Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Vásárhelyi mozisok esete Medveczky Ilonával

Hódmezővásárhely - A Veréb is madár című filmvígjáték szabadkai bemutatóján ismerkedett össze Medveczky Ilonával a vásárhelyi Petróczi Sándor és Sallai Lázár. Később a revüsztár budai otthonában és a Moulin Rouge-ban is vendégül látta őket.
– 1968-ban jelent meg a mozikban a Veréb is madár című filmvígjáték, amelyet a szegedi díszbemutató után a szabadkai magyar filmnapokra is elvittünk. Megszerveztük, hogy részt vegyen rajta a rendező Hintsch Györgyön kívül a film több szereplője, így Kabos László és az akkor már ünnepelt fővárosi sztár, Medveczky Ilona. A Kiskabost már ismertük, tudtuk, hogy nagyon közvetlen, barátságos ember, de Medveczkytől tartottunk. Úgy gondoltuk, hogy sztárként viselkedik majd. Kellemesen csalódtunk – idézte fel a Medveczky Ilonáról szóló történetét a ma már nyugdíjas Petróczi Sándor, aki egykoron a Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalat filmforgalmazási osztályának volt a vezetője.

Medveczky akkoriban Szegeden is játszott egy darabban, így együtt autóztak el Szabadkára. Már menet közben kiderült, nagyon közvetlen és barátságos mindenkivel. Mindenkit meghívott, hogy nézzék meg a pesti Moulin Rouge mulatóban látható revüműsorát.

Petróczi Sándor Medveczky Ilona dedikált fotójával. Fotó: Tésik Attila
Petróczi Sándor Medveczky Ilona dedikált fotójával.
Fotó: Tésik Attila

– Mi ketten voltunk a megyei moziüzemi vállalattól Sallai Lázárral, s gyorsan kiderült, a meghívás nekünk is szól. A művésznő arra kért bennünket, látogassuk meg. Megadta a telefonszámát és a lakcímét. Egy fővárosi filmválogatás után éltünk a meghívásával. Felhívtuk a telefonszámot, amelyen a titkárnője jelentkezett. Elmentünk budai otthonába, ahol kiderült, kertésze és gépkocsivezetője is van. A Moulin Rouge-ba nem mentünk el, mert kiszámoltuk, az ottani árakat csak prémiumfizetés után engedhetjük meg magunknak.

Petróczi és Sallai nem sokkal később ismét Pestre utazott, s akkor már elmentek a mulatóba.

– A Moulin Rouge portása azzal fogadott bennünket, hogy a művésznő asztalt foglaltatott nekünk. A legjobb helyről néztük végig a műsort. Amikor véget ért, fizetni szerettünk volna, a főúr azonban közölte, hogy a művésznő már rendezte a számlát. Már indultunk volna, amikor előkerült a Kiskabos, aki meghívott bennünket Ilona páholyába, aki éppen német barátaival ünnepelt. Reggelig pezsgőztünk.

Medveczky Ilona később elszerződött Hollywoodba revütáncosnak, s onnan küldött egy lapot Petróczinak és Sallainak. Azt írta, nagyon sajnálja, hogy nem láthatják kinti műsorát.

Egy szál boában

A Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalat két kedvenc vezetőjének – dedikálta a Veréb is madár című filmje egyik jelenetének fotóját Medveczky Ilona, aki a képen egy szál boában látható. A korabeli fénykép színei ma már eltolódtak a vörös felé, ám csöppet sem vesztett fojtott erotikájából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palackról főzni, fával fűteni

Kishomok - Egykor csak kiskertek voltak Öreg-Kishomokon, most már 350 család otthona ez a Hódmezővásárhelyhez tartozó terület, ahol a dűlőkből azóta utcák lettek. Tovább olvasom