Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Vásárhelyi istálló romos fala veszélyezteti a gázellátást

Hódmezővásárhely - Egy istállófal veszélyezteti a vásárhelyi Királyszék utca két házának gázellátását. A vezetéket annak idején a most összedőlőben lévő falra szerelték. Az építésügyi hatóság bontásra kötelezte az istálló tulajdonosát.
Kidőlni készül annak a használaton kívüli, Királyszék utcai istállónak a fala, melyen az a gázcső fut, amin keresztül a szomszédok is kapják a gázt. A Királyszék utca 65. szám alatti ház utcafront felőli istállója öt esztendővel ezelőtt kezdett megroggyanni, s az épület mára annyira megdőlt, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat. Az egykor a falon vezetett gázcső egyik rögzítő bilincse már ki is fordult a falból, az ugyanis elmozdult alóla.

Az épület rendbehozatalát vagy lebontását már hosszú évekkel ezelőtt kérte a 63. szám alatt élő szomszéd, ám Herczegh Pál több mint öt esztendő után sem jutott semmire. Az istálló tulajdonosa, akit többször is kerestünk, de sosem találtuk otthon, évekkel ezelőtt azt ígérte, hamarosan lebontja az épületet.

Herczegh Pál a szomszéd kidőlő istállófalánál. Már öt éve segített volna lebontani.
Fotó: Karnok Csaba

Herczegh Pál többször is kérte a Dégáztól, hogy tegyenek valamit ez ügyben, mert fél, hogy eltörik a gázcső. Két évvel ezelőtt – mondta – kinn is jártak a helyszínen a gázos szakemberek, akik azt mondták, a földben kellene futnia a vezetéknek. Aztán elmentek, s azóta nem történt semmi. Herczegh Pál három hatalmas vascsövet betonoztatott a fal elé, hogy azok talán megfogják a falat, ha eldől. Az istálló tulajdonosánál nemrégiben elzárták a gázt, s az utcai vezetéken egy új, elzáró szelepet helyeztek el. A szelep ottjártunkkor jól hallhatóan és érezhetően eresztette a gázt.

– Évek óta nem merek beállni a bejárómra, tartok attól, hogy az autómra dől a fal, most meg már attól is, hogy meggyullad valamitől a szivárgó gáz – tette hozzá Herczegh Pál.

Balla Eleonóra, a Égáz-Dégáz kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: a falon futó gázcső a lakók tulajdona. A szolgáltató levélben szólítja fel az istálló tulajdonosát, hogy hárítsa el a veszélyes helyzetet, mást azonban nem tehet. A szivárgást viszont soron kívül megszüntetik.

Megállapították az omlásveszélyt

A vásárhelyi polgármesteri hivatal és az építésügyi hatóság soron kívül intézkedett: tegnap helyszíni szemlén állapították meg az omlásveszélyt, így bontásra kötelezik a tulajdonost. A cső nyomvonalát pedig átterveztetik a gázszolgáltatóval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi kórházban már hétfőtől nincs vizit- és napidíj

Hódmezővásárhely - A szociális népszavazás eredményének ismeretében Hódmezővásárhelyen hétfőn már… Tovább olvasom