Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Vásárhelyen szorosabbra húzzák a nadrágszíjat

Hódmezővásárhely - Az elmúlt 18 esztendőben nem volt példa a vásárhelyi közgyűlésen arra, ami csütörtökön történt: a képviselők egyhangúlag elfogadták a költségvetés módosítását. A világot sújtó pénzügyi válság miatt szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, elfogadták a testület ezzel kapcsolatos hat pontját, és az is kiderült: az élményfürdő felépítéséhez ragaszkodnak.
– A pénzügyi-gazdasági válság miatt nekünk is át kell tekintenünk a költségvetést, és takarékoskodnunk kell. Ami nem kötelező önkormányzati feladat, annak anyagi forrásait át kell csoportosítani az általános tartalékba, ami így 560 millió forinttal nő – mondta a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen Végh Ibolya aljegyző.

Lázár János polgármester szerint a város feladata megmenteni a helyi családokat az elszegényedéstől, illetve a kis- és középvállalkozásokat a csődtől. Ennek érdekében javaslatot terjesztett a testület elé, melyben vázolta az önkormányzat által adandó segítségeket. A képviselők egyhangúlag megszavazták a költségvetés módosítását, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Hernádi Gyula szocialista képviselő azt indítványozta, hogy nagy segítség lenne a vállalkozások számára, ha csökkentenék a helyi adóterheiket. A város első embere az adócsökkentés helyett egy úgynevezett káralap létrehozását javasolta, amellyel a bajba jutott cégeket lehetne felkarolni.

A másik fő napirendi pontja a tegnapi közgyűlésnek az élményfürdő építése volt. A képviselők itt is egyetértettek: a 2 milliárd 60 millió forintos beruházást mindenképpen meg kell valósítani, mert nem szabad veszni hagyni a 910 milliós támogatást. A korábbi 8000 négyzetméteres létesítmény helyett 6500 négyzetméterest terveznek, amelynek várható átadása 2010 októbere lenne.

A munkáspárti Havránek Ferenc az 1,2 milliárdos önrész előteremtése érdekében azt vázolta, hogy a város hozzon létre egy részvénytársaságot, s bocsássanak ki a lakosoknak részvényeket, amelyek megvásárlásával a vásárhelyiek is résztulajdonosai lehetnének a leendő fürdőnek. Lázár János ezt a gondolatot azzal vitte tovább, hogy inkább 2009. január elsejétől árulják 1100 forintért a tervezett fürdőbe a jegyeket, amikkel tényleg be is mehetnek majd a vendégek az átadott komplexumba.

A fentieken kívül szó volt még az ülésen tíz helyi épület – többek között a susáni református templom, a polgári fiúiskola, az Aranyági major, a volt zárda – műemléki védelméről.

