Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Vásárhelyi strand: marad a füsttilalom

Hódmezővásárhely - Nem párttagságuk, hanem a dohányzásról alkotott véleményük alapján szavaztak a vásárhelyi képviselők arról, kijelöljenek-e egy füstölésre alkalmas helyet a strandon. Az indítvány nem kapott többséget, leghevesebb ellenzője maga a polgármester volt.
Hosszú idő után olyan kérdés került napirendre a vásárhelyi közgyűlésen, amely nem politikai hovatartozás szerint osztotta meg a képviselőket. A szabad demokrata Kiss László egyéni indítványa nyomán ugyanis dohányzók és nemdohányzók „csaptak össze" a strand miatt. A városatya az intézmény november eleji beszámolója után azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy jelöljenek ki dohányzóhelyet valahol a fürdő területén, így azok a vendégek is jegyet váltanának, akik eddig szenvedélyük miatt nem tették. Lázár János polgármester arcáról már akkor is lerítt, hogy nem támogatja az ötletet, szájáról pedig azt lehetett leolvasni: „Akkor ne gyújtson rá". Mindez persze egyáltalán nem meglepő annak ismeretében, hogy a város játszóterein már több mint egy éve megtiltották a dohányzást.

A képviselői indítvány végül elkészült, és igencsak heves vitát váltott ki a legutóbbi közgyűlésen. Lázár már az elején jelezte: nagyon faramuci helyzet lenne, ha végül ki kellene jelölni a cigizőknek egy területet, miután a fürdő dolgozói úgy döntöttek, a strand nemdohányzó munkahely. Ráadásul több dolgozó sikeresen vett részt az Egészséges Vásárhely program keretében egy leszoktató programon – így az EVP arculcsapása is lenne az igen szavaztok többségbe kerülése.

Eddig sem lehetett, ezután sem engedélyezik a dohányzást a fürdőben. Fotó: Tésik Attila
Eddig sem lehetett, ezután sem engedélyezik a dohányzást a fürdőben.
Fotó: Tésik Attila

Az egyébként 20 éve alkalmi dohányos Kiss László ötlete mellé állt az MDF-es Kószó Péter, aki nem mellesleg alpolgármester és orvos is. Az ő elképzelése szerint a büfé közelében ki lehetne alakítani egy paravánokkal körbevett, dohányzásra kijelölt területet, a belső falakra pedig leszokásra ösztönző plakátokat ragaszthatnának. A fideszes Varga András azt mondta, aki dohányzóként egész napját a strandon tölti, biztosan értékelne egy helyet, ahol rágyújthat.

Kiss nem adja fel

Az indítványozó Kiss László azt nyilatkozta lapunknak: tervei szerint hamarosan magán-közvélemény-kutatásba kezd a strandon, hogy szondázza: mennyien szeretnének pihenés közben rágyújtani. A nem reprezentatív eredményt aztán a közgyűlés elé tárja majd.

Havasi Katalin, az egészségügyi bizottság elnöke viszont azt hangsúlyozta: a cigi az egyetlen olyan legális drog, amely minden második használóját megöli. A fideszes képviselő egyébként több mint 20 éve szokott le a dohányzásról, ahogy a MIÉP-es Kovács László is 3 éve – szándéka szerint végleg – felhagyott szenvedélyével, és az önkormányzat következetességét hangsúlyozta. Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója is azt mondta, egyáltalán nem lenne bölcs az EVP elveivel szembeni döntést hozni. A szavazás végül a dohányzásellenesek sikerével zárult, de csupán két vokson múlott, hogy nem a másik tábor „győzött". Igaz, valószínűleg nem ment volna vele sokra, mert Lázár János bejelentette: ha a dohányzóhelypártiak kerültek volna többségbe, élt volna a polgármesteri vétójogával. Ez azt jelenti, hogy az ügyet 15 napon belül újra kellett volna tárgyalni – ezt azonban egy adott ügyben csak egyszer kezdeményezheti a városvezető.

