Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Vásárhelyi katonatoborzó

Elsősorban lövészeket, aknavető- és páncéltörő-kezelőket, valamint gép- és harcjárművezetőket várnak a vásárhelyi laktanyába. Jelenleg két-háromszáz fő hiányzik a szerződéses legénységi állományból. Emiatt szerdánként toborzónapokat tartanak. A katonák kezdő fizetése nettó 75-80 ezer forint.
Az egyenruhásokon kívül több civil is megfordult tegnap délelőtt a vásárhelyi laktanyában. Az egyik előadóteremben mintegy húszan foglaltak helyet, s hallgatták Csécs Tamás századost. A személyügyi részleg beosztott tisztje a szerződéses katonáság előnyeit ecsetelte, ugyanis toborzónapot tartottak a létesítményben.

A szerződéses legénységi állományból két-háromszáz fő hiányzik. Elsősorban lövészeket, aknavető- és páncéltörő-kezelőket, valamint gép- és harcjárművezetőket keresnek. Az utóbbi kettőhöz C típusú jogosítvány szükséges.

– Harmadik alkalommal szerveztünk előadásokat. Ezeken eddig nyolcvanan jelentek meg, de naponta átlagosan 15-20-an hívnak fel telefonon, s tájékoztatást kérnek a különféle munkalehetőségekről – mondta a százados.

Szentesre is kell katona

A szentesi laktanyában nem szerveznek olyan toborzónapokat, mint a vásárhelyiben. Azért hozzájuk is érkeznek érdeklődők, illetve a szegedi toborzóirodából is küldtek már Szentesre leendő katonát. Szentesen mintegy száz ember hiányzik a szerződéses legénységi állományból.

A vásárhelyi Zrínyi laktanyába 28 és 47 év közötti, büntetlen előéletű, magyar állampolgárokat várnak, akiknek van állandó bejelentett lakcímük, s akiknek nem mellesleg meg kell felelniük az egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgán. A minimum iskolai végzettség a nyolc általános, de a szakosításnál, illetve ranglétrán való előbbre jutásnál előnyt jelent az érettségi.

A százados hozzátette, a kezdő fizetés nettó 75-80 ezer forint. Ehhez persze hozzájön még a különféle pótlék, a 13. havi illetmény, a havi ötezer forintos étkezési hozzájárulás. A szerződéses katonák heti negyven órában dolgoznak. Ezenkívül külszolgálatot is vállalhatnak, természetesen kiemelt fizetéssel.

Első körben hároméves szerződést kötnek a felvett új munkaerővel. Ebből hat hónap próbaidő. Szerződéses legénységi állományban 15 évig lehet valaki, s ezt követően hivatásos katona is válhat belőle.
Keltonik Istvánt már gyermekkora óta érdeklik a fegyverek. A húszéves vásárhelyi fiatalember ezért döntött úgy, hogy eljön a toborzónapra. Szívesen lenne lövész.

Istvánt párja, Molnár Kitti is elkísérte. A 18 esztendős lány most érettségizett a szegedi Széchenyi gimnáziumban. Álma, hogy óvónő legyen, de ennek ellenére érdeklődve hallgatta a százados előadását.
– A párom katonai pályáját támogatom, csak azt nem szeretném, ha külszolgálatot vállalna. Négy éve vagyunk együtt, s nem akarom elveszíteni. Amúgy a fizetés nem is rossz, hiszen ez sokkal jobb, mint egy gyárban havi ötvenezerért gürcölni – mondta Kitti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketevágóhídra csaptak le Vásárhelyen

Ismét illegális élelmiszer-feldolgozó üzemre csapott le az állat-egészségügyi hatóság. Egy… Tovább olvasom