Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Vásárhelyi délelőtt a Szegedi Ítélőtáblán

A Szegedi Ítélőtáblán sem ért véget szerdán a Keviép ügyvezetőjének Lázár János polgármester ellen indított személyiségi jogi pere.
A Szegedi Ítélőtáblán sem ért véget szerdán a Keviép ügyvezetőjének Lázár János polgármester ellen indított személyiségi jogi pere. A bíró hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, s tanúként idézteti a polgármester titkárnőit. Egy másik vásárhelyi ügy végére viszont pontot tettek: a tábla helyreigazításra kötelezte a Szuper Riport nevű magazint, mert alaptalanul állította, hogy Havránek Ferenc képviselő apjának köze volt a vásárhelyi zsidók elhurcolásához.

„Vásárhelyi délelőttöt" tartottak szerdán a Szegedi Ítélőtáblán. Sághy László elnök tanácsa két politikához kötődő ügyet is tárgyalt. Az első személyhez fűződő jog megsértése miatt indított per, amelyet Miklóssy Ferenc, a Keviép ügyvezetője kezdeményezett Lázár János vásárhelyi polgármester ellen. A történet a bíróság előtt ismét elhangzott: 2002 augusztusában a Keviép arra vállalkozott, hogy fedett uszodát épít a városban, erről szerződést is kötettek a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Hódstranddal. A létesítmény átadása 49 napot csúszott, de a kivitelező olyan pótmunkákat is elvégzett, melyek nem szerepeltek a megállapodásban. A pluszköltségeket a cég meg akarta kapni, a város nem akart kifizetni. Ezért a felek több alkalommal is bírósághoz fordultak, de nem sikerült megállapodniuk.

Tavaly júniusban a Szuper Riportban megjelent egy írás, melyben Lázár János elmondja, négyszemközt találkozott Miklóssyval, aki „mutyizásra" akarta rávenni, azaz, nem törvényes alkut ajánlott. Ő ezt elutasította, ezért a cégvezető megfenyegette őt. Miklóssy viszont nem is emlékszik ilyen megbeszélésre, és beperelte a polgármestert, mert szerinte a politikus megsértette az ő személyiségi jogait, valamint cégét rossz fényben tüntette fel. Első fokon neki adtak igazat, de a polgármester fellebbezett.

Az ítélőtáblán szerdán hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet. Ezen kívül a folytatásban tanúként kívánják kihallgatni a polgármester két titkárnőjét, mivel ők a kérdéses időpontban látták bemenni főnökük irodájába a cégvezetőt, de első fokon nem tettek vallomást.

A következő per végére viszont pont került. Havránek Ferenc vásárhelyi sajtó-helyreigazítási kérelmét helyben hagyta az ítélőtábla, s fellebbezésnek helye nincs. A tanács ugyanis nem találta bizonyíthatónak, hogy a városatya édesapja valóban elkövette azt, amit a lap állított.

A képviselő azért perelte be a Szuper Riportot, mert az újság 2007. június 15-i számában azt írta, hogy az apja – aki tényleg tagja volt a nyilas pártnak – a második világháborúban közreműködött a vásárhelyi zsidók elhurcolásában. Havránek a cikkhez közölt fotót is sérelmezte. Ezen nyilasok sorakoznak, a képaláírásban az áll, a nyilas feljelentők besegítettek a zsidók elhurcolásában. Mint kiderült, a kép nem Hódmezővásárhelyen készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonjátszótér vásárhelyi a Borz utcában

Hódmezővásárhely - Az ártéren lévő csatornát bélelnék ki azokkal az óriási betonelemekkel, melyek… Tovább olvasom