Kószó leszokásra buzdít

Kószó Péter alpolgármester kérdésünkre bevallotta: bizony szégyelli, hogy erős dohányos, és nincs elég akaratereje lemondani róla. Hozzátette, minden fiatalt arra buzdít, hogy soha a kezébe se vegye a cigarettát. Ha viszont mégis rászokik, bizonyítottan hatásos módszer, ha olyan helyen hívják fel a káros hatásokra a figyelmet, ahol a célcsoport tömegesen jelen van – ilyen lenne az a paravánokkal elkerített terület, amelyet ő javasolt a strandon.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. tazsla 2008. december 11. 12:58
  „Írástudatlan-Tdi.!
  "Te honnét veszed hogy minden dohányos mocskólja a kőrnyezetét?"
  Mert nem? A füst az micsoda?

  "Egyépként nem a helyesírásán múlik egy ember stílusa és kúltúráltsága"
  Valamit csak megmutat belóle, hogy milyen ember!”
 • 22. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 11. 12:43
  „TAZSLA! Látom hogy csak nem jutunk egymással az á-ról a b-re! Te honnét veszed hogy minden dohányos mocskólja a kőrnyezetét? Hidd el hogy vannak közöttük kúltúráltak is. Egyépként a nem dohányosok is mocskólják ám a kőrnyezetüket! Igaz ők nem csikket dobálnak el ha nem papír szemetet! Az én szüleim nem dohányosok bár csak azok lennének mert akkor még élnének de sajnos már meghaltak. Egyépként egyik sem dohányzott! Hát én igen! A stílus maga az ember! Na hát én még nem halottam ezt! Majd ha már te is túl leszel az 50.-en belátod hogy nem könnyű a tanulás. Értve ezt a helyesírásomra. Egyépként nem a helyesírásán múlik egy ember stílusa és kúltúráltsága ha nem magán az emberen! Ismerek én olyan kúltúrált embert aki talán butáb még nálam is! Még csak köszönni sem tud! Hát erről ennyit! Na mindegy én cigizek tovább még ha neked nem is tetszik! Na hellóka!”
 • 21. tazsla 2008. december 11. 11:39
  „Írástudatlan-Tdi.!

  Tehát egy dohányos az mocskolhatja, zavarhatja a környezetét büntetlenül! Neki ez alanyi jogon jár!!! Más meg csak szót sem emelhet ellene!!! Miért kéne azt bárkinek tolerálni, hogy a képébe fújják a füstöt, elviselhetetlen büdösben üljön valahol, utána a teljes ruhatárat ki kelljen mosni stb. A cigarettafüsben levő mintegy 4000 mérgező vegyületről, és 43 különböző rákkeltő anyagról nem is beszélve!!! Akár szabad téren akár zárt téren, nem akarunk dohányfüstben lenni!
  "De van egy gyanúm hogy a te szüleid is dohányosok lehetnek!!!!"
  Szóval a tied azok, vagy mire vonatkozik az is?
  "Azt hogy nagyon rossz a helyesírásom azt tudom jó magam is és nagyon sok fórumozó társam is.Csak ők kúltúráltak és nem piszkáknak vele!"
  Ja kultúráltak, mint Te? És Te miért nem teszel ellene, mármint a rossz helyesírás ellen. A stílus maga az ember, nem tudtad?

