Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vásárhelyi legórobot a kelet-európai középdöntőben

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola hétfős, kilencedikesekből verbuválódott csapata nyerte meg a Szegeden rendezett First Lego League elnevezésű, nemzetközi legórobot-építő- és -programozó verseny regionális döntőjét.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai ismét nagy sikert értek el robotépítésben: a hétfős csapat megnyerte a First Lego League nemzetközi legórobot-építő- és -programozó verseny nemrégiben Szegeden tartott regionális döntőjét. Ez azt jelenti, hogy december 7-én a csehországi kelet-európai középdöntőben szerepelhetnek.

– Az idei verseny témája a természeti katasztrófa volt, ezzel kapcsolatban négy feladatot kellett megoldani a csapatnak – közölte az egyik felkészítő tanár, Vas Katalin (a másik Líbor Tamás volt). Ki kellett választani egy, a térségre, régióra jellemző katasztrófatípust – a Gregus-gárda a vihar mellett döntött –, és arról kutatást végezni, az eredményről előadást tartani. A helyi tűzoltók sokat segítettek, vendégül látták őket, bemutatták munkájukat, és azt, hogy komolyabb vihar esetén milyen feladatok várnak rájuk. Azt is pontozták, csapatként miként működtek együtt, illetve saját tervezésű robotot kellett konstruálni, beprogramozni, majd a legókellékekből épített terepasztalon katasztrófavédelemhez fűződő feladatokat végrehajtani 2,5 perc alatt.

Rácz Viktor (balról) és Kiss Máté a győztes robottal. A szerző felvétele
Rácz Viktor (balról) és Kiss Máté a győztes robottal. A szerző felvétele

A robotalkotásban és a terepasztali feladatokban az 1., csapatmunkában a 2. helyen végzett a Kiss Máté, Rácz Viktor, Török Imre, Magyar Lajos, Börcsök Dániel, Fődi Tamás és Kovács Sándor alkotta, kilencedikesekből verbuválódott Gregus-gárda, amely így összetettben is az első helyen végzett. A versenyen 10–16 éves korúak vehettek részt.

– Eleinte minden nehéz volt, mert minden újnak számított, először csináltunk ilyen feladatot – mondta Kiss Máté, az egyik csapatkapitány, akinek a robot megépítésében és programozásában is oroszlánrész jutott. – Szerencsére elég hamar belerázódtunk, és sikerült egy egyszerű, de a célnak megfelelő „gépet" alkotni.

– Kritikus volt az egyes terepasztali feladatok előtt az indítás, de többször próbálkozhattunk, és végül mindegyiket hiba nélkül teljesítettük – vette át a szót a másik csapatkapitány és „robotfelelős", Rácz Viktor. Abban mindketten egyetértettek, hogy a csehországi jó szerepléshez több pont kell.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozaik mozi: újjávarázsolták a régi termet

Nemrégen nyitotta meg ismét kapuit a vásárhelyi Mozaik Mozi, amelynek nagyon sok Hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom