Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vásárhelyi festmények a fővárosi kiállításon

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Tornyai-múzeum tulajdonában lévő Patay László-festmények közül négyet ma egy budapesti kiállításra szállítanak. A képekből egy, a Mementó című az Emlékpontban, egy az Alföldi Galéria raktárában, kettő pedig a ráckevei képtárban van, ahová tartós letétbe helyezte a vásárhelyi múzeum. A festmények decemberig maradnak a fővárosban.
Mesterem, Szőnyi címmel kiállítás nyílik szeptember 20-án a budapesti KOGART Házban. Az érdeklődők a XX. század magyar művészetét meghatározó Szőnyi István és tanítványa, a Vásárhelyhez is kötődő Patay László műveiből láthatnak válogatást.

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum tulajdonában több Patay-kép is van. A fővárosi tárlat kurátora, Fertőszegi Péter művészettörténész ezért felvette a kapcsolatot az alföldi város intézményével, mert négy festményt kölcsön szeretne kérni. Sikerült a megegyezés, így a festményeket ma Budapestre szállítják.

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központtól kapott tájékoztatás szerint négy Patay-festményt visznek el. Az Emlékpont galériájában látható a Mementó, az öt esztendeje elhunyt festőművész ezt 1989-ben festette. A megrázó erejű alkotás ihletője az 1956-os forradalom volt. A festményen két áldozat fekszik: egyikük vörös, másikuk pedig piros-fehér-zöld zászlóval van letakarva. A Madách emlékére című képet jelenleg elzárva tartják a nagyközönség elől. Az Alföldi Galéria raktárában lévő kép nagyméretű, közel hat négyzetméteres.

A másik két kép jelenleg is ki van állítva, csak nem Vásárhelyen, hanem Ráckevén. Ugyanis az ottani képtárt kérte és kapta is meg, tartós letétbe. Az egyik, az Emlékmű nagyméretű, olajtemperával farostlemezre festett alkotás. A Barcsay című pedig Patay másik mesterének, Barcsay Jenőnek állít emléket.

A négy vásárhelyi Patay-festmény, valamint a Mesterem, Szőnyi kiállítás többi munkáját november 25-éig nézhetik meg a látogatók Budapesten. A négy vásárhelyi mű decemberig marad a fővárosban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A '80-as évek menői Vásárhelyen

Vásárhelyen találkoznak szombaton és vasárnap a nyolcvanas évek sikeres autóversenyzői, akik… Tovább olvasom