Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Vásárhelyi orvosok a vádlottak között

Hódmezővásárhely - Bűnszövetségben elkövetett, közel 100 millió forintos költségvetési csalás bűntettével vádol az ügyészség két vásárhelyi doktort, egy pszichiátert és egy körzeti orvost.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt a Szegedi Járásbíróság előtt 51 személlyel, köztük két vásárhelyi orvossal szemben vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette, valamint költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt – áll Szanka Ferenc sajtószóvivő közleményében.

A vádirat szerint egy vásárhelyi szakorvos és egy körzeti orvos segítségével zömmel vásárhelyi lakosok szerveztek be olyanokat, akiknek fogyatékossági támogatást ígértek, anélkül, hogy jogosultak lettek volna rá.
Kihasználták, hogy a
fogyatékossági támogatás megszerzéséhez elég a szakorvosi vizsgálat, illetve orvosi vélemény, személyes megjelenésre, bizottsági vizsgálatra a jogosság megállapításához nem volt szükség. Ez a rendszer 2001 és 2012 között működött, majd a büntetőeljárás hatására függesztette fel a Magyar Államkincstár a fogyatékossági támogatások folyósítását. A vádlottak a költségvetésnek közel 100 millió forintos kárt okoztak – áll még a közleményben. A Szegedi Járási Ügyészség az orvosokat nagyobb vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével, míg a fogyatékossági támogatásban részesülőket a számukra folyósított összegnek megfelelő költségvetési csalás bűntettével vádolja.

Egy pszichiáter és egy körzeti orvos érintett a csalásban. Az ügyészség annyit elárult,

F. M. háziorvosról, és a szegedi L. E. pszichiáterről van szó, utóbbi korábban éveken keresztül dolgozott az Erzsébet-kórházban, az ügy kirobbanásakor, tavaly tavasszal már nem, mert nyugdíjba ment. A visszaélések ügyében az egészségügyi intézmény nem érintett – mondta el érdeklődésünkre Kallai Árpád főigazgató.

– Kihallgattak az ügyben, azóta keveset hallottam a fejleményekről – közölte a 30 esztendeje háziorvos, 60 éves F. M., akit tegnap rendelőjében értünk utol telefonon. Azt mondta: eddigi pályafutása során semmilyen ügye nem volt, és úgy tudja, ebben az esetben bűnsegédi vádat fogalmaztak meg ellene, mert – szakorvosi javaslatra – kiállította a fogyatékossági támogatáshoz szükséges 4 oldalas dokumentumot.

Próbáltuk elérni a másik orvost is, egyelőre nem jártunk sikerrel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1400 gyerek karácsonya Vásárhelyen

Labdát és bakugant választott a temérdek játék közül Horváth Lara a szombati gyerekkarácsonyon a vásárhelyi Fekete Sasban. Tovább olvasom