A testület hat pontja

Az országot is sújtó pénzügyi-gazdasági válságra való tekintettel a vásárhelyi közgyűlés a helyi polgárok, valamint kis- és középvállalkozások védelmében egy hat pontból álló határozatot fogadott el – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János polgármester. Így többek között az önkormányzat minden kötelezettségvállalását felfüggeszti, utasítja intézményeit, gazdasági társaságait a kiadásaik csökkentésére, megvonja a kötelező béren felüli juttatásokat, a 2009-es költségvetésben csak a kötelező önkormányzati feladatok és az uniós támogatással megvalósuló fejlesztések finanszírozása kerülhet be, új segélyezési programot dolgoznak ki és lépéseket tesznek a bajba kerülő vállalkozások megsegítésére.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. félnótás 2008. október 22. 08:13
  „Ez megint mellébeszélés!
  Persze, hogy 2 külön törvény szabályozza a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállását.
  A dolog nem erről szólt, hanem a törvény be nem tartásáról.
  A munkáltatót kellett volna perelni intézményenként, a jegyző kijelentése (!!!) volt ez, de ki pereli be a saját vezetőjét mikor az utasítást pont a jegyzőtől kapta?
  Ezt kellett volna leírnod, ezt megértettük volna (mi buták)”
 • 46. KilgoreTrout 2008. október 21. 17:48
  „A közalkalmazottak és a köztisztviselők jogállását két külön törvény szabályozza, semmi közük egymáshoz.
  Kollektív szerződést pedig nem lehet egyoldalúan módosítani, bárhogy is kommunikálta le ezt a lépést a munkavállalói oldal, nélkülük nem ment volna.
  Továbbra sem beszélek haza, bár látom felesleges ezt ennyiszer leírnom, nem fogjátok fel.”
 • 45. félnótás 2008. október 21. 07:17
  „KilgoreTrout !
  Ha a törvényte betartják, valóban nem lehet megszüntetni az étkezési utalványokat sehol.
  De!
  A közalkalmazottak ruhapénzét anno, a kollektív szerződés melléklete szabályozta.
  Mégis megszüntették a folyósítást! Betartották a törvényt?
  A felvetésekre a válasz, miszerint ez törvénytelen, "Perelje be mindenki a saját vezetőjét".
  Nagyon illetlen dolog a "hozzáértés", ha egyoldalúan nyilvánul meg, és felveti az érzést, hogy a "hozzáértő" hazabeszél.”
 • 44. KilgoreTrout 2008. október 20. 21:32
  „Hopp, a csingilingért bocs mindenkitől
  Csak azt hittem ugyanazt olvassuk Csavokkal:
  Csavok 2008.10.20. 09:40 : "A szuper nevedet meg természetesen ismerem..." Félreértettem.
  Range nem kell. Egyetértünk.
  Emlékpont nem kell. Egyetértünk
  Munkanélküliségi adat honnan van? Kételkedem benne.
  Spóroljunk még.
  Az irodalmi utalásért ismét bocs, nem lesz több. JB007 sem suttyó.”
 • 43. JB007 2008. október 20. 21:16
  „Behalok ezektől a célozgatásoktól. Ne kelljen már minden hozzászólás értelmezésénél a Google-t bújnom: mi a fenét jelent a "Csingilingi"? Most gondolom megkapom, hogy a XX.-XXI. sz. egyik legnagyobb alsó-pakisztáni gondolkodójának kedvenc szavajárása, amit csak a magamfajta suttyók nem ismernek :)”
 • 42. Csavok 2008. október 20. 20:06
  „Csingiling: ez meg mit jelent Vonnegut elméleteiben ?
  Legalább elolvashatnád az írományaimat ha már véleményt nyílvánítsz róluk. Megmondanád hol írtam én valamiféle étkezési utalványokról ? Az emlékpontod fenntartási költségéről és a Range Rover vásárlásának elengedhetetlen szükségességéről értekezz nekem. Hadd tudja meg az a buta, kicsinyes fejem, miért is van szükség új, 25 millás autóra egy porfészek pm-nek ahol a munkanélküliség 10 % felett van ? Miért kell 2 milliárdért strandbővítés, ahol a jelenlegi is súlyos működtetési problémákkal küzdködik és a 25 kilóméteres körben 3 darab sokkal drágább és nagyobb élményfürdőkomplexum épül. Ezekre válaszolj, ezeket kérdeztem eddig is !! Csingilingi-bingili”
