Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Vásárhelyi diák tíz hónapja Tajvanon

Hódmezővásárhely - Fegyelmezettebbek az emberek, a diákok számára a tanulás a legfontosabb – tapasztalta a vásárhelyi Bozsér Kata, aki cserediákként tíz hónapot töltött Tajvan fővárosában, ahol a legjobb iskolai lövésznek bizonyult. Rossz élménye is akadt: ellopott SIM-kártyájával hatalmas telefonszámlát csinált egy szobalány.
Tíz hónapot töltött Tajvan fővárosában Bozsér Kata, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium harmadikos diákja, rotarys cserediákként. Két héttel hamarabb jött haza a tervezettnél, azután, hogy az utolsó őt vendéglátó család indonéz szobalánya ellopta Kata magyar SIM-kártyáját, s azzal tetemes telefonszámlát csinált. Persze botrány lett belőle, amelyet a Rotarynak kellett elsimítania. A történtek ellenére a vásárhelyi diáklány élete eddigi legszebb élményének tartja a kint töltött időt.

– Bécsből 17 órás repülés után jutottam el Tajpejbe, ahol szokatlan nagy meleg és magas páratartalom fogadott. Az ottani éghajlat miatt karácsonykor például 27 fok volt. Tíz hónap alatt a leghidegebb napon sem volt 14 foknál hűvösebb, én meg nagyon fáztam, ugyanis nincs fűtőtest a lakásokban – mondta első benyomásait. Kata szerint a legnagyobb különbség köztünk és a tajvaniak között az életfelfogásunkban van. Számára ott a legszembetűnőbb a felnőttek tisztelete mellett az volt, hogy az iskolai egyenruhás diákoknak a tanulás a legfontosabb, a reggel 8-tól délután 5-ig tartó suli után hazasietnek – tanulni.

Bozsér Kata és Chen Sonia a Bethlen előtt. Cserediákként találkoztak. Fotó: Tésik Attila
Bozsér Kata és Chen Sonia a Bethlen előtt. Cserediákként találkoztak.
Fotó: Tésik Attila

– Az iskolában nagy a fegyelem, hetente háromszor például az udvaron kellett osztályonként felsorakoznunk. Közösen elénekeltük a himnuszt, tisztelegtünk a zászló előtt és meghallgattuk az igazgatói intelmeket. Részt vettünk honvédelmi oktatásban is, a lányok közül például én lőttem a legjobban a puskával. Nem csodálkozom, hogy a felnőttek is nagyon fegyelmezettek, betartják a szabályokat, nem keresnek kiskapukat, mint itthon. Csak a közlekedési szabályokat szegik meg.

Tajvani szemmel

Egy hónapja érkezett Vásárhelyre a bethlenes órákat látogató Chen Sonia. A tajvani cserediák éghajlatunkat kicsit hidegnek, ételeinket finomnak, míg az iskolai életet nagyon másnak találta. Legnagyobb meglepetésére nincs egyenruha az iskolában, s a suli sokkal lazább, mint odahaza.

A tajvani diákok sokkal több és sokkal változatosabb tantárgyakat hallgatnak, de az órarendjüket is maguk állítják össze. Kata így tanult sütés-főzést, kínai festészetet és kalligráfiát. Az angolul és franciául beszélő diáklány odakint tanár segítségével és nem kevés szorgalommal megtanult valamennyire kínaiul.

– Mindenütt nagy a tisztaság, viszont Tajpejben senki sem lakik kertes házban, mindenki panelszerű épületekben él – mondta. – Láttam a világ legmagasabb épületét, megnéztem a 3500 méteres hegyeket és a tengerpartot, megszerettem az ételeiket, s egy iskolai kiránduláson Japán fővárosába utaztunk. Tokió annyival tisztább és rendezettebb Tajpejnél, mint Ausztria Magyarországnál – mondta Kata, aki diplomata szeretne lenni, s szívesen visszatérne Tajvanra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymedve-gerendát cserélnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A következő hónapokban megújulhat a Dél-Alföld egyik legismertebb szélmalma, a… Tovább olvasom