Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Vásárhelyi kórház: bejött a legrosszabb verzió

Vásárhelyen napok óta készültek a legrosszabb verzióra, ami tegnap bekövetkezett: az Egészségügyi Minisztérium tényleg csak 116 aktív ágyat ad a kórháznak – így az eddigi finanszírozás mellett nem sokáig működtethető az intézmény. A polgármester, aki eddig a tüntetésen, a parlamentben, a Friderikusz Mostban is beszélt a leépítés ellen – tegnap este nem nyilatkozott.
Vásárhelyen napok óta készültek a legrosszabb verzióra, ami tegnap bekövetkezett: az Egészségügyi Minisztérium tényleg csak 116 aktív ágyat ad a kórháznak – így az eddigi finanszírozás mellett nem sokáig működtethető az intézmény. A polgármester, aki eddig a tüntetésen, a parlamentben, a Friderikusz Mostban is beszélt a leépítés ellen – tegnap este nem nyilatkozott. Ma délelőttig az új helyzetről tárgyal az érintettekkel, arról, miben dönthet a rendkívüli közgyűlés, amit ma 2 órára hívtak össze.

Vásárhelyen már kiszámolták: a 116 ágy többek között azt jelenti, hogy hosszú távon például a szülészet sem működtethető a kórházban. Ez pedig a helyiek szerint nemcsak azért fájó, mert ezután utaznia kell annak, aki szül, hanem azért is, mert az ezután születő vásárhelyiek okmányaiba a születés helye rovatban már nem Hódmezővásárhely neve szerepel.

Hogyan tovább?

Ez érdekelte délután a vásárhelyi kórház szülészetén dolgozókat, s a beteglátogatóba érkezőket is, akik között akadt, aki úgy hitte, a fekete zászló a porta épületén már a kórházat gyászolja. Pedig egy műszaki dolgozót temettek tegnap, az ő tiszteletére tették ki a lobogót. Egy beteg – aki hallva arról, hogy a városban a kórház megszüntetése ellen tüntettek – attól tartott, hogy holnap vagy holnapután ágyastul átviszik őt Szegedre vagy Szentesre. Erről azonban szó sincs. A múltkori közgyűlésen Lázár János polgármester egy félmondattal arra utalt, a vásárhelyiek szívesen elmennek akár Budapestre is, ha a kórházról van szó – az azonban, hogy demonstrálókra, vagy tárgyalódelegációra gondolt, nem volt egyértelmű. A polgármester titkárságán tegnap azt mondták, egy megyei jogú városnak van törvény adta lehetősége arra, hogy a kormányhoz forduljon, a kormányt pedig törvény kötelezi arra, hogy válaszoljon a fölterjesztett kérdésre. Lehet, ezzel a lehetőséggel él az önkormányzat.

A minisztérium januárban még „csak" 161-re kívánta csökkenteni az aktív ágyak számát, és ezt még elfogadták volna. Lázár János polgármester akkor kezdett tüntetést szervezni, amikor a parlamentben kormánypárti képviselők arról informálták: a február 3-i lovasberényi találkozón a miniszter és a kormánypárti frakciótagok újraosztották az aktív ágyszámokat, és a vásárhelyi kórház nagy vesztese lesz a háttéralkunak, újabb ágyakat vonnak el. Ez csapta ki a biztosítékot. Molnár Lajos egészségügyi miniszter a parlamentben Lázár interpellációjára, és később Friderikusz Sándor műsorában sem – és azóta sem – válaszolt arra a kérdésre, miért és milyen körülmények között lett a 161-ből 116 aktív ágy.

A február 18-i vásárhelyi tüntetésen több mint tízezren tiltakoztak a kórház ellehetetlenítése ellen. Erre a rendezvényre is meghívta Lázár János Molnár Lajost és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, a meghívást pedig megismételte a múlt héten. Ehhez a levélhez mellékelték az aláírásgyűjtő ívet, amelyen már több mint huszonötezer vásárhelyi és környékbeli nyilvánít véleményt az intézmény fennmaradása mellett, közöttük a kormánypárti önkormányzati képviselők is. Azóta az aláírók száma elérte a 28 ezret. Az SZDSZ vásárhelyi képviselője, Kiss László felajánlotta, közvetít, mert még nem késő tárgyalni. Tegnap már lapunk kérdésére azt mondta, mégsem sikerült összehozni a találkozót. A polgármesteri hivatalban azt mondták, Lázár János levelére sem érkezett válasz a kormánytól.

A polgármester – aki eddig minden lehetséges fórumon védte az intézmény pozícióit – a végleges ágyszámok tudatában sem akart nyilatkozni tegnap este lapunknak. Kerestük Grezsa Ferencet, az egészségügyi bizottság elnökét, és Kallai Árpád kórházigazgatót is – hiába. Lázár azt mondta, ma délutánig átgondolják, mit lehet kezdeni a helyzettel, 2 órától pedig rendkívüli közgyűlést tartanak, amelynek egy témája lesz: a kórház jövője.


kórházigazgatók a végleges listáról

A szentesi kórház megbízott főigazgatója, Fenyves Ernő több aktív ágyban reménykedett, lévén, hogy januárban a 301 ágy mellett még 24-et ajánlott meg nekik a miniszter. – A 306 aktív ággyal is meg kell oldanunk a feladatot, de lesznek területek, amiket jobban be kell vonni a járóbeteg-ellátásba, de a belgyógyászaton, a traumatológián és a szülészeten így is lehetnek gondok – mondta Fenyves.

– A szegedi városi kórház 316-os aktív ágyszáma egyeztetés után alakult ki – mondta Pajor László. A szegedi kórház főigazgatója elmondta: a belgyógyászaton, ahol jelenleg 36 ágy van, 15 aktív gasztroenterológiai ágy lesz és 15 gasztroenterológiai rehabilitációs ágy. A kardiológián 40 aktív ágy helyett harminc lesz, s a felszabaduló helyekre krónikus ágyak kerülhetnek. – Az új ágyszámhoz új struktúra szükséges. A tervünk már megvan, hiszen hónapok óta tudjuk a változást – mondta Pajor László.

Baráth Lajost nem érte váratlanul a minisztériumi döntés. A makói kórháznak 136 aktív ágya lesz. Az intézmény főigazgatója sajnálja a fül-orr-gégészet és a szemészet várható megszűnése miatt Makón ellátatlanul maradó betegeket, bár a szemészet megmentésében még bízik. Reményeit arra alapozza, hogy a vártnál hamarabb írják ki a pályázatot az egynapos sebészet finanszírozására – ilyen centrum lesz Makón is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán és Gráf együtt Vásárhelyen a Magosz küldöttgyűlésén

Szombaton Hódmezővásárhelyen ugyanazon a rendezvényen vesz részt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és… Tovább olvasom