 • 41. KilgoreTrout 2008. október 20. 19:30
  „Kedves Csavok!
  Akkor csak egy dolog, amit hirtelen kiragadnék megszorító ötletéseitekből:
  - az étkezési utalványok megszüntetése köztisztviselők részére
  ilyet egész egyszerűen nem lehet, mert törvény írja elő, hogy adni kell.
  Én az ilyen jellegű dolgokra írtam, hogy ha nem ért hozzá az ember, ne dumáljon bele, legalábbis ne úgy, mintha értene hozzá. Mert ugye az senkinek nem jutott eszébe, hogy ezt nem lehet megszüntetni.
  Csingiling.”
 • 40. Csavok 2008. október 20. 09:40
  „"Kilgore Trout" Sajnos ugyanott tartok veled, mint "Fegor"-ral. Elbeszélsz mellettem és nem adsz választ a kérdéseimre, nem indokolsz, nem reagálsz érdemben. Leragadsz a 18 milliónál, pedig én már régen nem arról írok. Szerinted minek van ez a fórum, ha nem mondhatunk véleményt csak arról amihez tökéletesen értünk ? Csupa toronyalatti vitatná meg az interneten nézeteit?
  Te is mondhatod azt, hogy rosszul hőkezeltem meg az ARNE acélt és ha igazad van akkor újracsinálom grátisz. Neked nem kötelességed érteni például a hőkezeléshez , de attól még lehet véleményed a hőkezelő munkájáról, vagy nem ?
  Nekem nem az a bajom veled, hogy más a véleményed hanem az érdemi (megindokolt, bizonyítékokkal alátámasztott) vita hiánya bosszant.
  Üdv.: Csavok”
 • 39. KilgoreTrout 2008. október 19. 21:19
  „Kedves Csavok! Jól felbosszantasz, de egyben szűklátókörűséged szórakoztat is.
  Örülök neki ha ismered nevem eredeti viselőjét. Ha figyelmesen olvasol, rájöhettél, hogy nagyon nem érdekel, hogy tudod e ki az a Trout, vagy sem. Én például nem tudom a csavok mit jelent, de nem is érdekel, teljesen lényegtelen milyen név alatt írogat az ember. Nem tartalak műveletlennek, de ha annak tartanálak sem lenne lényeges.
  Leírtam, hogy nem dolgozom a hivatalban, sem egyetlen más hozzá köthető szervnél sem. Egyszerűen csak van véleményem, ami jelen esetben nem egyezik a tiéddel. Ezt te nem tudod feldolgozni, sajnálom, a világ ilyen.
  Nagyon jó a példád: én nem tanácsolok neked semmit a ko 33 ti ről, mert nem értek hozzá. Talán neked sem kellene okoskodni olyan dolgokról, melyekhez nem értesz. Biztos vagyok benne, hogy ha te lennél vezető beosztásban, te is csomó olyan dolgot csinálnál, ami szerinted helyes, mások viszont helytelenítenék. Én nem kicsinylem le a 10-20 milliót, örülnék neki ha lenne ennyim, egyszerűen csak demagógia azt állítani, hogy számít bármit is, vagy bárkinek a városban jobb lenne, ha Lázár nem vette volna fel azt a költségtérítést.
  Kicsit több tolerancia neked sem ártana. A google segít megfejteni mi az.”
 • 38. Csavok 2008. október 19. 19:49
  „"KilgoreTrout" Továbbra is áll, remek nevet vettél fel. Nem csodálom, hogy a másik felet balosnak és műveletlennek tartod ez nagyon jellemző lehet rád az eddigi hozzászólásaidból ítélve. Nem vagyok sem jobbos sem balos, utálom a politikusokat, mert fertelmes, undorító férgek, legalább is a maiak, mindkét oldalon. A szuper nevedet meg természetesen ismerem, de ha nem ismerném akkor beütném a keresőbe és 38 ezer találatot kapnék rá. Elképzelhető ez a képesség rólam szerinted ?