  "De nem válaszóltál a kérdésemre hogy bemész e Lázárhoz?????"
  Semmi közöm Lázárhoz és ahhoz a városhoz, de az intézmények, boltok és más egyebek elötti dohányzás rendkivül undorító és zavaró!”
 • 20. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 11. 10:37
  „TAZSLA! Örülök hogy tetszik a nickem! De most nem a helyesírás szabályairól van szó ha nem a szabadtéri dohányzásról. Azt hogy nagyon rossz a helyesírásom azt tudom jó magam is és nagyon sok fórumozó társam is.Csak ők kúltúráltak és nem piszkáknak vele! Na vissza atémához. Te most is csak a dohányosokat mocskolod! Ezt már megtetted az előbbi hozzászólásaidban is. De nem válaszóltál a kérdésemre hogy bemész e Lázárhoz????? De van egy gyanúm hogy a te szüleid is dohányosok lehetnek!!!!”
 • 19. tazsla 2008. december 11. 08:49
  „Írástudatlan-Tdi.!

  Írásodból kiderül, jó nevet választottál!
  Szóval miért kell nekem elviselnem a bizonyítottan beteg emberek, bizonyítottan káros szenvedélyének melléktermékét? A dohányzás nem magánügy!!! Sokmillió apró tüzecske mérgezi folyamatosan körülöttünk a levegőt!!! A dohányos szülők gyerekei már génhibásan születnek és még azok unokái is olyanok lesznek mert öröklik!!! Mit gondolsz többek között miért van ennyi degenerált, beteg ember?
  Tehát miért annak kell alkalmazkodni és máshová menni aki nem zavar??? Nekem kell toleránsabbnak lennem? A dohányosnak mit kell elviselnie egy nemdohányos érdekében? Azt hogy nem gyújt rá? A dohányzás az már maga egy betegség!!!”
 • 18. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 10. 10:51
  „TAZSLA! Ólvastam a hozzászólásaidat és megkell mondanom hogy jókat derűltem rajtuk! Akkor most teszerinted a dohányos embereket elkellene törőlni főldszinéről ugye mert te nem dohányzol? Te szerinted mi a külömbség az közt a dohányos közt aki a strandon a kijelőlt helyen dohányzik és aki az önkórmányzati épület előtt a Kosúth téren? Vagy az ottani cigifüst az nem káros az egészségedre? Mert erről bizony nem tettél említést csak a strandon tőrténő dohányzásról! Na mi a külömbség???? Te is tehetsz valamit hogy ne keljen szenvedned a cigifüsttől! Jó nagy ívben elkerülöd azt aki dohányzik ilyen egyszerű a mególdás! Most ne hogy azt várd már el hogy a te kedvedért senki sem dohányzzon. De ha már ennyire a sziveden viseled a dólgot akkor mennyél be Lázárhoz csapjál az asztalára és mondjad neki jó lenne ha példát mutatna azzal is hogy az önkórmányzat előtt se lehessen dohányozni! Na megmered tenni? Vagy csak továbra írod itt a kis nevetséges hozzászólásaidat????”
 • 17. vadlab 2008. december 09. 22:33
  „tazsla- Forditva van! A dohányzó helyre bemegy a bagós, elszívja a cigijét a nemdohányzó meg nem megy be!
  A dohányos meg nem gyújt rá a nemdohányzó helyeken. (Ha van kijelölve neki hely!) Ha nincs, akkor úgyis rá fog gyújtani! Nyugi, megtalálják a módját!
  Egészségcentrum? Hol? Az hogy van masszázs(<-- Ez bárhol lehetne) , vizalatti gyógytorna az izületeseknek, még nem egészségcentrum. Jah, hogy annak irják? Irni bármit lehet.

  Ilyen döntésekkel akarják Vásárhelyre csalogatni a (dohányzó) vendégeket?

  A Borbála fürdőn voltatok már? (Algyő)”
 • 16. karesi 2008. december 09. 20:38
  „Nem hiszem, hogy attól valaki primitív, hogy csatlakozik a nemdohányzó munkahelyhez. Teljesen mindegy kinek pattant ki az agyából, de ez a rendelet világszerte alap. Az, hogy Vásárhelyen egy gyakorlatilag egészségcentrumban miért tiltott
  dohányozni, szerintem magától érthető”
 • 15. tazsla 2008. december 09. 16:08
  „aranka2!

