Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Vásárhelyi edzőtábor a svéd pillangóemberrel

A svédek úszólegendája, Sydney olimpiai bajnoka, Lars Frölander Vásárhelyen edzőtáborozott Uddevalla város 73 fős úszóküldöttségének egyik vezetőjeként. Frölander, aki eddig 6 olimpián vett részt, lapunknak Vásárhellyel kapcsolatos élményeiről is mesélt.
– A sydney-i olimpia 100 méteres pillangóúszásának fináléja volt az aznapi úszódöntők legjobban várt száma – emlékezett a 15 évvel ezelőtti eseményre Lars Arne Frölander svéd úszó, aki a 32 ezres Uddevalla 73 fős küldöttségével edzőtáborozott a vásárhelyi fedett uszodában a héten.

– Hallottam 17 ezer ember üvöltését, buzdítását, az esélyesnek két ausztrál, Michael Klim és Geoff Huegill számított. Mikor célba értem, nagy csend támadt, sejtettem, azért, mert nem hazai kedvenc nyert. Amikor felpillantottam az eredményjelzőre, láttam, az én nevem előtt szerepel az 1-es szám, 52 másodpercet úsztam, ez új Európa-rekord volt – mondta az 1974-ben Bodenban született sportoló.

Lars Frölander csúcstartó az úszók között, 1992-től 2012-ig, Barcelonától Londonig eddig hat ötkarikás játékon szerepelt – nem zárja ki a 2016-os riói részvételt sem! –, és a már említett arany mellett 2 ezüstöt szerzett váltóban, valamint nyert Európa- és világbajnoki címet is.

Lars Frölander a vásárhelyi fedett uszodában. A szerző felvétele
Lars Frölander a vásárhelyi fedett uszodában. A szerző felvétele

Elmondta: Barcelonában találkozott a két magyar úszólegendával, Darnyi Tamással és Egerszegi Krisztinával. Utóbbiról, aki többször részt vett svédországi viadalokon, azt mondta: a hátúszás legtökéletesebb technikáját valósította meg. Ha akkoriban úgy lehetett volna fordulni és olyan úszódresszek lettek volna, mint manapság, még most is ő tartaná a világrekordot. Megemlítette: Gyurta Dániel és Hosszú Katinka is népszerű és nagy tekintélyű Skandináviában.

Lars 10 évesen kezdett úszni, és 14 esztendős koráig azzal párhuzamosan jégkorongozott és focizott, utána vált komolyabbá a vizes sport. Jelenleg edzőként szinte egész Svédországban dolgozik, kutatja a tehetségeket. Uddevalla város úszóklubja 1100 taggal rendelkezik, ebből 150-160 versenyző. Az önkormányzaton kívül a szülők és a helyi vállalatok támogatják, a tagdíj is jelentős bevétel.

Lars Arne Frölander gyerekkel Fotó: Imre Péter
Lars Arne Frölander gyerekkel Fotó: Imre Péter

– Infrastruktúrában nem tartozunk az élvonalhoz: országunkban főként 25 méteres fedett medencék épültek, többnyire a 60-as években. Mára elavultak, mostanában kezdődött az átépítésük – árulta el. Azzal folytatta: Budapesten már kétszer járt, Vásárhelyre most jött először, az uddevallai klub vezetője hallott erről az edzőtáborozási lehetőségről. – Hangulatos, csendes település Vásárhely, hasonlít Uddevallára, nagyjából a mérete is akkora. Többször sétáltunk már a városban, engem megfogott a régi házak szépsége, harmóniája – mondta Lars Frölander.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különjárat viszi a zöldhulladékot

Fél éven át különjárat szállítja el a zöldhulladékot a vásárhelyi háztartásokból –jelentette be a tegnap Kovács Pál. Tovább olvasom