  A tippekről pedig csak annyit, ha régebb óta figyeled a hozzászólásaimat akkor észrevehetted volna, hogy sokszor próbálok javasolni megoldásokat. Valószínűleg teljesen hiába és különben is szerinted az a megoldás, ha a pm elpocsékol eszméletlen összegeket marhaságokra és utána jön a válság akkor én adjak ötleteket a takarékosság módjáról és forrásairól. Kértem én tőled tanácsot arról, hogyan hőkezeljem meg például az ARNE nevű acélt vagy milyen módon hegesztessem össze a korrózióálló KO 33 Ti nevű anyagot.
  Az ördög vigye el őket, találják ki maguk a takarékosság módját.
  Különben is látható mennyire impotens banda az egész gyülekezet: még újabb adósságba viszik bele a várost ezzel a fürdőbővítéssel. Ezt se tudja a szuperman-ed a fullajtárjával normálisan működtetni, de építtet még hozzá 2 milliárdért, hogy hátha majd a nagyobbat tudja az az ökör irányítani.
  Gratulálok neked meg a hozzád hasonlóknak(lehet jobb és baloldali is), támogassátok csak az idióták gyülekezetét.
  Egy dolog dühít csak a hozzászólásodban: A 10-20 milliók lekicsinylése. 10*20millió=200millió ez is csekély összeg ? Hányszor 10-20 milliót költ el barátod, a városi zseni marhaságokra ? Te biztosan tudod mennyi a híres emlékpont havi fenntartási költsége ? Osztd már meg velünk ! Zárjuk be fél évre, mennyi lesz a megtakarítás ?
  Miért is kellett 25 millióért Range River-t venni, meg tudod indokolni. Ez a példamutatás abszolut hiánya. Erről beszélek én nem a törvényességről, hanem az erkölcstelenségről.
  Érted ??? szupernevű kolléga !”
 • 37. exe 2008. október 19. 07:02
  „Eladják talpunkalol a földet.
  Kilhet írni országhatárainkra..Zákánytól-Hegyeshalomig
  MAGYARORSZÁG ELKELT!”
 • 36. mackó 2008. október 18. 15:49
  „Igazán jó olvasni, hogy mindnyájan tudjátok, hogy mit kellene csinálni min kellene spórolni.Egyetértek veletek csak az a baj, hogy jl nem tudja vagyis tudja majd a lakosságon spórol. Jó ötleteitek van ne használja annyit a város pénzéből vett luxus autókat, ne fizessen a soffőrnek. Minek 3 alpolgármester spórolhatna rajtuk ha lecsökkentené egyre.Nem kellene ennyi eszem-iszom ahol hülyére isszák magukat az adófizetők pénzén. ezek csak apróságok. Nem kell élményfürdő hiszen nincs senki a strandon bár a polgármester milyen előrelátó azt mondta a közgy. hogy már lehet venni a jegyeket a belépőket az élményfürdőbe. Szerintem ezen a pénzen nem gazdagszik meg jobban ,mivel nem sok ember veszi meg előre. Milyen hülye ötlet.”
 • 35. KilgoreTrout 2008. október 18. 15:18
  „Köszi kukucs, építő jellegű volt.”
 • 34. kukucs 2008. október 18. 13:19
  „Ötletet vársz? Menj a p...ba!”
 • 33. KilgoreTrout 2008. október 18. 13:14
  „Kedves Csavok!
  (Az, hogy a nevemmel nem tudsz mit kezdeni, nem fontos, hiszen nem kell mindenkinek ismernie a 20. század egyik legnagyobb amerikai gondolkodójának műveit. Témánk szempontjából ez teljesen lényegtelen.)
  Szögezzünk le néhány dolgot:
  nem ülök a torony alatt
  nincs gazdám
  nem kapok pénzt itteni írásaimért.
  Bármennyire is nehéz ezt neked elfogadni, 18 milla a költségvetésben jelentéktelen. De nem is ez a problémám ezen összeg állandó felemlegetésével, hanem az, hogy bár a felvételének etikusságát valóban lehet vitatni, törvényességét nem. És ez nem vélemény, ez bizony tény, akár tetszik neked, akár nem. Félek nem csak Lázár élt ezzel a törvényi lehetőséggel, hanem a másik oldalról is sokan.
  Jajj, bocs, elfelejtettem, hogy a másik oldalt nem illik itt bántani, mert rögtön csaholó kutya és talpnyaló lesz az emberből.
  Ötleteket pedig pont tőled, és a veled "együttgondolkodóktól" várok, nem én akarok adni. Mert tudod nincs annál könnyebb, mint hibákat találni, baszogatni. Írd le, te mit, hogyan tennél, írj ötleteket, javaslatokat, ne mások nevét cseszegesd, és ne személyeskedj.