  Inkább ne szóltál volna.
  A "nemdohányos" ugye csak azt akarja, hogy ne ne mérgezzék őt a füsttel, a dohányosoknak, pedig ugye alanyi jogon jár hogy mérgezhessen. Kicsit furcsa!!!
  Tehát ha zavar ne menjek oda, de mivan ha a bagós jön oda ahol vagyok? Egy büdös bagós egy egész éttermet, pillanatok alatt használhattalanná tud tenni pár perc alatt. És a szabadban is nagyon zavaró a cigifüst és nem kevésbé ártalmas.
  Maradjunk annyiban, hogy külföldön ahol betiltották a vendéglátó helyeken a dohányzást, sehol sem csökkent a kocsmák forgalma. Itt nálunk csak iszonyatos füst és zaj fogad mindenhol.
  Az információt pedig bárki beszerezheti, akit érdekel.”
 • 14. aranka2 2008. december 09. 14:48
  „Tazsla munkaköri kötelességed csacsiságokat írni?
  Szabad téren nagyon nehéz úgy forgolódni, hogy zavarjon a cigarettafüst. A dohányos is ember, ennyit el kell tűrnie mindenkinek. Meg akit még ez is zavar, nem megy oda.
  "Külföldön" nem tiltották meg a kocsmai dohányzást Egyes országokban igen, másokban meg nem. Honnan veszed statisztikádat?”
 • 13. tazsla 2008. december 09. 08:14
  „cikicakk55!

  "Nem vagyok erős dohányos,napi 5-10 szál között szívok,de egész nap én sem bírnám ki"

