. Az asszony szerint egyáltalán nem sajnálja, hogy el kell kísérni a kisfiút, és nagyon jó dolognak tartja, hogy rendszeresen úszhatnak a gyerekek. Bár, mint azt az unokájától hallotta, mintegy 30 percet töltenek a medencében, mert az átöltözésre is szánni kell időt, viszont a nagymama szerint már ez is valami. Hasonlóan vélekedett erről egyébként unokája is, aki mint mondta: imád úszni.

Úszásoktatás a vásárhelyi strandon. Fotó: Tésik Attila
Borzasztóan fontos a gyerekeknek, hogy ússzanak – jegyezte meg egy másik szülő, Katalin. Hozzátéve: igaz, hogy a fél óra nem sok, viszont legalább ennyi időt is mozgásra szánnak. Azért is jó dolognak tartja ezt a kezdeményezést, mert sok gyerek csak így ismerkedhet meg az úszással. Óhatatlanul máskor is megfázhat a gyerek, de ha mindennap sportol, erősödik az immunrendszere – jegyezte meg az édesanya.

Fél órát tényleg a vízben töltenek a gyerekek – állapította meg Csókay Miklós testnevelő tanár. A Németh László Gimnázium és Általános Iskola pedagógusától megtudtunk: náluk az első két órában járnak úszni a diákok. Nem híve a dupla órának, igaz, így több időt tölthetnének a gyerekek a medencében, viszont a kisebbeknek elég hűvös a víz, így éppen megfelelő a fél óra, mint ahogy a nagyobbaknak is. A tanulók az uszodai program végeztével a meghosszabbított szünetekben, 20-30 perc alatt kényelmesen visszaérnek a suliba. Az elsőtől a hatodik osztályig ingyenes buszjárattal mehetnek a diákok a Hódtóba. Ezt a lehetőséget egyébként több, az uszodától távolabb lévő általános iskola is kihasználta, a középiskolák viszont nem éltek vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó simításokat végzik a vásárhelyi Kaszap utcán

Már csak a tereprendezés van hátra, és pénteken átadják a Kaszap utcát a laktanya előtti… Tovább olvasom