Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vásárhelyen télen sem pihennek a tárolókban a kerékpárok

Télen kerékpár, nyáron meg a jó öreg Simson – vallja Bálint László. A 79 esztendős férfihoz hasonlóan rengeteg vásárhelyi dönt úgy, hogy a nagy hidegben sem válik meg biciklijétől, azzal megy mindenhová. A mínusz 10–15 fokos hidegben is kerekeznek a városban. Azt mondják, ez nem olyan nagy dolog, csak jól fel kell öltözni.
A 79 éves Bálint Lászlót a hideg nem, csak a jeges út tartja vissza a biciklizéstől. Fotó: Tésik Attila
A laikusok azt hiszik, hogy a bicikli tipikusan nyári jármű. A mínusz 10–15 fokos hidegben Vásárhelyen sétálva ezt a megállapítást azonnal megcáfolják a helyiek. Most sincs sokkal kevesebb kerekező az utcákon, mint a többi hónapban.

– Tizenöt esztendeje vásároltam ezt a biciklit. A szakmám géplakatos, így magam bütykölgetem, ha elromlik. A világért sem cserélném le egy modernebb drótszamárra – mutatta járgányát Tótfalusi Péter.
A középkorú férfi szerint a hideg nem jelent neki akadályt. Két pulóverrel többet vesz fel, valamint legfelülre egy vízhatlan széldzsekit. Ez azért kell, hogy ne ázzon át, és a hideg levegő is nehezebben járja át a testét. Szerinte a téli kerékpározáshoz a legfontosabb az ötujjas kesztyű. Azért kell ilyen, mert csak így lehet pontosan kezelni a féket vagy az újabb kerékpárokon a váltót.

– Nyaranta egy öreg Simsonnal járok városszerte. Télen pedig előkerül az a húszesztendős Csepel bicikli, amit még a lányomnak vettem, mikor iskolás volt. Most már dolgozik, így magának vásárolt egy újat, és én megkaptam tőle a régit – árulta el Bálint László.
A 79 éves bácsi korábban egy kopáncsi tanyán lakott, ahová Danuviájával vitte állatainak a tápot. Ahogy megöregedett, beköltözött a városba, a Kistópart utcába.
A kétkerekűről azonban most sem mondott le. Laci bácsit a hideg nem zavarja, csak a jeges úttól fél. Egyszer akkorát esett, hogy egy hétig nem bírt lábra állni. Azóta a bicikli a kamrában pihen, ha jég borítja a vásárhelyi utakat.

Ügyeljenek az autósok is

– A nagy hidegben magukat minél jobban összehúzva ülnek a nyeregben a kerékpárosok. Emiatt nem olyan körültekintően közlekednek. Így a téli hónapokban az autósoknak jobban kell ügyelniük rájuk – nyilatkozta Keczkó Péter őrnagy, a vásárhelyi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Vásárhely hatalmas külterülettel rendelkezik, ahonnan sokan kerékpárral járnak be a városba. A helyi rendőrök ezért fokozottan ellenőrzik a külterületi utakat. Nemrég fényvisszaverő mellényeket osztottak szét a kerékpárosok között. Ebben a mellényben akár 100-150 méterről is észreveheti a járművezető a biciklist. Külön vigyázzanak az autósok az idős kerékpárosokra. A kerekezők az út szélén felhalmozódott hó, latyak miatt az úttest közepéhez közelebb közlekedhetnek. Ilyenkor célszerű nagyobb oldaltávolságot tartani előzés során.

Molnár Hajnalka ilyenkor is kerékpárral közlekedik. Mivel még túl fiatal, így nincs jogosítványa, buszozni pedig nem szeret. Mountain bike-ján elöl-hátul van kosár, így bevásárolni is ezzel megy. Szerinte azért is jó kerekezni – legyen bármilyen hideg, csak ne essen semmi – mert így jókat el lehet dumálni barátnőivel, akik szintén vele tekernek.

Egy fekete fejkendős nénike támaszkodott péntek délelőtt a Kossuth tér sarkán idős szovjet kerékpárja kormányára. A vázon átdobva egy nagy zsák feküdt, a csomagtartóra egy papírdoboz volt erősítve, a kormány két végén pedig egy-egy szatyor lógott.
– Tudja, akkor cipelek ennyit, mikor jönnek a lányomék. Kishomokon lakom, ahol nincs bolt a közelben. Budapest mellől érkezik a család, muszáj őket valami finomsággal várni. A dobozban egy csirke és egy kacsa lapul, a zsákban pedig mindenféle zöldség – mesélte.

Kézben ennyi mindent nem tud cipelni, ezért marad a kerékpár. Hiába múlt már hetvenesztendős, de nem esik nehezére a kerékpározás, még télen se. Szerinte azért, mert edzésben van. Ugyanis naponta 15-20 kilométert lekerekezik, mire mindent elintéz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gumicsont lett Havránek összeférhetetlenségi indítványa

Ott folytatták tegnap kora reggel a vásárhelyi képviselők, ahol a múlt héten abbahagyták: kétórás… Tovább olvasom