  Ha nem vagy erős dohányos, akkor miért is nem bírod ki egész nap? Gondolkozz!!!!”
 • 12. tazsla 2008. december 08. 13:14
  „Szabadtéren is nagyon zavaró tud lenni a dohányfüst!!!
  Érdekes, külföldön a kocsmák forgalma cseppet sem csökkent, azóta hogy bevezették a dohányzási tilalmat. Miért pont ezen a strandon lenne másképp?”
 • 11. cikicakk55 2008. december 07. 21:34
  „Na én eddig is ritkán mentem strandra,mert azért a 3 medencéért sajnáltam a drága belépőt.Ezután meg egyáltalán nem fogok kimenni.Nem vagyok erős dohányos,napi 5-10 szál között szívok,de egész nap én sem bírnám ki.azért nem nem fizetek annyi pénzt,hogy 3-4 órát pancsikoljak a vagy nagyon meleg, vagy nagyon hideg vízben.”
 • 10. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 07. 11:00
  „Hát haljátok ez a Lázár tényleg egy hatalmas nagy barom! Már már párját ritkítja! Ez az ember így született vagy festi magát? Hát így is vesteségesen működik a strand! Ezek után még kevesebben fognak majd lejárni. Kérdem én hogy az aki a kuka melett elszív egy cigit ki a fenét zavar vele? A másik meg az hogy akik az önkórmányzat előtt füstőlnek azoknak mi ért nem tíltja meg? Ezzel is példát mutatva! Vagy az a füst nem káros a nem dohányzók egészségére???? Fúrcsa nem???? És még ráadásul munkaidőben járnak ki cigizni az adófizetők kontójára. Ez nem szúr szemet annak a baromnak? Lassan már az egész város területére kifogja terjeszteni a dohányzási tilalmat kivéve az önkórmányzat előtti részt! Én már ezen sem csodálkoznák! Nagyon átesett ez a barom a ló másik óldalára! Már minden hülye tőrvényt megalkot a közlekedéstől kezdve a dohányzási tilalomig. Hát zavartalanul játszhatja a cézárt mert nincs aki ellene merne tenni. Az a bírka közgyüllés is megszavaz mindenféle hülyeséget mert féltik állásukat vagyonukat és a semmiértért kapott zsíros összeget! Hát ez van! És még milyen sokáig kell még eltürnünk ennek a félnótásnak a hülyeségeit!”
 • 9. gyarmati_nő 2008. december 05. 11:02
  „Nem a szabadtéri dohányzást kellene megtiltani, hanem megtanítani a sok barmot, hogy ne dobálja el a cigarettacsikket. Nekem érdekes módon még sosem szakadt le a karom, amikor csikkel a kezemben sétáltam akár 5 percet egy kukáig. Az a kedvencem, amikor a buszmegállókban a szemetestől két lépésre pöckölik el a csikket...”
 • 8. VásárhelyiÁgi 2008. december 05. 08:56
  „A felnőtt lakosság több mint egyharmada dohányzik!
  Ezeknek csak egy kis része fog ezután elmenni, az amúgy sem túl látogatott strandra.
  Ha már kifizetek egy napi keresetemet a belépőre, miért zavar az bárkit, ha olyan helyen gyújtok rá, ahol nem veszélyeztetem a nemdohányzókat?
  A legközelebbi javaslat: a paraszt nem gyújthat rá a földjén, mert a füst beszivárog a nyolc kilométerre lévő iskolába.
  És, ha senki sem cigizne, akkor mit adóztatnának meg ennyire keményen? A benzinárban lenne 99% adó?
  Azért sört még lehet kapni ezután is a strandon ? :)
  (Ráadásul a paraszt kimaradt a leszoktató programból!)”
 • 7. aranka2 2008. december 04. 23:17
  „Néémán! Egyetértek Efjével? Mingyá megmérem a vérnyomásom!”
 • 6. efje 2008. december 04. 23:13
  „Megint egy ötlet ami jónak indult, de röhej lett. Miért nem a zárt helyeken tiltják be a cigizést előszór? Az összes szórakozóhely olyan füstös hogy nem lehet bennt megmaradni úgy csipi a fűst a szemed. Hany evet kell meg várni egy jólevegős bulira? 2 és fel éve van füstmentes törvény az angoloknál. Ha rá akarsz gyújtani kimész a friss levegőre. Miért kell mindenkinek a füstöt szívni? Igazuk van. A szabad levegőn ott gyújtatsz rá ahol akarsz.
  Az hogy egy strandon a szabad ég alatt nem lehet rágyújtani kész röhej. Ragozzam meg?”
 • 5. uzsolt 2008. december 04. 21:32
  „"Mitől jobb az, ha a szenvedélyes dohányosok kimennek az intézmény elé az utcára, és ott gyújtanak rá?"
  Mert akkor nem az intézmény dohányzik, hanem az utca :)”
 • 4. aranka2 2008. december 04. 21:04
  „Hangsúlyozom: az utolsó cigarettát 1984-ben szívtam el, és rosszul vagyok a dohányfüsttől.
  Ennek ellenére: sok embertársam dohányzik. Rosszul teszi, de NINCS JOGOM megtiltani nekik.
  Hazugság, hogy a strand dolgozói a nemdohányzó munkahely mellett döntttek. Polgármesteri utasítás volt, így KELLETT dönteniük.
  Ostobaság, hogy nem jelölnek ki egy helyet a dohányosoknak. Szabad térben vannak, senkit nem zavar. Aki dohányzik, odamegy, aki nem, elkerüli.
  A "nemdohányzó munkahely" önmagában hazug, álszent, csalás és öncsalás!
  Mitől jobb az, ha a szenvedélyes dohányosok kimennek az intézmény elé az utcára, és ott gyújtanak rá?
  Ez az egész baromság nagyon jól jellemzi a vásárhelyi önkényuralom hülyeségét és öncsaló, álszent primitívségét.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs állása, csak sok a munkája

Hódmezővásárhely - 2006 májusa óta aktív álláskereső Horváth Tibor vásárhelyi népművelő, akit az… Tovább olvasom