Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Vásárhelyi iskolák, új funkciókkal

Hódmezővásárhely - Több vásárhelyi iskola ürült ki, kapott új funkciót, költözött máshová az elmúlt években. Legutóbb a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola épületét kezdték bontani, helyén rekreációs parkot alakítanak ki.
A legfrissebb iskolasztori Vásárhelyen az egykori Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola épületének bontása. Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a közelmúltban kezdték, helyén a jelenlegi állás szerint rek-
reációs parkot alakítanak ki. A történet 2007 júniusában, a Gregus és a Kossuth összevonásával kezdődött, az intézmény a Gregus Máté nevet örökölte, és a 2010/11-es tanévtől a József Attila Általános Iskola Árpád utcai telephelyére költözött. 2007-ben a Németh László Gimnáziumot és a József Attila Általános Iskolát is összevonták, az egyesült intézménynek még két osztálya van az Árpád utcán, a többi helyet a felújított épületben a Gregus-diákok és -tanárok foglalták el – tudtuk meg Mucsi Lászlótól.

A polgármesteri hivatal városfejlesztési és építéshatósági irodájának vezetője elmondta: a Kossuth egykori épületével kapcsolatban műszaki problémák merültek fel, beázott, penészedett, ami az egészségre ártalmas – ezért volt indokolt a kiürítése, majd a bontása.

A sok vitára okot adó, Vöröskereszt utcai épület üresen áll. A szerző felvétele
A sok vitára okot adó, Vöröskereszt utcai épület üresen áll.
A szerző felvétele

Több mint 2 éve zárult az együttműködés a vásárhelyi önkormányzat és a Generál Média Kft. között, amelyet még 2007-ben kötött a köz-
gyűlés a céggel. A szerződés értelmében a kft. bannerekért – azaz internetes hirdetésekért – cserébe megkapta a város egyik volt oktatási intézményének, a Vöröskereszt utca 5. szám alatti Testnevelés Tagozatos Általános Iskolának, illetve a Lisztnek az épületét. A kft. tulajdonosai vállalták a felújítást, erre többször kértek a várostól haladékot. A rekonstrukció elmaradt. A bannereket azonban teljesítették, így az iskolaépület a Generál Média Kft. tulajdonába került. A cég ellen indított végelszámolás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 64 millió forint, míg az egyik pénzintézet 60 millió forintos jelzálogjogot jegyzett be az ingatlanra. Azóta, még tavaly, a tulajdonos H. testvéreket letartóztatták.

A Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola 2012-ben költözött ki a Kálvin János térről és tette át székhelyét egy Mária Valéria utcai kibővített telephelyre, illetve a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ új épületszárnyába, a zenetermekbe, a színháztermet is használják. A több mint 2 éve üresen álló épületet felújítják – a megyei kormányhivatal 240 millió forintot fordít pályázatból a munkákra, míg az önkormányzat 900 millióval járul ehhez hozzá –, és szeptembertől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Csongrád megyei kirendeltségének ad majd otthont.

A Corvin Mátyás Szakközépiskola sem maradt a helyén, a Bartók Béla utcáról a Városház utca 1. szám alá, az egykori SZTK-ba költözött. A Bartók Béla utcai épület használati jogát az önkormányzattól megkapta a katolikus egyház, felújítására 700 millió forintot szánnak, amelyből 100-at az egyház, 600-at, kormányzati forrásból, a város biztosít – mondta el Mucsi László. A szakember még közölte: a héten várhatók a tervek, és szeptemberre el kell készülni a munkákkal, mert már jönnek a diákok a zsúfolttá vált katolikus általános iskolából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási csalás miatt ítélték el az egyetemistát

Három év próbára bocsátotta a Szegedi Törvényszék a vásárhelyi Tóth Ernő egyetemistát választási csalás miatt. Tovább olvasom