  Gondolom az államháztartás működéséről, az önkormányzatok gazdálkodásáról, a pártfinanszírozásról, a közbeszerzésről, a közalkalmazottak és köztisztviselők díjazásáról és egyéb releváns jogszabályokról részletes ismeretekkel bírsz, így nem fog gondot okozni néhány demagógiától mentes érdemi ötlet megfogalmazása.”
 • 32. félnótás 2008. október 18. 12:42
  „Pl: -Ne a város (mi) fizesse a pártfunkcik kajcsiját-tütüjét amikor a városunkba érkeznek nagyot mondani, mint évek óta gyakorlat.
  -A jutalmak szünjenek meg abban a szűk körben, akik eddig a komoly összegeket kapták.
  -A pártirodák fenntartásának nayagi oldalait is közszsemlére tehetnék.
  -A Fidesz kampánykiadások a Fidesz pénzéből legyenek finanszírozva, (Szuperpress és többiek)
  -Mi szükség van ennyi alpolgármesterre? ( tiszteletdíjak)
  -Ha már a közalkalmazottak nem kapnak étkezési hozzájárulást és ruhapénzt évek óta, ("váltságköltségvetés miatt" bnevű szöveg alapján) ne kapjanak a köztisztviselők se!
  Csak néhány példa az "...ezerszer felsoroltakon kívül"”
 • 31. Sanyika2 2008. október 18. 12:11
  „Csavok mondanál egy pár költségcsökkentési lehetőséget a már ezerszer felsoroltakon (Rapcsák-szobor, Emlékpont, 18 milla, stb.) kívül? Ezek is jók, de ezeken kívül még valami? Egyébként Vonnegut. Mond ez a név valamit?”
 • 30. Csavok 2008. október 18. 11:44
  „"KilgoreTrout" Remek neved van és annál még remekebb ötleteid !
  Sorolj már fel néhány megtakarítási lehetőséget, de olyanokat amelyek a gazdád pénzpusztítását is csökkentik. Ne csak az átlagpolgár szívjon miatta okostóni !
  Gondolom ott ülsz a torony alatt és húzod a pénz rendesen. Pénzért okoskodsz itt mint a józan ellenpont a sok hőzöngő között, ugye ?
  Tudod miért emlegetjük a 18 milliós költségtérítést és a három nagy autót állandóan, ha nem akkor megválaszolom annak a valóságtól elrugaszkodott, remekül élő agyadnak: Mert az emberek azt látják és helyesen, hogy a híres gazdád hülyeségekre (emlékpont, rapcsák szobor, új 25 milliós terepjáró...stb) szórja a pénzt és utána költségmegtakarításról szónokol. Példát kellene mutatni ennek a kölöknek, nem pedig álszenteskedni.
  Mi az hogy: " És most ne autóval meg ilyen piti összegekkel gyertek." Ilyen piti összegekből jönnek össze a tíz és százmilliók kedves kimondhatatlan nevű fórumozó.
  Várom az ötleteided !!
  Amúgy "orbit"-nak(10) teljesen igaza van !
  Ez most kapóra jött neki , mert erre a pénzügyi válságra kenhet mindent a kis ravasz róka !”
 • 29. kispolgári csökevény 2008. október 18. 07:30
  „Lázár olyan, mint gyurcsány. Már csak egy városi csúcsértekezlet hiányzik a repertoárból!”
 • 28. Bérmunkás 2008. október 18. 07:25
  „Egyetértek jboo27!!

  Tudod régen is kötelezővé tettek dolgokat a közalkalmazottak és a köztisztviselők részére. De akkor jobban működött az érdekvédelem. Ma a torony alatt kiadják parancsba, hogy a közalkalmazottak menjenek azonnal az Emlékpontba, mert különben senki nem jelenne meg - és mennek, mert Lázár Úr egyszemélyben a "munkaadó". Most csak azt várom, hogy mikor lesz kötelező mindenkinek meglátogatni legalább egy héten egyszer az új élményfürdőt, hogy ne legyen deficites, mint a mostani strand.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamosok járnak a vásárhelyi panelben

Hódmezővásárhely - A 77 éves lelkipásztor gyermekkora óta a vasútmodellezés szerelmese. Tovább olvasom